Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: N1

Još jedna u nizu najava preuređnja grada odnosi se na prostor ispred zgrade bivše Glavne železničke stanice u Beogradu. Prema planovima gradskih vlasti na tom mestu biće podignut spomenik Stefanu Nemanji i to visine 28 metara.

Sagovornicima Talasa postavili smo pitanje:

Da li je Beogradu potreban spomenik Stefanu Nemanji visine 28 metara?

 

Dubravka Stojanović, profesorka Filozofskog fakulteta

Foto: Medija centar Beograd

Moj odgovor je ne. Ne treba nam nijedan figurativan spomenik jer se moderni spomenici prave kao koncepti posvećeni određenim idejama.

Zoran Kesić, autor i voditelj emisije 24 minuta

 

Ne. Video sam kako je predloženo da to izgleda i meni se to kao građaninu ne dopada. To izgleda spektakularno bespotrebno umesto da se održi duh Beograda a to nikada nije bila grandioznost, već njegov šmek i ušuškanost.  A kad ga postave, to posle neće moći ni da se sklonu, stajaće za vjek vjekova.

 

Dejan Tiago Stanković, pisac

Foto: Dušan Todorović

Ne. Ako je po ovome što su dosad uradili suditi samo neka sede tu gde su, dok još mogu, neka ne grade ništa, inače ćemo posle morati kao Skoplje da se bavimo uklanjanjem njihovih tragova.

 

Latinka Perović, istoričarka

Foto: Medija centar Beograd

Pa mislim da uopšte sve što se događa u oblasti spomeničke kulture je u sukobu sa nekim vremenom, sa potrebama, sa stvarnom istorijom, nema spora da je to značajna ličnost u srpskoj istoriji, ali šta znači spomenik od 28 metara? Ovo je jedno vraćanje u jednu prošlost koja nije ni toliko stvarna koliko se konstruiše.

 

Dušan Čavić, autor emisije Marka Žvaka

Da. Samo je mali i to mu je falinka. Apelujem da ga dimenzioniraju dodatno. I da mu poseju lozu Nemanjić spomenika kojekude po Beogradu.

 

Gorica Popović, glumica

Ne. Ja cenim našu istoriju, ali imam utisak da se vrlo malo promišlja o gradu i njegovoj arhitekturi. Ovo je megalomanija, dok se uništavaju stvari koje su obeležje grada, a izmšljaju neke druge koje ne pristaju duhu ovog grada.

 

Srđan Cvetković, istoričar

Da, ali je 28 metara preterivanje. Bilo šta da je 28 metara je preterivanje, to je megalomanija.