Njaveći politički skandali na Evroviziji

Autorka

Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Wikimedia Commons

Zbog kompleksnosti odnosa Izraela i Palestine pobeda Nete Barzilaj, predstavnice Izraela na muzičkom takmičenju Evrovizija nije mogla da prođe bez političkih problema. Preko 140 umetnika, uključujući njih 6 iz Izraela, potpisalo je pismo u kom pozivaju na bojkot ovogodišnje Evrovizije koja bi trebalo da se održi u Tel Avivu.

“Unija evropskih produkcija (EBU) treba da otkaže održavanje Evrovizije u Izraelu i da takmičenje premesti u zemlju gde se više poštuju ljudska prava” navodi se u pismu koje su potpisali muzičar Rodžer Voters i režiser Ken Louč.

 

Koji su argumenti onih koji zagovaraju bojkot?

Kao glavni problemi istuču se brutalnost izraelske vojske prema Palestincima. “Izraelska vojska je dva dana nakon pobede na Evroviziji ubila 62 Palestinaca, uključujući i najmanje šestoro dece u Gazi” navodi se u pismu aludirajući na sukobe tokom protesta u Gazi zbog premeštanja ambasade SAD-a u Jerusalim.

Pristalice bojkota Evrovizije istuču i da je Izrael “aparthejd” država u kojoj se Palestinci tretiraju kao građani drugog redu, poredeći stanje u Izraelu sa aparthejdom u Južnoj Africi devedesetih godina.


Održavanje Evrovizije se takođe percipira kao PR potez kojim se pomoću kulturnih manifestacija pokušava predstaviti Izrael kao moderna i demokratska zemlja čime se skreće pažnja sa “ratnih zločina” počinjenih nad Palestincima u Gazi i Zapadnoj obali.

 

Sledeće godine u Jerusalimu, pardon, Tel Avivu

Ideja o bojkotu Evrovizije u Izraelu postojala je i pre pomenutog pisma, a javila se gotovo odmah nakon proglašenja pobednika. Tokom pobedničkog govora pevačica Barzilaj je uzviknula “Sledeći put u Jerusalimu što je izazvalo kontroverze.

Jerusalim je mesto od specifičnog značaja za judaizam, hrišćanstvo i islam pa svaka manifestacija održana tamo potencijalno može da izazove tenzije. Ovaj grad je zvanična prestonica Izraela, ali ga i palestinske vlasti priznaju kao svoju prestonicu.

Ovo je razlog zašto veliki broj zemalja i dalje ne priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela, a grad je podeljen na istočni i zapadni deo. Kada su Sjedinjene Američke Države odlučile da svoju ambasadu u Izraelu premeste u Jerusalim organizovani su protesti širom sveta, a dogodili su se i ozbiljni sukobi u Gazi.

Izrael je dva puta do sada bio domaćin Evrovizije i oba puta se takmičenje održalo u Jerusalimu. Ministarka sporta u Izraelu je, prema navodima medija, insistirala na tome da se Evrovizija održi u Jerusalimu inače će morati da se nađe drugi domaćin.

Organizatori Evrovizije su nakon pritiska javnosti ipak odlučili da premeste manifestaciju u Tel Aviv, što su pristalice bojkota predstavile kao prvu pobedu.

 

Jača pokret za sakcionisanje Izraela

Evrovizija nije jedina manifestacija koja je bila pod pritiskom kritičara Izraela. Kada je poznati bend Radiohead nastupao u Izraelu 2017. godine nekoliko aktivista i muzičara ih je pozvalo da otkažu nastup. „Sviranje u zemlji ne znači podržavati vladu te zemlje“ izjavio je Tom Jork, pevač benda. Pod sličnim pritiskom su se našli i brojni drugi muzičari poput pevačica Lorde i Lane Del Rej.

 


Pritisak na muzičare je deo šireg pokreta poznatog pod akronimom BDS (Boycott, Divestment, Sanction) koji je nastao 2005. godine i koji poziva na bojkot, povlačenje investicija i sankcionisanje Izraela.

Ova kampanja je postala svetski poznata, a kao ciljeve navodi jednakosti pred zakonom za nejevrejske državljane Izraela, stopiranje naseljavanja teritorija Zapadne obale i davanje prava na povratak palestinskim izbeglicama.

Neki od najvećih uspeha BDS pokreta jesu povlačenje nekoliko međunarodnih kompanija iz Izraela i Zapadne obale, a kompanija AirBnb od nedavno je prestala da uključuje nekretnine za izdavanje koje se nalaze u naseljima na Zapadnoj obali.

Porastao je i broj političara koji javno podržavaju pokret. Na izborima za američki Kongres prošle godine prvi put su izabrane dve članice Kongresa koje su pristalice BDS pokret.


Međutim, ni kritika ove kampanje nije izostala, od optužbi za antisemitizam pa do blažih kritika koje ističu da se na ovaj način pripisuje krivica isključivo jednoj strani u konflktu. Dodatno, upitno je koliko pokušaji da se stopiraju investicije ili nastupi umetnika u nekoj zemlji koja je po većini indeksa funkcionalna demokratija” predstavljaju dobru osnovnu za buduće građenje mira i trajnog rešenja sukoba.

 

Evrovizija će biti održana, ali poziv za bojkot će je nadživeti

Po svemu sudeći ne postoji i dalje kritična masa potrebna za širi bojkot održavanja manifestacije u Izraelu. Međutim, postaje očigledno da BDS pokret neće nestati i da će pritisci na umetnike, akademike i kompanije jačati, iako Izrael pokušava da stvori pokret i inicijativu koji će se boriti protiv njegovog uticaja.

Nakon pobede predstavnica Izraela odlično je oslikala evrovizijski duh kada je izjavila “Hvala mnogo što prihvatate razlike među nama. Hvala mnogo zbog slavljenja različitosti”. Evrovizija je događaj koji promoviše toleranciju i multikulturalnost kroz umetnost, a potencijalni bojkot udaljava obe strane od postizanja bilo kakvog konstruktivnog rešenja.