Građani onlajn potpisuju Sporazum sa narodom
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Opozicione stranke i pokreti potpisali su prošle nedelje Sporazum sa narodom u kojem se obavezuju na zajedničko delovanje i konkretne korake poput bojkota parlamenata, eventualnih izbora, kao i borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore.

Na predstojećem protestu u Beogradu, u subotu 16. februara, planirano je da građani dobiju mogućnost da potpišu Sporazum sa narodom, a to će moći da urade i onlajn.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i jedan od osnivača najvećeg opozicionog bloka Saveza za Srbiju, objašnjava za Talas kako će ovaj proces izgledati.

 

Jedan primerak u kutiju, jedan kući

Predstavnici opozicije koji su potpisali sporazum će na protestu u subotu, 16. februara od 18 časova, deliti građanima primerke Sporazuma koje će oni, ukoliko odluče da ih potpišu, zatim ubacivati u kutije. Još uvek nisu dogovoreni svi tehnički detalji, ali je ideja da se građani na taj način izjasne o Sporazumu

„Zamislili smo tako da taj dokument bude štampan na dva papira, jedan primerak ostaje građanima da mogu da vide šta smo se obavezali prema njima, a drugi će moći da ubace u kutiju da bi na neki način rekli da prihvataju sporazum i očekuju da ga opozicione stranke i pokreti realizuju“, kaže za Talas Janko Veselinović.

 

Od subote Fejsbuk stranica i onlajn potpisivanje

U subotu će biti pokrenuta i Fejsbuk stranica na kojoj će se nalaziti ceo tekst Sporazuma sa narodom, kao i spisak potpisnika, a postojaće i opcija onlajn potpisivanja za one koji nisu u mogućnosti da prisustvuju protestu.

Veselinović ističe da je pravo građana koje proizlazi iz ovog Sporazuma to da kontrolišu potpisnike iz opozicije:

„Mi ne smemo više da se šalimo jer će nas narod kazniti za to, i toga su svesni svi ljudi u opoziciji. Ideja je da se na ovaj način kontroliše da li se opozicija pridržava 7 tačaka iz Sporazuma.

Nekada ima i neopravdanih kritika na račun opozicije, krivi smo i za ono što jesmo i što nismo, a pre svega zato što su najgori likovi iz nekadašnje vlasti u samom vrhu SNS-a – iz DS, iz G17+, DSS – mnogi od njih su sada u vlasti Srpske napredne stranke. Nažalost, to se pripisuje nama kao opoziciji, ali je jako važno da se opozicioni lideri ubuduće plaše svake greške.

Ne smemo da bežimo od činjenice da su građani oprezni“, zaključuje Veselinović.

Naveo je slučaj današnjeg isključenja Miladina Ševarlića iz poslaničkog kluba Dveri kao dobar primer toga kako opozicija treba da se ponaša. Naime, nestranački poslanik Ševarlić nije prihvatio odluku Predsedništva Dveri o bojkotu parlamenta, pa je zbog toga isključen iz poslaničke grupe.

Pročitajte i: Opozicija usvojila Sporazum sa narodom, Ne davimo Beograd i DSS nisu među potpisnicima