Ponovo smo lošiji od Bugarske, Hrvatske, Rumunije - novi Indeks percepcije korupcije
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Novo izdanje Indeksa percepcije korupcije (Corruption perception Index, CPI) rangira Srbiju kao 87. od 180 rangiranih zemalja po percepciji korucije, sa 39 poena. U odnosu na prethodnu godinu, ovo je pad od 10 mesta i 3 poena; Srbija čak ima rezultat koji je ispod svetskog proseka (43 poena).

Srbija je opet među najlošije rangiranim zemljama regiona, uz Albaniju (36), Makedoniju (37 poena) i Bosnu i Hercegovinu (38) od zemalja iz okruženja.

Sve ostale zemlje iz okruženja su bolje rangirane od Srbije: Bugarska sa 42 poena, Grčka sa 45 i Rumunija sa 47.

Kada se pogleda Evropa, Srbija se bolje rangira samo od Rusije (28), Ukrajine (32) i Moldavije (33). Od bivših zemalja u tranziciji, najbolje je rangirana Estonija sa 73 poena, potom Poljska i Slovenija sa 60, dok Hrvatska ima 48 poena.

Na vrhu liste su, kao i ranije, Danska i Novi Zeland sa 88 bodova, prate ih ostale skandinavske zemlje, te Nemačka, Holandija, Velika Britanija, Kanada i Švajcarska.

 

 

Ovakvi rezultati pokazuju da od proklamovane oštre borbe protiv korupcije u Srbiji nema ništa – prema ovom parametru, nalazimo se tačno tamo gde smo i bili 2012. godine; samo sa drugim ljudima u glavnim ulogama.

 

Kako se Srbija rangirala tokom godina; Transparency International

 

Sve rezultate za 2018. godinu možete pogledati na tabeli:

 

Indeks percepcije korupcije (Corruption perception Index) već 24 godine sastavlja Transparency International. Ovo je kompozitni indeks – što znači da uzima podatke drugih institucija koja rade primarna istraživanja – u opticaju je ukupno 13 različitih istraživanja.

Srbija se od samog početka od kada je uključena u ovo istraživanje loše rangira, a ove godine su podaci za Srbiju obračunavaju na osnovu 8 različitih međunarodnih istraživanja koje su radili: Bertelsman Stiftung, Economist Intelligence Unit, World Economic Forum, Country Insight, World Justice Project, Freedom House, International Country Risk Guide i Varieties of Democracy Project.