„On ima autobuse i batinaše, a naše su šetnje dobre volje“ – Rada Trajković za Talas
Vreme čitanja: < 1 minut

Predstavnici opozicije razgovarali su u petak 25. januara o zahtevima protesta #1od5miliona. Kako je Savez za Srbiju objavio na svom sajtu, na sastanku je postignut dogovor da se razgovori nastave kako bi se predložila konkretna platforma o zahtevima sa građanskih protesta.

Nacrt sporazuma u koji je Talas imao uvid upućuje na to da je Savez sa Srbiju postavio svoj program u 30 tačaka kao polaznu osnovu sporazuma sa građanima.

Pored zahtevanja smene ličnog režima Aleksandra Vučića, lustracije i odgovornosti državnih funkcionera povezanih sa kriminalom i korupcijom, sporazum takođe predlaže i vremenski rok od 6 meseci pre izbora za oslobađanje medija. Ukoliko bi došlo do ispunjenja ovih uslova, sporazum predviđa formiranje jedinstvene zajedničke liste sastavljene kako od predstavnika opozicionih političkih partija, tako i od predstavnika udruženja građana, sindikata i javnih ličnosti i studenata.

Kao što se u javnosti već govorilo o tome, sporazum, takođe, predviđa formiranje ekspertske prelazne vlade sa nestranačkim premijerom. Jedan od zadataka ove prelazne vlade bio bi i uspostavljanje funkcije specijalnog tužioca za visoku korupciju.

Nacrt ovog sporazuma podrazumeva i da se neće priznati bilo kakav pravni sporazum koji bi vlast potpisala sa Prištinom, a koji bi se ticao statusa Kosova i Metohije. Predlaže se, takođe, i poništavanje svih privatizacija kojima su ugroženi nacionalni interesi.