Slučaj Nikole Kalinića – koliko smo spremni da razumemo ono sa čim se ne slažemo?
Vreme čitanja: 3 minuta

foto: WIkipedia

Intervju košarkaškog reprezentativca Nikole Kalinića za dnevni list ’Blic’ bio je još jedan povod da se srpska javnost, makar ona prisutna na društvenim mrežama, svrsta na jednu ili drugu stranu. U brojnim komentarima, ljudi su iznova počeli da se dele na patriote i izdajnike, na nebeske i ovozemaljske, na zaštitnike Kosova i njegove secesioniste.

Iako je u ovom intervjuu otvoreno nekoliko tema, najviše reakcija izazvao je stav Nikole Kalinića po pitanju odnosa srpskog naroda prema Kosovu. To je bio povod da mu mnogi upute kritike, da mu pripišu da nije dovoljno informisan i da ne treba sportisti da se bave politikom.

Zbog čega kao društvo reagujemo kako reagujemo kada neko iznese ovakve ili slične stavove? Da li se onda ovakav potez srpskog košarkaša može nazvati hrabrim?

Frustriranost pitanjem Kosova

Jedan od stavova koji je izazvao najviše pažnje jeste onaj o Kosovu gde Kalinić poziva na rešavanje kosovskog problema čiji teret nose naše i prethodne generacije. Iako je tema Kosova samo jedna od otvorenih tema u intervjuu, činjenica da je ona izazvala najviše reakcija govori koliko smo osetljivi i nespremni da se suočimo sa drugačijim mišljenjem od dominantnog.

Svaki put kad neko u javnosti iznese nepopularan stav o Kosovu, reagujemo ljuto i frustrirano. Ovde je takva reakcija možda još izraženija pošto nije u pitanju izjava nekog političara, već reprezentativca Srbije što predstavlja redak slučaj da iznose kritiku društva i potezanje teme kakva je Kosovo.

 

Pojedini kritičari na društvenim mrežama pripisuju neinformisanost i politikanstvo Nikole Kalinića. Ali, upravo naše neznanje i zablude u kojima živimo doprinosi da emotivno i oštro reagujemo na stav poput iznetog stava Kalinića.

Veliku odgovornost za odnos građana prema pojedinim pitanjima imaju i političke elite koje neke teme zloupotrebljavaju zarad svojih interesa, dok otvorena politička pitanja ne rešavaju.

 

Čak ni danas kada aktuelna vlast ima nameru ili zadatak da reši kosovsko pitanje, građani su i dalje zbunjeni i frustrirani. Činjenica da vlast nije otvorila širi društveni dijalog i da građanima iza leđa rešava jedno od najvećih političkih pitanja čini da budemo još frustriraniji zbog samog načina na koji se to pitanje rešava.

Da li smo spremni da se suočimo sa drugačijim mišljenjem?

Kada frustracija i emocije pređu u prvi plan onda su takve i reakcije na nečije stavove koji se razlikuju od dominantnih. Ne dešava se često da nas neko direktno suoči sa istinom koje nismo svesni ili koju ne želimo da vidimo. A kada se to desi, kao sada, onda smo ljuti i pitamo se kako to srpski košarkaš  uopšte može da kaže nešto što se kosi sa ustanovljenom društvenom normom.

Razlog što se prošlošću više bavimo, nego budućnošću čini nas da budemo jedna od retkih država u kojoj je prošlost neizvesnija od budućnosti. Zbog toga suočavanje Nikole Kalinića sa prošlošću i stavom da pitanje Kosova treba da se reši zarad budućnost predstavlja udar na opšteprihvaćeni narativ.

Onog trenutka kada ljude izbacite iz svoje zone komfora mišljenja, tada ste udarili na sva njihova prethodna ubeđenja. Nije prijatno kada neko svojim stavom dovede u pitanje vaše mišljenje. Ako ne želite da ga čujete, onda se branite. Ukoliko želite da ga razumete, možda ćete preispitati i svoj stav.

Zbog toga je neophodno više mišljenja koja su zasnovani na argumentima, kako bismo češće preispitivali svoja znanja i stavove. Kada pokušamo da razumemo prošlost, a da stalno ne krivimo nekog drugog za svoje neuspehe, onda ćemo i bolje delovati u sadašnjosti.

Razbijanje dominantnih društvenih normi

Ipak, ne radi se ovde o tome da li je Kalinićev stav ispravan ili ne, već da je ovo predstavlja iskorak da se kaže nešto nepopularno izvan usvojenih društvenih normi. Nije ovde Kalinić pričao o nečemu za šta nije mogao da predvidi reakcije, već znajući da će reakcije biti negativne i da će ga neki možda i ’zamrzeti’ kako je i naglasio u intervjuu.

Međutim, slagali se ili ne sa onim što je izrečeno u intervjuu, treba odati priznanje krilu Fenerbahčea na hrabrosti da kaže ono što misli znajući da se mnogi neće složiti sa njegovim stavom.

Nikola Kalinić odbio je da ide lakšim putem i da ne daje društveno prihvatljive odgovore. Odbio je da bude deo kosovskog imaginarijuma u kome živimo decenijama. Odbio je da zadrži stav za sebe uprkos svim opasnostima koje iznošenje takvog stava nosi sa sobom. Napravio je iskorak i prešao u kontru.

Za mesec dana možda više neće biti ni bitno šta je tačno Nikola Kalinić rekao, zbog naših novih svrstavanja i podela, ali ćemo zapamtiti da je rekao nešto čime je odbacio usvojene i negovane norme i zablude u kojima živimo.

Ostaje da vidimo da li će izneti stavovi doprineti da bolje razumemo svoje zablude i manje iznenađeno reagujemo kada sledeći put neko kaže nešto slično ili će ovo biti samo još jedno naše odbijanje suočavanja sa sobom.