Senatorka poreklom iz Slovenije izaziva Trampa – da li Ejmi Klobučar može do Bele kuće?

Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto:Flickr

Nedavno je svoju kandidaturu na američkim predsedničkim izborima objavila i Ejmi Klobučar, senatorka iz Minesote, koja je, poput Melanije Tramp, slovenačkog porekla.

Ejmi Klobučar je unuka Mihaila Klobučara, rudara koji je u Sjedinjene Američke Države došao iz slovenačke Bele Krajine još pre Prvog svetskog rata. Prezime Klobučar na slovenačkom znači šeširdžija, a ovaj naziv se nekada koristio i u Srbiji.

Ona je pomenula svoje poreklo tokom najave kandidature na okupljanju u državi Minesoti. “Stojim pred vama kao unuka rudara, ćerka učiteljice i novinara, prva žena iz Minesote izabrana u Senat, da objavim svoju kandidaturu za predsednicu SAD”, rekla je Klobučar okupljenima u Mineapolisu kojih je bilo preko 9 hiljada uprkos jakom snegu.

Klobučar je i dalje novo lice američke politike, a poseduje veliki potencijal da postane predsednički kandidat Demokratske partije koji bi se suočio sa Trampom 2020. godine.

Pre politike- advokat

Kao i veliki broj američkih političara, Klobučar je advokat i završila je pravo na čuvenom Jejl univerzitetu. Ostvarila je prvi dodir sa politikom kada je bila prinuđena da napusti bolnicu samo 24 sata nakon porođaja.

Podstaknuta svojim iskustvom Klobučar je podnela predlog da Minesota donese zakon, kojim bi se novim majkama obezbedilo da ostanu u bolnici 48 sati nakon prvog porođaja. Njen predlog je usvojen, a ubrzo je ovo postala praksa u celoj državi.

Na izborima za Senat 2012. godine Klobučar je pobedila republikanskog kandidata Marka Kenedija, čime je postala prva žena koja je pobedila na izborima za Senat u Minesoti. Na izborima 2012. i 2018. godine ona je ostvarila sličan uspeh. Njena pobeda je bila naročito ubedljiva kada je prošle godine pobedila sa razlikom u glasovima od 24%.  Od ulaska u Senat, Klobučar je izgradila imidž umerenog Demokrate, koji je spreman da pređe preko partijske pripadnosti ukoliko je to potrebno.

Pažnju javnosti Klobučar je privukla prošle godine tokom saslušanja Breta Kavana, sudije Vrhovnog suda, zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Ona je Kavana pitala da li je postojala situacija kada je konzumirao toliko alkohola da je imao rupe u pamćenju, na šta je on odgovorio “Da li ste Vi nekada imali takvu situaciju?”. Ovo je izazvalo burne reakcije s obzirom na neprimerenost pitanja Kavana i činjenicu da je Klobučar javno govorila o borbi njenog oca sa alkoholizmom.

 

 

Umereni demokrata koji nekada podržava i Trampove predloge

Iako je Klobučar često okarakterisana kao umereni Demokrata, predlozi njenih politika su često i progresivni. U najavi kandidature istakla je da podržava zdravstveno osiguranje za sve građane, reformu kriminalnog sistema, borbu protiv klimatskih promena i strožu kontrolu poseda oružja. Tokom svog mandata bavila se i pitanjima privatnosti na internetu i finansiranjem visokog obrazovanja.

Klobučar je u Senatu često glasala i za politike koje je predložio i predsednik Trampa. Od početka njegovog mandata ona je podržala trećinu predloga Trampove administracije.

 

Umerenost je upravo ono što predstavlja veliku prednost Klobučar jer je čini dobrim izborom za sve one koji ne podržavaju progresivnije demokratske kandidate i pomeranje Demokratske partije ka levici. Iako je Minesota “ljubičasta država” koju nekad osvajaju Demokrate, a nekada Republikanci, Klobučar je tokom 3 uzastopne kampanje dobijala izbore sa velikom razlikom što govori dosta o njenoj sposobnosti da pridobije neopredeljene glasače, ali i Republikance.

Grupa koju Klobučar može da pridobije jesu i žene nižeg ekonomskog statusa, kojima se dopada njeno zalaganje za brojna ženska prava i radničko poreklo.

 

Postoje brojne prepreke uspehu njene kampanje za predsednika

Bez obzira na brojne vrline koje Klobučar poseduje, njen put ka kandidaturi Demokratske partije za predsednika biće u najmanju ruku trnovit.

Prvi izazov je njena anonimnost među glasačima koji ne prate politiku toliko aktivno. U nedavnoj anketi oko 40% ispitanika nije znalo ko je ona, dok su oni kojima je bila poznata češće kao favorita izdvajali Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika. Ipak, tokom naredne dve godine moguće je da Klobučar zbog brojnih debata i prisustva u medijima postane prepoznatljiva široj javnosti.

Naredni problem je u isto vreme i njena snaga- umerenost. Glasačka baza Demokratske partije sve više se pomera u levo, a centrizam koji karakteriše stavove Klobučar joj ne ide u prilog.

Klobučar nema ni jasnu strategiju kada se obraća manjinskim zajednicama – Afroamerikancima, Latinosima i Azijatima, koji zajedno čine oko 40% glasačkog tela na unutarstranačkim izborima Demokratske partije. Ovo postaje još problematičnije ako se uzme u obzir da će veliki broj kandidata dolaziti iz ovih zajednica i biće neophodno da se Klobučar izjasni o pitanjima rase i drugim manjinskim temama.

Kadrovska pitanja su takođe problem za Klobučar. Pre objave kandidature nekoliko medija je objavilo izveštaje koji kritikuju njen odnos prema zaposlenima, navodeći nekoliko primera u kojima ih je verbalno vređala i optuživala za najrazličitije stvari.

Pristalice Klobučar ističu da je ovo još jedan primer dvostrukih standarda u kojima se žena na mestu šefa često percipira kao previše zahtevna, iako se ponaša isto kao drugi muškarci na sličnim pozicijama. Ipak, statistika pokazuje da njena kancelarija menja zaposlene češće nego ostali senatori, a kampanja će sigurno biti manje kvalitetna ukoliko Klobučar ne bude mogla da regrutuje najbolje kandidate zbog glasina o problematičnom ponašanju.

 

Kandidat sa puno potencijala i puno izazova

Izbori unutar Demokratske partije, koji počinju za godinu dana, već sada imaju veliki broj kandidata, a konkurencija sa kojom će se suočiti Klobučar je ozbiljna. Ishod njene kandidature takođe će dosta govoriti o budućnosti ideologije Demokratske stranke. Učešće Klobučar pokrenulo je dodatnu debatu o tome da li veće šanse protiv Trampa ima kandidat koji je politički bliže centru, ili neko ko će uspeti da na biralište izvede deo glasača koji naginju ka levici.

Klobučar za sada nije favorit, ali uz dobre nastupe u debatama, agresivnu kampanju i malo sreće još jedna žena poreklom sa Balkana će se možda naći u Beloj Kući.