Prvi gost u Utisku nedelje? Anketa
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Medija centar Beograd

Iako se već neko vreme priča o mogućem povratku emisije „Utisak nedelje“, juče je i zvanično saopšteno da će se autorka i voditeljka Olja Bećković vratiti na male ekrane. Ona će svoju emisiju voditi u istom formatu, baš onako kako je i bilo pre nego što je emisija ukinuta. Međutim, televizija b92 više ne postoji pa će se emisija naći na novom TOP kanalu.

Prošlo je četiri i po godine kako je „Utisak nedelje“ ukinut pa će povratak ove emisije označiti i početak jedne nove ere na udavljenoj medijskoj sceni Srbije.

 

Kontinuitet postojanja jedne političke emisije

Ovo je jedina emisija političkog formata sa kontinuitetom, koja je trajala dve decenije, koja je preživela razne režime i periode medijskih sloboda da bi onda bila ukinuta pod vladavinom Aleksandra Vučića. Zbog svoje gledanosti, uticaja i formata gde se sukobljavaju politički protivnici ona je bila oaza slobode u svakom smislu.

Nikako ne treba zanemariti ili umanjiti značaj drugih političkih emisija, ali kontinuitet rada i prepoznatljivosti formata „Utiska nedelje“ jesu ono što je ovu emisiju činilo najbitnijom na našoj medijskoj sceni.

 

 

Koji je značaj emisije „Utisak nedelje“?

Međutim, nije emisija bila pretnja režimu samo zato što su tamo dolazili i oni koji su njihovi politički protivnici. Nije bila pretnja ni samo zbog toga što su tamo svoja mišljenja sukobljavali predstavnici suprotnih strana.

Autorka i voditeljka emisije Olja Bećković bila je zapravo najveća pretnja sa novinarske strane prema Aleksandru Vučiću.  On je vrlo dobro znao da jedina osoba koja se više od njega sprema za emisiju jeste Olja Bećković.

Svi koji su dolazili u emisiju znali su da moraju dobro da se spreme i da će im biti postavljena sva neprijatna pitanja koja ne žele da čuju i na koja izbegavaju da odgovore.

Kada me prijatelji manje upućeni u politiku pitaju da im kažem koji je trenutak bio preloman za uspostavljanje kontrole na medijskoj sceni, uvek bih rekao da je to bilo gašenje „Utiska nedelje“. Za ove četiri i po godine nije se pojavila nijedna nova emisija koja bi svojim formatom koji odlikuje prava politička debata mogla da zameni ono što je nekada bio „Utisak“.

 

Šta znači povratak „Utiska“?

Najava da će se emisija prikazivati u istom formatu od aprila meseca, dolazi u jeku protesta koji se dešavaju u Srbiji i time daje kumulativan efekat da je nešto zaista počelo da se menja. Iako je i ranije bilo nekih pregovora da emisija počne sa emitovanjem, njen povratak u ovom trenutku predstavlja još jednu brigu za Aleksandra Vučića.

Ovo se može tumačiti i kao namera Zapada da izvrši pritisak na srpskog predsednika, svesni i dobro upućeni u dešavanja u Srbiji. Ako je gašenje „Utiska“ 2014. godine bilo Vučićev veliki lični uspeh kako ovu emisiju ne bi gledao na svojih devet televizora, onda će povratak emisije Vučić doživeti kao još jedan napad na sebe.

 

Kako će izgledati „Utisak nedelje“?

Prema jučerašnjem saopštenju najavljeno je da će autorka zadržati isti format emisije kao i do sada. Ako znamo da je emisiju krasilo sukobljavanje stavova vlasti i opozicije, njihove rasprave i okršaji, onda se nameće pitanje da li će to i dalje biti scenario koji ćemo gledati.

Ukoliko izostane prisustvo druge strane, odnosno predstavnika Srpske napredne stranke u ovom slučaju, onda će ova emisija biti samo još jedna gde opozicija priča sama sa sobom.

Ne sumnjam u profesionalnost novinarke Olje Bećković da u emisiju pozove i drugu stranu, ali sumnjam u spremnost druge strane da se u emisiji pojavi. Da li možete da zamislite situaciju u kojoj predsednik Vučić sutra dolazi kod Olje u „Utisak nedelje“? Mislim da bi to bilo ostvarenje njegove najgore noćne more.

Da li možete da zamislite dolazak Nebojše Stefanovića kod Bećkovićeve u emisiju? Ili gostovanje Aleksandra Vulina? Zaista deluje teško zamisliti da bi svi oni bili spremni da dođu u emisiju.

Međutim, ako bolje razmislim, to su ionako ljudi bez srama za sve što su radili pa me ne bi iznenadilo da sutra gostuju u emisiji i da se ponašaju kao se za ove četiri i po godine ništa nije ni desilo.

Jednom prilikom razgovarajući sa Oljom Bećković, na moje pitanje kako se oseća bez „Utiska nedelje“, ona mi je odgovorila da se svake nedelje sprema za emisiju kao da će je sutra neko pozvati i reći „Olja, jel’ snimamo u nedelju?“

Došao je taj trenutak, ali ostaje da vidimo ko će otvoriti novu eru „Utiska nedelje“. Možda isti onaj čijim gostovanjem je zatvorena prošla. Gde je i šta radi Beba Popović?