Talas saznaje: opozicija sutra objavljuje Sporazum sa narodom
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Medija centar Beograd 

Opozicija je nakon par nedelja pregovora konačno uspela da dođe do kompromisa. Kako saznajemo od jednog od učesnika sastanka, sutra, 6. februara u 12 časova, opozicione stranke i pokreti objaviće zajednički dokument – Sporazum sa narodom.

Kako navode predstavnici opozicije, reč je o odgovoru na zahteve protesta #1od5miliona. Još uvek nije usvojena finalna verzija dokumenta, tako da će biti parafiran tek sutra po objavljivanju, nakon čega će ostati otvoren za eventualne izmene.

Današnjem sastanku prisustvovali su Savez za Srbiju, Nova stranka, Stranka moderne Srbije, pokret Ne davimo Beograd, Demokratska stranka Srbije i neki od samostalnih poslanika.

 

Opozicija konačno došla do kompromisa

Aris Movsesijan, predsednik Političkog saveta Nove stranke, u izjavi za Talas kazao je da je opozicija prvi put posle 7 godina uspela da usaglasi svoje stavove –  posle dužih pregovora i uz međusobno uvažavanje.

„Taj dokument će biti predočen javnosti, a faktički predstavlja predlog sporazuma sa narodom i time se opozicija obavezuje da će u narednom periodu preduzeti neke korake.

Uvažena su mišljenja Nove stranke, pokreta Ne davimo Beograd i Stranke moderne Srbije i uneta u dokument.“

 

Opozicija usvojila predlog Nove: obelodaniti i preispitati akte koje bi aktuelni režim usvojio

Movsesijan dodaje i da je tačka sporazuma u vezi sa ugovorima aktuelnog režima preformulisana onako kako je Nova stranka predlagala i sada u njoj piše da se opozicija obavezuje da će obelodaniti i preispitati akte koje bi aktuelni režim usvojio, a koji bi mogli da ugroze državne i nacionalne interese i resurse.

Nije doneta konačna odluka oko zajedničke izborne liste, ali se opozicija dogovorila da će pokušati da je formira.

Što se tiče opredeljenja za evropske integracije, Movsesijan kaže da se evropske vrednosti pominju u preambuli sporazuma, a da Nova stranka to tumači kao nastavljanje pristupanja EU i dalje pregovore.

„Najvažnije je to da je uz opšti kompromis svih zaista konačno izrađeno nešto – posle jako dugo vremena, opozicija je sela i u manje od 3 nedelje došla do zajedničkih zaključaka“, zaključuje.

 

Modernisti načelno nisu za zajedničku listu i vladu stručnjaka, ali ne odbacuju ni tu mogućnost

Tatjana Macura, članica predsedništva Stranke moderne Srbije (SMS) kaže za Talas da su prve tri tačke sporazums dobar poligon za dalje razgovore i da oko njih definitivno cela opozicija može da se složi:

„Neke od tačaka će biti preformulisane, budući da dokument ostaje otvoren – ne samo za dodavanje novih tačaka, već i rad na postojećim. Ukoliko nešto bude odstupalo od plana, ostaje otvoreno da se izmene neke od tačaka u pravcu interesa svih potpisnika.

Pružićemo šansu da se započnu konstruktivni razgovori i pratiti kako će se stvari dalje odvijati.“

Macura objašnjaca da SMS načelno nije za poslednje tačke sporazuma – zajedničku izbornu listu i vladu stručnjaka, ali da ne odbacuju ni tu mogućnost:

„Želimo da otvorimo mogućnost da se onim građanima koji ne žele da vide tu opciju (zajedničku listu i vladu stručnjaka) pruži neka alternativa. Svaki glas je važan, treba da tražimo alternative za ujedinjenje opozicije jer ovo nije jedini modalitet.

Dajemo šansu sporazumu, videćemo kako će da izgleda finalna verzija, a konačan odgovor ćemo dati sutra pre objavljivanja dokumenta“, zaključuje.

 

PSG: Sastanak opozicije onakav kao bi ubuduće trebalo da izgleda i Narodna skupština

Ispred Pokreta slobodnih građana, sastanku je prisustvovao član Predsedništva PSG Petar Miletić koji u izjavi za Talas ocenjuje da je komunikacija opozicije na visokom nivou:

„Sastanak je bio onakav kako ubuduće treba da izgleda Skupština Srbije.

Ljudi koji različito misle komuniciraju na jedan pristojan način i pored ideoloških neslaganja. Nema reči o uvredama ili omalovažavanju koje su prisutne u komunikaciji aktuelnog režima.“

Miletić je istakao da je postignut visok stepen saglasnosti, ali ne i konačan sporazum, te da se ukupna ocena može dati nakon usaglašavanja finalne verzije dokumenta.

 

DS, Savez za Srbiju: Dogovor je 99% na stolu

Saša Paunović, zamenik predsednika Demokratske stranke kaže za Talas da je, prema onome što je video na današnjem sastanku, “dogovor 99% na stolu”:

“Očekujem da ćemo finalni dogovor imati u narednih 48 sati.”

 

Dveri, Savez za Srbiju: Velika šansa za smenu vlasti

Boško Obradović, predsednik Dveri i član Saveza za Srbiju, u izjavi za Talas ističe da je opozicija veoma blizu konačnog dogovora o predlogu Sporazuma sa narodom:

“To je dobra vest. Očekujem da koliko sutra izađemo sa tekstom i pozovemo sve učesnike protesta širom Srbije da zajedničkim snagama nastavimo sa protestima do ispunjenja svih zahteva.

Ovo je velika šansa za smenu vlasti i ne treba da je propustimo. Uspećemo samo ako svi koji smo na ulicama budemo zajedno u ovome do kraja”, poručuje Obradović.

 

DSS: Za jedinstven pristup opozicije

Medijski koordinator DSS-a Uroš Piper kaže za Talas da je DSS konstruktivno učestvovala na sastanku opozicije:

„Izneli smo naše stavove i zalažemo se za jedinstven pristup opozicije oko pitanja izbornih i medijskih uslova, a spremni smo i da razgovaramo o eventualnom bojkotu ako bi vlast raspisala vanredne parlamentarne izbore.

O svemu ostalom je po našem sudu preuranjeno govoriti.“