Zloupotreba stvaralaštva zarad ubeđenja
Vreme čitanja: 4 minuta

foto: Kremlin.ru

Tokom proteklih dana u srpskoj javnosti povela se rasprava o izjavi filmskog reditelja i muzičara Emira Kusturice koji je gostujući na N1 ponovio svoju tezu od ranije da su Srbi narod koji je najveći proizvođač zabluda o sebi.

Tim povodom Kusturica je rekao da niko nije prihvatio iPhone pre nego Srbi, a da isto tako prihvatamo i novu muziku (rep), dok su izvođači te muzike postali popularni zahvaljujući prostakluku koji se širi. Pominjući stih jedne pesme, Emir Kusturica izazvao je i reakciju rep izvođača Stefana Đurića Raste.

 

Zablude Emira Kusturice – mangupi vam kvare dete

U istoj emisiji, Emir Kusturica citirao je stih izvođača Stefana Đurića Raste za koji misli da glasi ’ona voli BMV, ona voli Audi, ona voli separe’. Dodatno, Kusturica je istakao da se producentska kuća IDJ videos nalazi u sklopu Junajted Media grupe koja je vlasnik televizije N1 da bi se privukli prostakluci kako bi se oni dalje širili.

Međutim, Emir Kusturica nije želeo da kometnariše da li takvih prostakluka ima i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kao i u narodnoj i turbo folk muzici.

Ističući da se producentska kuća IDJ videos nalazi u sklopu medijske grupe čiji vlasnici dolaze sa Zapada, stiče se utisak da Kusturica ovo vidi kao još jednu zaveru i sabotiranje srpskog naroda. Samo zbog činjenice da ovakva vrsta muzike i njena popularnost nije po ukusu reditelja Emira Kusturice, teško je poverovati da predstavlja plan nekih sila da nam nametnu muziku koja će uništiti našu omladinu.

Svako ko malo više prati srpsku rep scenu ili ume da gugla, videće da reper Rasta nije juče počeo da se bavi time, već to radi godinama pa mi je teško da zamislim da predstavlja instalaciju kakvog lošeg Zapada u Srbiji.

 

Površnost Emira Kusturice – odgovor Stefana Đurića Raste

Ubrzo nakon Kusturičinog gostovanja stigla je i reakcija repera Stefana Đurića Raste koji je na tvrdnje Emira Kusturice odgovorio da one predstavljaju površnost pošto pesmu nije poslušao ni do kraja jer bi u suprotnom razumeo da se upravo kritikuju oni koji lako prihvataju sve materijalno.

 

 

Na kraju svog odgovora, Rasta navodi da svačije vreme prolazi, a da umetnost Emira Kusturice predstavlja kvazi umetnost koja je odavno prežvakana i prezrena.

 

Emir Kusturica jeste svetski priznat umetnik

Ipak nije moguće za jednog od velikana našeg filmskog sveta reći da njegova umetnost predstavlja kvazi umetnost. Umetnički dometi i dostignuća Emira Kusturice ne mogu biti dovedeni u pitanje. Ono što može biti predmet rasprave jeste površnost Emira Kusturica u komentarisanju pomenute pesme i njenog izvođača, kao i pitanje ko je danas pozvan da određuje šta su ispravne vrednosti u jednom društvu.

 

Nova muzika neće uništiti staru, a neće uništiti ni omladinu

Oduvek je postojao sukob generacija, roditelja i dece, o novim muzičkim stilovima i da li će oni uništiti one prethodne. Teza da nova muzika uništava staru prosto ne stoji jer se muzika i stilovi iznova ponavljaju, kombinuju i dopunjuju.

Uzmimo samo na primer pesmu Boba Dilana ’Subterranean Homesick Blues’ za koju bi neki rekli da predstavlja preteču rep muzike. Kad je Dilan prešao s akustične na električnu gitaru, svi fanovi su ga kritikovali jer je promenio stil, ali je samo u svoju muziku uneo nešto novo.

Današnja rep muzika može da nam se sviđa ili ne, ali činjenica da pesme domaćih izvođača imaju i po nekoliko desetina miliona pregleda govori o novim trendovima i promenama na muzičkoj sceni.

Muzika nije jedina stvar u kojoj smo usvojili nove trendove iz sveta, to je moguće pronaći i u politici, filmu, hrani i svemu što nas danas okružuje.

 

Da li razumemo fenomene koji su deo naše stvarnosti?

Zamislite samo kako bi izgledala situacija da filmove Emira Kusturice poput ’Underground’ ili ’Crna mačka, beli mačor’ pustimo nekoliko decenija pre nego što su se oni pojavili. Tada bi to verovatno ljudima delovalo čudno i strano, ali to su sve promene koje se dešavaju, a koje ili želimo ili ne želimo da vidimo i razumemo.

Ono što je sporno u stavu Emira Kusturice jeste da on ne promišlja fenomene koje vidi, već te fenomene koristi kako bi potvrdio svoja predubeđenja i stavove da je Zapad loš i da će nas sva ta muzika, način života, globalizacija i tehnologija uništiti.

To predstavlja nastavak Kusturičiog antiglobalizacijskog, antikapitalističkog i antizapadnog narativa. Tome pridodajem i već pomenutu površnost jer ako nešto kritikujete, i to javno, onda je makar osnovni minimum da ste to prethodno poslušali ili pogledali do kraja.

 

Srpski i hrvatski reperi više unapredili međunarodne odnose od političara

Na ovom tragu postavlja se i pitanje šta su danas prave vrednosti, ko je pozvan da bude moralna vertikala i čime je to zaslužio. Nisu ovde ni Kusturica ni Rasta pozvani da nam određuju šta je dobro, a šta je loše. Svako od njih ima pravo i slobodu da iznosi svoje mišljenje potkrepljeno argumentima i idejama, dok je na svakom pojedincu da to prihvati ili odbaci.

Kada govorimo o domaćoj (t)rep sceni, treba da razumemo da naši izvođači nisu popularni samo u Srbiji, već širom celog Balkana. U Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Sarajevu, nastupaju srpski izvođači sasvim normalno, isto kao što i njihovi nastupaju u Beogradu.

Sasvim sigurno mogu da kažem da su srpski i hrvatski reperi svojim pesmama više doprineli unapređenju odnosa dva naroda nego što je to uradio bilo koji političar od završetka rata iz devedesetih godina do danas.