Šta za Balkan i Evropu znači sporazum Grčke i Makedonije?
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Flickr, vladamk

Danas je u parlamentu Grčke počela rasprava o ratifikaciji sporazuma sa Makedonijom.

Od sticanja nezavisnosti 1991. godine, Makedonija se nalazi u sporu sa susednom Grčkom oko svog imena i identiteta za koji Grci misle da predstavlja pokušaj napada i usvajanja grčkog identiteta. Iako je Makedonija jedna od prvih država bivše Jugoslavije koje su otpočele svoje evroatlantske integracije, one su bile zaustavljene zbog veta koji je Grčka stavila na proces pristupanja Makedonije NATO.

Prošle godine su premijeri Grčke i Makedonije zajedno sa ministrima spoljnih poslova potpisali Prespanski sporazum kojim bi se ovaj bilateralni spor rešio. Iako je samo potpisivanje izazvalo brojne reakcije i u Makedoniji i u Grčkoj gde su prvi protestovali zbog promene imena države u Severnu Makedoniju, dok drugi misle da će usvajanje sporazuma biti udar na grčki identitet.

 

Cipras ima većinu za ratifikaciju sporazuma

Osim što je sporazum prvo ratifikovan od strane makedonskog parlamenta, prošle nedelje skupština Makedonije usvojila je dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet.

Ovih dana na potezu su njihovi susedi iz Grčke čiji parlament treba da ratifikuje istorijski sporazum o promeni imena Makedonije uprkos onima koji smatraju da će time grčki identitet biti povređen. U toku jučerašnjeg dana, odbori za odbranu i spoljne poslove grčkog parlamenta većinski su odobrili sporazum sa Makedonijom.

Danas je počelo plenarno zasedanje grčke skupštine u cilju ratifikacije ovog sporazuma koji je prethodnih nedelja izazvao velike proteste u Atini. Ipak, očekuje se da će sporazum biti ratifikovan pošto je premijer Aleksis Cipras obezbedio većinsku podršku u parlamentu za njegovo izglasavanje.

 

Postizanje sporazuma značilo bi veću stabilnost i bolje odnose na Balkanu

Ukoliko i parlament Grčke ratifikuje sporazum sa Makedonijom to će omogućiti grčkom susedu da nesmetano nastavi put svojih evropskih integracija, ali i integracije ka članstvu u Severnoatlantskoj alijansi. Do sada su makedonske evroatlantske integracije bile onemogućene zbog veta Grčke u EU i NATO.

Međutim, postizanje sporazuma između Grčke i Makedonije može da se tumači i u širem kontekstu Balkana. Taj sporazum bi trebalo da doprinese većoj stabilnosti u ovom delu balkanskog poluostrva s obzirom da će i Makedonija očigledno postati članica Alijanse čime se smanjuje svaka mogućonst nekakvog sukoba između samih članica ili sukoba članice sa nekom drugom državom.

Osim postizanja stabilnosti, ovaj sporazum predstavlja i jedan uspeh u moru negativnih stvari koje u poslednje vreme vezujemo za Evropsku uniju. Usvajanje sporazuma pokazuje i spremnost predstavnika dva naroda i njihovih lidera da zakopaju nesuglasice iz prošlosti i da se okrenu daljoj saradnji i zajedničkoj budućnosti s obzirom da će na tom prostoru nastaviti da žive i jedni i drugi.

Dodatno, Prespanski sporazum pokazuje i da su nakon velikih napora i promena takvi sporazumi mogući. Oni mogu biti signal i podstrek za neka druga nerešena pitanja na Balkanu, kao što je i pitanje rešenja odnosa Srbije prema Kosovu. Stiče se utisak da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači pali u senku uspeha premijera Zaeva i Ciprasa koji su postigli istorijski dogovor.

 

Vučić i Tači u senci Zaeva i Ciprasa

Današnji položaj Srba na Kosovu i način na koji srpski predsednik pokušava da postigne dogovor sa kosovskim liderima uliva sumnje ne samo u ishod tih pregovora već i način na koji se oni odigravaju. Netransparentni procesi i razgovori, nasilje nad političkim neistomišljenicima i ubijanje opozicionog lidera Srba na Kosovu dovode u pitanje način na koji aktuelne vlasti danas rade na rešavanju kosovskog pitanja.

U prilog raspravi da li su grčki i makedonski premijeri bacili u senku Aleksandra Vučića i Hašima Tačija govori i jedna anegdota iz evropskih krugova. Prilikom održavanja samita u Sofiji prošle godine organizovana je večera koju je priredio premijer Bugarske na kojoj su bili gotovo svi lideri sa Balkana. Tada je jedan zvaničnik predstavio premijera Makedonije Zorana Zaeva kao Emanuela Makrona Zapadnog Balkana što srpskom i kosovskom predsedniku nikako nije prijalo da čuju.

U narednim danima ostaje da vidimo da će parlament Grčke ratifikovati sporazum sa Makedonijom i time otvoriti prostor za uspešniju saradnju i odnose na Balkanu.