Aleksandar Vučić počinje da podleže pritiscima protesta – slučaj Zorana Babića
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Medija centar Beograd

U saobraćajnoj nesreći od pre nekoliko dana, učestvovao je i direktor Koridora Srbije čije se vozilo zakucalo na naplatnoj rampi u auto ispred sebe. U nesreći sa tragičnim ishodom, Zoran Babić je zadobio povrede, dok je jedna osoba izgubila život.

Iako Babić nije upravljao vozilom, već njegov vozač, on je iz moralnih razloga podneo ostavku na mesto direktora Koridora Srbije. Nakon što je završio svoj mandat u skupštini kao lider poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Babić je duže vreme čekao na svoju novu funkciju direktora Koridora, ali na kojoj se nije dugo zadržao.

Sada za Zorana Babića sledi period iskupljenja od nekoliko meseci dok mu se ne pronađe novo utočište (čitaj unapređenje) u novcu poreskih obveznika Srbije.

 

Nekadašnja moć Aleksandra Vučića – slučaj Bate Gašića

Ako se setimo ranijih slučajeva kada su funkcioneri Srpske napredne stranke zbog svojih istupa u javnosti ili zbog kršenja zakona bili suspendovani/unapređeni, uočićemo jednu razliku u odnosu na Babićevu ostavku.

Sećate se kada je Bratislav Gašić ispred kamera rekao kako voli novinarke koje lako kleknu, verovatno ni ne razmišljajući o kontekstu i značenju te izjavu u tom trenutku. Tada je uprkos zahtevima novinara i javnosti za smenom ministra odbrane, Aleksandar Vučić odlučio da ga smeni po svom nahođenju par meseci kasnije.

Na taj način, Vučić je pokazao da neće podleći pritisku javnosti u tom trenutku, već će demonstrirajući svoju moć i to uraditi kada on poželi.

Bratislav Gašić je kasnije rehabilitovan i imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije.

 

Unapređenje kao model za snošenje odgovornosti – slučaj Siniše Malog

Postoji još jedan slučaj, u pitanju je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali čija ostavka je mesecima tražena na ulicama Beograda zbog odgovornosti za vandalsko noćno rušenja privatne svojine u Savamali. Tada je i Aleksandar Vučić rekao da je vrh gradske vlasti odgovoran za to delo te da će svi morati da snose odgovornost.

Ni tada niko od funkcionera SNS-a nije bio smenjen niti je podneo ostavku, već je Vučić taj slučaj rešio izjavom da Siniša Mali više neće biti gradonačelnik Beograda, ali ne zato što je loše radio svoj posao već zbog kampanje koja se vodi protiv njega.

Tako je Vučić još jednom pokazao da ga ne zanimaju zahtevi građana na ulici niti pritisak cele javnosti za smenom Malog zbog niza drugih slučajeva.

Iako Siniša Mali više nije gradonačenik Beograda, on je dobio unapređenje za mesto ministra finansija.

Protesti su uzrok žrtvovanja funkcionera SNS-a

Sada se ponovo vraćamo na slučaj Zorana Babića i njegovo (čitaj pod naredbom Vučića) hitno podnošenje ostavke u roku od jednog dana. Šta se promenilo danas u odnosu na vreme od pre par godina? Nije Aleksandar Vučić postao moralniji i bolji nego što je tada bio niti su funkcioneri SNS-a postali svesniji svoje odgovornosti.

Iako deluje da SNS i dalje ima stabilnu vlast, Aleksandar Vučić se po prvi put od dolaska na vlast suočava sa ozbiljnim pritiskom građana na ulici kojima je dosta bahatosti kojom je ova vlast oličena.

U toj situaciji Vučić prvi put mora da reaguje na proteste, ne dozvoljavajući sebi više da pokazuje moć kao ranije.

Hapšenje predsednika opštine Grocka i ostavka Zorana Babića čist su rezultat protesta koji se dešavaju na ulicama gradova Srbije. Ako bismo ovo uporedili sa navedenim situacijama od pre par godina, vidimo da je Aleksandar Vučić slabiji nego što je tada bio jer desetine hiljada nezadovoljnih građana više neće trpeti osionost ovog režima.

Ukoliko se protesti intenziviraju pa čak i radikalizuju možda je moguće očekivati da će neki pojedinci ostavke podneti kako bi se umanjilo nezadovoljstvo građana.

S obzirom da je veliko nezadovoljstvo upereno ka RTS-u, ne bi me iznenadilo da sledeća ostavka dođe iz Takovske 10.

Ipak, to bi na neki način bio Vučićev poraz ako znamo da nije sklon podleganju pritisku javnosti. Najvažnije od svega jeste da je i ovo sada i sve što se bude dešavalo potvrda moći građana.

Ostaje otvoreno pitanje kako dalje usmeriti i politički artikulisati nagomilanu moć sa ulice.