Zakon nije isti za sve – slučaj vešala i Zorana Babića
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock

Na poslednjem protestu #1od5miliona pojavila se maketa vešala zbog koje se digla cela javnost, a vlast je pokušala da iskoristi ovu priliku kako bi diskreditovala ceo protest. Pošto više ne može da se osporava masovnost protesta, vešala su za vlast došla kao jedanaesterac.

Naravno da je pretnja vešanjem bilo kome za svaku osudu, kao i svako drugo crtanje meta koje je svakodnevno upereno prema političkim protivnicima. Ali, ovde je situacija mnogo ozbiljnija pošto je tužilaštvo nošenje cevi u obliku vešala kvalifikovalo kao krivično delo ugrožavanja sigurnosti, dok je sud to prihvatio i odredio pritvor od trideset dana za momka koji je nosio tu maketu.

 

Po mišljenju tužilaštva vešalo je primer rasne i druge diskriminacije

Više javno tužilaštvo je ovo delo okarakterisalo i kao krivično delo rasne i druge diskriminacije što znači da je taj momak širio i učinio javno dostupnim predstavljanje ideja koje zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju i nasilje protiv bilo kojeg lica ili grupe lica zasnovanih na rasi, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu.

To je tumačenje člana 387 Krivičnog zakonika koje se stavlja na teret zbog nošenja makete vešala.

Da je maketa vešala koja se pojavila na protestu u subotu zaista izazvala neposredno ugrožavanje sigurnosti učesnika protesta, već u tom trenutku bi uplašeni građani reagovali i prijavili slučaj nadležnim organima. Ali, stiče se utisak da je ta maketa koju je neko nepromišljeno nosio samo dala mogućnost da je vlast interpretira na svoj način.

Da li nošenje improvizovanog vešala predstavlja ideju kojom se zagovara mržnja, diskriminacija i nasilje zasnovana na svim navedenim ličnim svojstvima?

 

Vlast je počela da primenjuje institucionalnu represiju

Ako se vlast ovako danas ponaša kada je u pitanju jedno improvizovano vešalo koje je nosio jedan momak, šta da očekujemo ako se na protestu desi zaista nešto ozbiljno? To može biti bilo kakav izrežirani incident, od raznih provokatora koji su se već pojaviljivali, pa čak i neki fizički napad kako bi se protest dalje diskreditovao i prikazao kao nasilan.

Ovde se postavlja i pitanje zbog čega nijedan policijski službenik koji je bio prisutan u civilu na protestu nije reagovao po službenoj dužnosti kada je video maketu vešala ukoliko je nečija bezbednost zaista bila ugrožena. Međutim, ova situacija jasno ukazuje na postojanje političkog motiva da se protesti prikažu kao nasilni, a jedan momak strpa u zatvor zbog neosnovane pretpostavke da je učinio krivično delo.

Da li na subotnjem protestu možemo da očekujemo veća hapšenja ukoliko se pojavi veći broj maketa vešala?

Povodom ove situacije danas se oglasila i majka uhapšenog momka koja u pismu predsedniku Vučiću obaveštava javnost da je njen sin najmlađi politički zatvorenik. Ona ističe da su ga tamo smestili javni tužilac i sudija, ali ne po zakonu i pravdi, već po pritisku politike. Dodatno, majka navodi da je doživela na ličnom primeru da vidi kakvo se nasilje nad pravdom vrši od strane onih čiji je posao da se staraju o primeni zakona.

 

Kako je vešalo postalo „namenjeno“ predsedniku Srbije?

Iako nije bila uperena ni prema jednom pojedincu, predsednik Srbije je gostujući u emisiji „Ćirilica“ objasnio kako je to vešalo upereno prema njemu. A šta ako je bilo upereno prema opozicionim političarima na protestu? Naravno, ovo je samo pretpostavka i još jedna interpretacija načina na koji i vlast pokušava da upotrebi u svoju korist.

Ali, nije ovde više ni bitno zbog koga se pojavila maketa vešala ni da li je imala dublju poruku, jer takve stvari se dešavaju i u Evropi pa niko ne snosi ovakve drakonske posledice. Kakvu poruku šaljete javnosti ako istovremeno određujete pritvor od trideset dana osobi koja je nosila vešala, a puštate na slobodu osobu koja je, vozeći funkcionera vladajuće stranke, ubila drugu osobu u saobraćajnoj nesreći?

 

Pravda će te stići ako nisi njihov

Jedini odgovor je da se pravda u Srbiji primenjuje selektivno, gde postoji podela na podobne i nepodobne. Danas smo došli u situaciju da je cev sa kanapom (vešalo) opasnija po sigurnost građana od vozača koji neprimerenom brzinom ugrožava druge učesnike u saobraćaju i još ubije drugu osobu zbog svoje vožnje.

Koja je motivacija da pustite na slobodu osobu koja je u saobraćajnoj nesreći ubila drugu osobu, dok momka šaljete u zatvor zbog improvizovanog vešala? Nema sumnje da je u pitanju vođenje političkog postupka. Da li vlast ipak svojim pijunima šalje poruku da su nekažnjivi?

Danas preostaje da neprekidno ponavljamo da je jedini zahtev upućen vlasti da se zakoni primenjuju isto na sve. Da nema privilegovanih i onih koji nisu, niti da ima političkih zatvorenika. Da se poštuju zakoni ništa od svega ovoga ne bi bilo kako jeste.

Predsednik istovremeno najavi povećanje kazne za ubistva i teška krivična dela, a onda štiti vozače, svoje ljude i njihovu decu koja su isto poznata po brzoj vožnji.

Pošto se zakoni primenjuju selektivno, a pravda ne sprovodi, ostaje da se svaki pojedinac bori za pravdu, iz subote u subotu, dok ona ne postane osnovni stub u jednoj civilizovanoj državi. Možda dolazi i vreme građanske neposlušnosti kada ćemo svi morati da stanemo uz one nad kojima se vrši nepravda.