Istraga mog antisrpskog delovanja
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Talas

Nedavno je na jednom fantomskom portalu objavljen tekst u kojem se navodi da sam srbomrzac i produkt agresivne antisrpske politike. Ukoliko se pogledaju ostali tekstovi objavljeni od osnivanja ovog portala, vidi se da je jedina svrha njegovog postojanja etiketiranje pojedinaca koji javno iznose svoje kritičko mišljenje.

 

Ako javno kritikuješ vlast, bićeš proglašen za „antisrpstvo“

Međutim, ovde nije bitan jedan pojedinac, već je neophodno da govorimo o ponovnom vraćanju u javnost etiketa i optužbi za „antisrpsko“ delovanje. To je već dobro ustaljena metoda da se na najlakši način označe svi oni koji su u nekom trenutku javno kritikovali politike vlasti.

Još devedesetih godina prošlog veka uspostavljen je ovaj model, a takva atmosfera je imala tragične ishode.

Novinar Slavko Ćuruvija je 1999. godine u tekstu „Ćuruvija dočekao bombe“ žigosan kao strani plaćenik, da bi nakon toga bio i ubijen. Dvadeset godina kasnije ponovo se crtaju mete novinarima, političkim protivnicima i svima koji javno kritikuju vlast.

 

Okrenuti građane jedne protiv drugih

Predsednik Vučić je pre neki dan gostujući u emisiji „Ćirilica“ izjavio da ne pristaje na priču o podeli na dve Srbije. Ipak, tabloidi bliski režimu i fantomski portali bez autora i vlasnika osnovani isključivo za crtanje meta stvaraju atmosferu u kojoj pokušavaju da okrenu građane jedne protiv drugih.

Nema ništa opasnije za jedno društvo nego kada se među građanima stvore opasne podele koje sutra mogu imati još ozbiljnije posledice.

Poruka koju oni koji nam crtaju mete žele da pošalju jeste da smo mi eksponenti nekih stranih centara moći koji napadaju srpstvo i srpski narod. To je narativ postojanja zavere protiv srpskog naroda, kako nas neko večito sabotira da bi se za sve naše neuspehe okrivili isključivo drugi bez preuzimanja lične odgovornosti.

 

Ko ima pravo da meri nečiji patriotizam?

Podela na patriote i izdajnike neretko dolazi od onih kojima su usta puna patriotizma i koji sebi daju za pravo da svima ostalima mere njihov patritozam i njihovo srpstvo ili antisrpstvo. U prilog njihovom patriotizmu govori i to što, dok mere nečije srpstvo i crtaju mete, to rade skrivajući svoja lica iza fabrika laži usmerenih prema onima koji slobodno govore i misle.

Osim toga, takva podela je prevaziđena i nigde u Evropi se ljudi ne dele ni na švajcarstvo i antišvajcarstvo niti na šveđanstvo i antišveđanstvo.

Oni koji danas građane Srbije dele na patriote i izdajnike, na podobne i nepodobne, na one kojima je po njihovim merilima Srbija u srcu i one koji mrze sve srpsko, moraće da snose odgovornost za svaku posledicu ovakvih podela.

 

Napadi na pojedince posledica su kreirane atmosfere

Iako je moguće da prebijanje Borka Stefanovića nije izvršeno ni po čijem nalogu, ono je bilo upravo rezultat ovakve atmosfere.

Paljenje kuće i pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića jeste bilo organizovano, ali je deo atmosfere u kojoj su istraživački novinari etiketirani kao izdajnici.

Nalagodavci ubistva Olivera Ivanovića možda neće nikada biti otkriveni, ali će ostati upamćeno da se to ubistvo desilo u atmosferi linča, hajke i crtanja meta prema političkim neistomišljenicima.

Ako je antisrpski pozivati na odgovornost nosioce vlasti, ako je antisrpski kritički misliti i govoriti, ako je antisrpski boriti se za poštovanje zakona i primenu pravde, ako je antisrpski želeti život u civilizovanoj državi, ako je antisrpski šetati ulicama zbog slobode, onda pristajem na istragu mog antisrpskog delovanja.