Opozicija potpisala Sporazum sa narodom, Ne davimo Beograd nije među potpisnicima
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Medija centar Beograd

Nakon što su organizatori protesta 1 od 5 miliona izdali saopštenje u kojem traže od opozicije da predstavi jasan plan „zdrave državne uprave“ i da taj plan potpiše, prvi odgovor stigao je od Saveza za Srbiju, najveće opozicione grupacije u Srbiji.

Kako kažu u odgovoru, Savez „prihvata odgovornost“ i kao polaznu osnovu predlaže zajednički dokument opozicije o izbornim uslovima, ali i njihov program „30 tačaka.“ Još jedna zanimljiva stavka jeste predlog „prelazne vlade stručnjaka“ u kojoj ne bi sedeli lideri opozicije, već nestranačke ličnosti.

U situaciji u kojoj se poziva na jedinstvo opozicije, predlaganje sopstvenog programa koji sadrži tačke koje se tiču javnih politika je, u najmanju ruku, neproduktivno.

Da li opozicija može da se ujedini oko ovih predloga?

Razgovarali smo sa predstavnicima opozicionih stranaka i pokreta koje nisu u Savezu za Srbijeo tome kako vide ovaj predlog.

 

„Da opozicija može da se ujedini oko 30 tačaka, to bi se do sada desilo“

Rade Veljanovski, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana u izjavi za Talas kaže da bi se opozicija do sada ujedinila oko 30 tačaka da je to moguće:

„Te tačke su u mnogo čemu manjkave, u velikoj meri se odnose na medije. Sama ideja je dobra, ali zahtev je vrlo nestručno i laički napravljen, iza toga se ne može stajati. Ne može država da disciplinuje javne servise, ne može se tražiti da u Savet REM-a uđu predstavnici opozicije jer takav model ne psotoji apsolutno nigde u svetu.“

Govoreći o ideji zajedničkog plana opozicije, Veljanovski ocenjuje da opozicija jeste ujedinjenja u stanovištu da aktuelna vlast „nije dobra i da Aleksandar Vučić ne treba više da bude predsednik države.“

„Međutim, nismo ujedinjeni oko toga šta da se radi nakon smene vlasti. Ne treba da se insistira na tome da cela opozicija ide na izbore u okviru jedne liste, a trenutno ne možemo da procenjujemo da li će se ići na dve ili tri, jer mnoga pitanja još uvek nisu razrešena”, zaključuje.

 

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže za Talas da o saradnji opozicije – partija, udruženja, sindikata i ostalih predstavnika – treba razgovarati u direktnom kontaktu, a ne preko medija.

„Treba da sednemo svi zajedno, potrošimo nekoliko sati našeg vremena i dođemo do dogovora. Ne sećam se da se neko ’javno’ dogovaranje dobro završilo.“

Pogledajte oko čega se opozicija ranije usaglasila u zajedničkom dokumentu

 

„Smatramo da su platforma SZS od 30 tačaka i dokument opozicije o izbornim uslovima dobra polazna osnova i da je prelazna vlada stručnjaka u kojoj neće sedeti niko od nas lidera opozicije najbolji garant da neće sve ostati isto kada smenimo ovo zlo“, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

 

„Kako može da izgleda vlada koja i hoće i neće u EU, koja hoće državni kapitalizam ali i nešto liberalnije?“

Član predsedništva Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović ocenio je da opozicija ne treba da se ujedinjuje oko konkretnih programa, već oko načelnih stvari poput zahteva za izbore, slobodu medija ili vladavine prava:

„Prvi ne bih mogao da potpišem ovakav program. To nisu stvari oko kojih treba da radimo zajedno“, kaže Stevanović u izjavi za Talas i dodaje:

„Ne znam kako bi izgledala vlada koja hoće i koja neće u EU. Koja hoće državni kapitalizam i koja hoće nešto liberalnije. Koja hoće i koja neće da reši pitanje Kosova.“

 

Ne davimo Beograd: Nećemo učestvovati u predizbornim koalicijama sa Savezom za Srbiju

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd kaže za Talas da inicijativa neće učestvovati u predizbornim koalicijama sa Savezom za Srbiju, „niti će ulaziti u ovaj savez“, kao i da je „rušenje ove kriminalne vlasti prvi korak ka vraćanju države u ruke građana“:

„Postoji veliki broj ljudi koji se ne slažu sa licemernim politikama koje predlaže SZS, a umesto što se takvi glasači, insistiranjem na jednoj koloni teraju u apstinente ili “bele listiće”, politička ponuda bi trebalo biti proširena tako da ona ovim ljudima može ponuditi relevantan izbor.

U tom delu političkog spektra inicijativa Ne davimo Beograd, kao i Građanski front, očekuju najznačajniji potencijal za širenje opozicionog glasačkog tela i rušenje kriminalne vlasti.

Ali u tom delu političkog delovanja leži i suštinska promena zasnovana ne na identitetskoj politici, nacionalizmu i populizmu, već na solidarnosti, socijalnoj pravdi i sigurnosti za sve naše građane.“

 

DSS: ideološki šarolika opozicija

Predsednik Demokratske strane Srbije Miloš Jovanović u izjavi za Talas kaže da je pravo pitanje da li „tako šarolika opozicija može da sprovede bilo koji program koji nije u potpunosti opšteg karaktera“:

„Kao što i sami protesti pokazuju, veća je prilika da to nije moguće, i da bi za Srbiju bilo bolje da postoje politička srodna okupljanja koja su jedini lek protiv ovakve neverovatne konfuzije koja vlada.“

 

Liberalno demokratska partija reagovala je na zahtev organizatora saopštenjem koje potpisuje Čedomir Jovanović, a u kome se navodi da LDP „želi i spreman je da razgovara sa predstavnicima protesta“.

U saopštenju piše i da se LDP zalaže za rešenje kosovskog pitanja tj. dogovor beograda i Prištine, te da je „Evropa simbol svega što Putin godinama uništava – mir, ljudska prava, slobodu, različitost.“

„Takođe, smatramo da je potrebno konačno napraviti ozbiljan okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije, koji će okarakterisati ozbiljnost, racionalnost i politička zrelost“, zaključuje se u saopštenju LDP-a.

 

Opozicija još uvek ne govori zajedničkim jezikom

Potpisivanje zajedničkog dokumenta o izbornim uslovima bilo je pozitivna najava saradnje opozicije i delovalo je da opozicione partije i pokreti konačno govore “zajedničkim jezikom.”

Od tada je, međutim, prošlo više od mesec dana, a jasni mehanizmi za ovu saradnju, kao ni komunikaciju, još uvek ne postoje. Ostaje da vidimo kako će se odnosi razvijati nakon ovog poziva Saveza za Srbiju i da li je opozicija spremna i sposobna za produktivnu saradnju.