Štrajk nam je poslednje oružje – Dubravka Stojanović i Đorđe Pavićević za Talas o uvredljivoj izjavi ministra prosvete
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, inicijative za podršku aktuelnim građanskim protestima pokrenute su i na Pravnom fakultetu UB, Ekonomskom fakultetu UB, kao i Fakultetu dramskih umetnosti čijem proglasu se pridružuju zaposleni sa drugih fakulteta širom Srbije.

Proteste su do sada javno podržala nastavnici i saradnici dva fakulteta Univerziteta u Beogradu: najpre Filozofskog, a zatim i Fakulteta političkih nauka.

 

Pravni fakultet: proglas do sada potpisalo više od 20 zaposlenih

Proglas podrške protestima #1od5miliona do sada je potpisalo više od 20 zaposlenih na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a konačan broj potpisnika biće poznat u narednim danima.

U tekstu proglasa u koji je Talas imao uvid navodi se da su se zaposleni na Pravnom fakultetu odlučili za ovaj korak zbog toga što aktuelni nosioci vlasti, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, doprinose razgradnji ustavne demokratije u Srbiji. Posebne tačke odnose se na kršenje Ustava Srbije i to u sferi medija, izbornih uslova, kao i podele vlasti.

 

FDU: desetine potpisa i poziv zaposlenima sa drugih fakulteta u Srbiji

Proglas Fakulteta dramskih umetnosti već je potpisalo nekoliko desetina zaposlenih.

Međutim, poziv je proširen na fakultete širom Srbije, a pojedini zaposleni sa drugih fakulteta već su se pridružili podršci protestima zajedno sa FDU.

 

Ekonomski fakultet: pokrenuta inicijativa

Danas, 23. januara, inicijativa da zaposleni podrže građanske proteste pokrenuta je i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Još uvek nije izvesno koliko nastavnika i saradnika će podržati proglas, a u narednim danima očekuje se konačno saopštenje i broj potpisnika.

 

Podrška akademske zajednice jasan signal vlasti

Podrška protestima koja stiže sa fakulteta jasan je signal da je gaženje institucija u Srbiji uveliko prešlo prag tolerancije i da se o tome više neće ćutati čak ni u akademskim krugovima.

Sedmi građanski protest u Beogradu zakazan je za subotu, 26. januar, dok se protestima širom Srbije do sada priključilo još 19 mesta, a ove nedelje najavljeno je i 9 novih.