Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Kremlin.ru

Danas na beogradski aerodrom nakon četiri godine ponovo sleteo ruski predsednik Vladimir Putin, dok ga ovaj put u svojstvu predsednika dočekuje Aleksandar Vučić. Prethodnih dana su domaći mediji intenzivno pisali o tehničkim detaljima posete, kao i šta će sve biti pripremljeno u čast ruskog predsednika. Osim protokolarnog dočeka na aerodromu, organizovana će biti i šetnja pristalica Srpske napredne stranke i svih onih koji bi želeli da pozdrave ruskog predsednika ispred Hrama Svetog Save. Zanimljivo je da šetnju i skup ispred Hrama organizuje nevladina organizacija nepoznata javnosti, koja se bavi urbanizmom, saobraćajem i održivim razvojem. Međutim, o samim detaljima posete, njenom povodu, cilju i razlozima ne znamo dovoljno. Poznato je da će biti potpisan niz strateških sporazuma o saradnji dve države kojima bi se unapredila ekonomska, politička i saradnja na polju bezbednosti. Poseta Vladimira Putina dešava se samo nekoliko meseci nakon što je predsednik Srbije posetio Moskvu kada je svog ruskog kolegu upoznao sa situacijom na Kosovu, a po pisanju ruskih medija Vučić je izneo i svoj stav o rešenju odnosa Srbije prema Kosovu koji nije naišao na oduševljenje ruskog lidera.

 

Vučić se obraća svojim biračima, ali i svima koji vide Rusiju kao prijatelja

S obzirom da će današnji skup ispred Hrama Svetog Save biti pre svega stranački skup Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić će ovom posetom Putina pokušati da zadovolji svoj deo nacionalno pro-ruski orijentisanog biračkog tela. Uoči mogućih vanrednih parlamentarnih izbora, poseta Vladimira Putina predstavlja bonus za predsednika SNS-a. Osim svojih birača, pokušaće da se obrati i svima koji Rusiju vide kao velikog prijatelja Srbije kako bi pokazao da neguje dobre odnose sa Rusijom i da Srbija ima jaku podršku Rusije. Istovremeno, poseta Putina dobra je prilika da srpsko rukovodstvo pošalje poruku i Zapadu da nije samo njihov igrač i da Rusija uvek postoji kao alternativa iako je Srbija ekonomski potpuno zavisna od Evropske unije. Sa druge strane, ova poseta bitna je predsedniku Putinu iz najmanje dva razloga. Na evropskom tlu će dobiti doček kakav nije skoro zabeležen prilikom poseta inostranih lidera čime će Zapadu poslati poruku da je Rusija i dalje prisutna na Balkanu koji nije prestao da bude njena sfera uticaja. Istovremeno se kreira atmosfera u kojoj se stiče utisak da je Vučić Putinov igrač, a ne samo Zapada. Drugo, interes Rusije je da pokuša da zaustavi opadanje svog uticaja u regionu Zapadnog Balkana pogotovo nakon ulaska Crne Gore u NATO i rešavanja spora između Grčke i Makedonije kojim se otvara evroatlantski put Makedonije. Rusija vidi Srbiju kao prozor kroz koji može da vrši uticaj na Zapadnom Balkanu ili da pokuša da ga obnovi.  

Rusija održava uticaj na Balkanu preko pitanja Kosova

Odnosi Srbije i Rusije dodatno su učvršćeni od trenutka jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova kada je Rusija postala saveznik Srbije pred međunarodnom zajednicom. Za Rusiju pitanje Kosova predstavlja jednu od alatki za očuvanje svog uticaja u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Štaviše, strategija ruske spoljne politike je održavanje postojećeg stanja ili zamrzavanje bilateralnih sporova. Ovoj tezi ide u prilog činjenica da se Rusija oštro protivi daljem širenju NATO-a, a jedan od načina da se to uradi jeste održavanje nerešenih teritorijalnih pitanja neke države. Ako imamo u vidu da su gotovo sve balkanske države postale članice Alijanse, a da će nova članica verovatno biti i Makedonija nakon što je dogovoren sporazum sa Grčkom, ostaju jedino Srbija i Bosna i Hercegovina van ovog vojnog saveza. To je dodatni motiv Rusije da preko Srbije i nerešenog odnosa prema Kosovu održi svoj uticaj u regionu i pokaže svoje neslaganje sa Amerikom po ovom pitanju.  

Da li Putin veruje Vučiću?

Ako je ruski predsednik upoznat sa političkom situacijom u Srbiji, kao i sa svim neispunjenim obećanjima Aleksandra Vučića od dolaska na vlast, sa velikom rezervom će uzeti sve što čuje od predsednika Srbije. Ruski mediji su u pojedinim trenucima, kao i posle prethodne posete Vučića Moskvi, naročito bili kritični prema srpskom predsedniku nazivajući ga čovekom Zapada koji vodi Srbiju u NATO. Ovakva pisanja pojedinih ruskih analitičara u medijima bliskih Kremlju mogu biti tumačena i kao subliminalna poruka Aleksandru Vučiću da je Rusija dobro upoznata sa njegovim namerama. Ako se sećate jedne od Vučićevih poseta Moskvi kada su ruski naučnici ubacili psa u cev punu vode, ovog puta će predsednik Srbije ruskom lideru pokloniti psa i to štene šarplaninca, kako navode domaći mediji. Nisam siguran da li je i u ovom činu kao i tada moguće tražiti neku dublju i smisleniju poruku, ali činjenica je da će predsednik Rusije dobiti prijem kakav možda ni sam sebi ne bi organizovao. Na kraju dana, Rusija kao velika sila gleda svoje interese, dok Srbija projektuje željenu sliku odnosa sa Rusijom.