Da li privreda raste kada se povećaju plate i penzije?
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Jedan od sada već poznatijih predloga sa kojima je opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju izašla u javnost jeste i vlada eksperata. Po predlogu Saveza za Srbiju u koji smo imali uvid, ova vlada, na čelu sa nestranačkim premijerom, imala bi oročeni mandat od godinu dana. Ovu vladu, dakle, ne bi činili lideri opozicionih partija.

Ona bi imala dvanaest zadataka koji bi se sproveli sa ciljem vraćanja demokratskih načela i vladavine prava u Srbiji, navodi se u prilogu predloženog nacrta sporazuma. Tih dvanaest zadataka su:

1. Vraćanje demokratskih načela, vladavine prava i podele vlasti. Ovo bi se ostvarilo zakonskim izmenama koje bi podrazumevale da se neopravdano prisvajanje nadležnosti neke od grana vlasti tretira kao podrivanje ustavnog poretka.

2. Uspostavljanje nezavisnog sudstva i tužilaštva. Zakonskim izmenama i dopunama težiće se tome da se osigura nezavisnost sudstva i tužilaštva.

3. Uspostavljanje nezavisnog Ustavnog suda, takođe kroz novi zakon koji će regulisati novi način izbora sudija.

4. Uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem.

5. Osnaživanje uloge državne revizorske institucije.

6. Utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera. Za javna preduzeća uvođenje profesionalnog menadžmenta.

7. Zaštita nezavisnih i regulatornih tela od stranačkog uticaja. Izmena zakona sa ciljem sankcionisanja onih koji otežavaju rad ovih institucija.

8. Zakonom bi se uvela lustracija svih koji su zloupotrebili javne funkcije i državne resurse od 1990 do danas.

9. Uspostavljanje socijalnog dijaloga i obeštećenje državnim merama oštećenih građana. Kategorije koje se u dokumentu navode su: radnici, državni službenici, penzioneri, poljoprivredni proizvođači, porodice sa decom, invalidi, ratni vojni veterani, ugroženi bankarski klijenti, prosvetni i zdravstveni radnici, vojni i policijski radnici i službenici, oni koji su oštećeni sistemom javnih izvršitelja i drugi.

10. Ispitivanje porekla imovine svih javnih funkcionera i pojedinaca povezanih sa vlašću od 1990. do danas.

11. Izmena izbornog zakona kako bi se izbori što više personalizovali, bez jasnog opredeljenja za jedan konkretan model izbornog sistema.

12. Zaštita lokalne samouprave, između ostalog kroz neposredni izbor gradonačelnika i predsednika opština.