Tako je govorio Goran Vesić 1997, a ovako danas
Vreme čitanja: 3 minuta

foto: N1

Na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ne postoji politička debata. Danas postoji samo privid debate predstavnika vlasti i opozicije. Svaka politička debata danas se svodi na poligon za verbalno nasilje vlasti nad opozicijom.

Emisija Upitnik, emitovana u utorak na RTS-u predstavlja još jednu potvrdu teze da RTS favorizuje vladajuću stranku i njene predstavnike. U ovom slučaju to je bio Goran Vesić, član predsedništva Srpske napredne stranke, koji je govorio najveći deo emisije, a kada nije imao reč onda je neprestano pokušavao da je oduzme sagovornicima.

To je bio povod da se prisetim jedne druge emisije iz jednog drugog perioda kada je Goran Vesić bio ministar za omladinu i sport skupštine Beograda marta 1997. godine. Tada je Vesić gostovao u emisiji ‘Utisak nedelje’ autorke Olje Bećković, čija emisija je ukinuta 2014. godine. Zbog čega je važno da se prisetimo te emisije i tog gostovanja? Iz najmanje dva razloga, a to su da vidimo kakva je politička debata nekada postojala i šta je govorio Goran Vesić pre 22 godine.

 

Goran Vesić: Emisije na RTS-u predstavljaju samo šminku (1997)

Zajedno u studiju kod Olje Bećković, tada još uvek na Studiju B, gostovali su zajedno Slobodan Čerović, predsednik Jugoslovenske levice za Beograd, Goran Vesić, ministar za omladinu skupštine Beograda i predstavnik koalicije ‘Zajedno’, i muzičar Bora Đorđević.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je i predstavljenost vlasti i opozicije na javnom servisu. Tada je Goran Vesić, žaleći se na izveštavanje RTS-a, rekao da predstavnici koalicije Zajedno ne mogu da učestvuju u jednoj emisiji javnog servisa koja predstavlja samo šminku, dok se u drugom Dnevniku RTS-a o koaliciji ‘Zajedno’ objavljuju laži i pamfleti koji su ispod svakog nivoa.

Dalje, Vesić je tražio i potpunu demokratizaciju i liberalizaciju RTS-a zbog načina na koji se javni servis meša i zagađuje politički život. Da, to su sve reči Gorana Vesića koji je pre dva dana radio sve ono protiv čega se pre dvadeset godina borio.

„Najveća propaganda i najviše laži se servira preko RTS-a.“

Goran Vesić, Utisak nedelje, mart 1997

 

Goran Vesić: Apsurdno je reći da na RTS-u nema debate (2019)

Nekadašnji član Demokratske stranke i jedan od saradnika ubijenog premijera Đinđića, promenio je svoj stranački dres i danas je udarna pesnica Srpske napredne stranke. Pre dva dana gostujući na RTS-u, osim što je potvrdio da prava politička debata ne postoji, Goran Vesić opovrgao je sve ideje i vrednosti za koje se nekada borio, a u koje verovatno nikada iskreno nije ni verovao.

Nekada se žaleći na emisije i način izveštavanja RTS-a, danas govori da je apsurdno reći da na javnom servisu nema debate ako on i predstavnici opozicije u udarnom terminu diskutuju o društveno važnim pitanjima.

Nakon gašenja Utiska nedelje, više nema političke debate

Međutim, nije ovde problem nijedan pojedinac, pa ni Goran Vesić koji samo predstavlja simbol našeg političkog života u kome nije bitno šta ste do juče govorili i koje ste ideje zastupali. U našem javnom životu više ne postoji nikakva odgovornost za javno izgovorenu reč niti predstavnici vlasti imaju bilo kakav osećaj blama za ono što izgovore. Srbija je danas zemlja u kojoj više ništa nije istina i sve je moguće.

Sa ove tačke gledišta primetno je koliko nedostaje jedna emisija poput ’Utiska nedelje’ u kojoj su se susretali predstavnici vlasti i opozicije i gde se razgovaralo u nekakvim okvirima civilizovane političke debate. To je bila emisija za koju su se spremali svi, od novinarke do sagovornika. U toj emisiji je svaki sagovornik znao da će biti izložen oštrim pitanjima bez obzira iz koje stranke dolazi.

„Na kraju krajeva, svako ima pravo da menja mišljenje i treba da pozdravimo ako je neko promenio mišljenje i prešao na pravu stranu.“

Goran Vesić o Bogoljubu Kariću, Utisak nedelje, mart 1997