Pohod na Pink - koji je smisao sledećeg protesta?
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Talas 

Poslednji nastup premijerke Brnabić i državne sekretarke MUP-a, kao i izlazak spota SNS-a o protestima i medijska hajka koja se danas vodi protiv jednog od lidera opozicije potvrđuje tezu da je vlast prvi put ozbiljno uznemirena masovnošću protesta.

Ali, za razliku od prethodnih nedelja, vlast se više ne bavi prebrojavanjem demonstranata.

Više nije moguće manipulasiti brojkama pošto sve veće nezadovoljstvo širom Srbije nije moguće sakriti ni kontrolom medija niti propagandom koja se svakodnevno plasira putem novina i televizija.

Čak ni predstavnici opozicije više ne govore o masovnosti i intezitetu protesta. Protesti su postali nova realnost sa kojom ova vlast de facto mora da se suoči.

 

Nova taktika vlasti je diskreditacija protesta

Pošto više nije moguće osporavati masovnost protesta, onda je pojavljivanje improvizovanog vešala na subotnjem protestu došlo kao dobra prilika da se protesti diskredituju.

Iako su predstavnici opozicije osudili pojavljivanje improvizovanog vešala i taj potez označili kao provokaciju, državna sekretarka MUP-a izjavila je da su vešala delo pristalica Saveza za Srbiju i pokreta Dveri. Svakako na istražnim organima ostaje da utvrde ko je, kako i zbog čega organizovao ovu akciju i o tome obaveste javnost.

Međutim, državna sekretarka MUP-a je iznela niz političkih i opasnih optužbi na račun opozicionog Saveza za Srbiju. Osim što je protivzakonito da kao funkcioner MUP-a iznosite političke optužbe, još gore je kada paušalno izjavite da su vešala i demonstracija nasilja posledica mržnje opozicije prema onima koji misle drugačije.

 

Ana Brnabić – simbol farsičnosti ove vlasti

Sinoćni nastup Ane Brnabić na televiziji Pink primer je čiste farse koju karakteriše aktuelna vlast. Komentarišući pojavljivanje improvizovanog vešala na subotnjem protestu, premijerka Brnabić kaže da nemoć opozicije prerasta u agresiju i politiku linča.

Zanimljivo je kako predstavnicima vlasti ne smetaju kontinuirane medijske hajke koje se vode u režimskim tabloidima prema svakom političkom neistomišljeniku. Ne smeta im ni kada sami učestvuju u kreiranju atmosfere straha i stvaranju podela između podobnih i nepodobnih.

Kada političke protivnike javno optužite za izazivanje mržnje i agresije, bez ikakvih dokaza, onda im svesno crtate metu na čelu.

Prebijanje Borka Stefanovića verovatno nije ni došlo po nečijoj naredbi, ali jeste došlo kao rezultat atmosfere koju vlast svakodnevno kreira.

I dalje je gore biti tajkun, nego strani plaćenik

Aleksandar Vučić prvi put nije jedini kreator političke agende, već agendu počinju da diktiraju i protesti. Zbog toga se i pojavio spot SNS-a u kome se reaguje na masovnost protesta. Međutim, stiče se utisak da proteste više ne finansiraju zapadne ambasade i službe već tajkuni.

Ovo je evidentna promena narativa u odnosu na neke ranije proteste kada je Zapad prema pisanju tabloida bio glavni organizator protesta. Osim što je Vučić procenio da nije dobro u ovom trenutku zamerati se međunarodnoj zajednici čiju podršku i dalje ima, procenjeno je i da građani više nisu toliko uvereni u umešanost Zapada.

Ipak je u Srbiji i dalje najgora optužba kada vam neko kaže da ste tajkun ili da ste bogat, a ne da ste strani plaćenik.

Što se tiče samog spota, moraću da citiram jednog prijatelja reditelja koji se razume mnogo više od mene, a koji kaže da je ideja toliko nulta lopta i toliko jeftina da predstavlja uvredu i za sam amaterizam.

Stiče se utisak da svi nastupi predstavnika vlasti otkako su protesti počeli, a potom se i omasovili, predstavljaju samo dodatan podstrek građanima da se protestima priključe.

Vlast ne treba da zaboravi da je akumulirano nezadovoljstvo mnogo jače od bilo kakvog pokušaja diskreditacije protesta, jer na taj način vlast više ne vređa samo predstavnike opozicije već svakog građanina koji šeta ulicama slobodnih gradova.