10 ličnosti koje su obeležile 2018. godinu
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Medija centar Beograd

Protekla godina u Srbiji bila je sve samo ne mirna. Počela je ubistvom opozicionog lidera na Kosovu, a završava se protestima u Beogradu koji su inicirani napadom na još jednog od aktuelnih opozicionih lidera.

U međuvremenu su vođene žustre rasprave poput onih o stanju medija, ulozi Ministarstva kulture ili viđenijih autora na Sajmu knjiga, ali je bilo i nekih lepih momenata koje ne treba zanemariti.

Svaki od ovih događaja ima svoje zaštitno lice. Izdvojili smo 10 ličnosti koje su obeležile 2018. godinu.

 

1. Oliver Ivanović

Političko ubistvo u Srbiji XXI veka je nesumnjivo događaj godine, a Oliver Ivanović prva osoba na ovoj listi. Nalogodavci atentata još uvek nisu privedeni pravdi, a lopta se prebacuje sa srpskog na albanski teren već skoro godinu dana. U 2019. želimo da vidimo razrešenje jedne od najstrašnijih epizoda u savremenoj istoriji Srbije.

 

2. Novak Đoković

Nakon povreda i privatnih izazova u protekle dve godine zbog kojih u nekim momentima nije bilo izvesno da će se „vratiti“, Novak Đoković se 2018. ponovo uspeo na sam vrh ATP liste sa čak 22. mesta. U protekloj godini postao je prvi teniser koji je osvojih svih 9 Masters 1000 titula.

3. Žarko Laušević

Od prve epizode serije Koreni jedan od glavnih utisaka publike bila je autentičnost pristupa glumca Žarka Lauševića. Možemo samo da konstatujemo da je izuzetna šteta što ga, usled njegovih mnogih životnih okolnosti, nismo više i češće gledali na filmu.

 

4. Barbara Životić

„Linč, silovanje, nasilje“ je možda zabavna protestna pesma, ali ne smemo da zaboravimo zbog čega je nastala. Izveštavanje Barbare Životić sa prvog protesta Stop krvavim košuljama prekršilo je ogroman broj odredbi Kodeksa novinara, produbilo dno novinarskih standarda i bespovratno srozalo ugled Studija B koji je nekada važio za nezavistan medij. Takođe, i ona je uživala javnu zaštitu predsednika Vučića.

 

 

5. Milan Radoičić

Kontroverzni biznismen sa Kosova koji je ove godine pokazao da je iznad zakona. Činjenica da je predsednik Srbije spreman da javno stane u zaštitu jednog građanina, pozivajući se pritom na poligraf koji nije sudski dokaz, svedoči o tome kako funkcionišu biznis i politika u Srbiji. Radoičića je Oliver Ivanović nedugo pre smrti imenovao kao najmoćnijeg čoveka na severu Kosova.

 

6. Rodoljub Šabić

Nakon 14 godina na mestu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljubu Šabiću je ove godine istekao mandat. Nasleđe koje je ostavio iza sebe svedoči o posvećenosti i predanosti radu u javnom interesu i teško je zamisliti kako će ova funkcija izgledati bez čoveka koji ju je oblikovao.

 

7. Kristina Kija Kockar

Sajam knjiga u Beogradu protekao je u uobičajenim rasprava o tome šta je kultura i šta „zaslužuje“ pažnju čitalaca u Srbiji, a najzvučnije ime ove godine bila je Kristina Kija Kockar. Pobednica rijaliti programa „Zadruga“ digla je buku svojom prvom knjigom „Moj potpis“ u kojoj se bavi temama poput tradicionalnih uloga u braku, prevare, empatije i ličnog ostvarenja.

 

 

8. Sava Janjić

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je svojim medijskim nastupima u kojima se oštro protivi ideji etničkog razgraničenja i podele Kosova navukao na sebe nezadovoljstvo medija bliskih vlasti.

 

9. Dragan Đilas

Ove godine se Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda i bivši predsednik Demokratske stranke, vratio u politiku na velika vrata. Osnivanjem Saveza za Srbiju, heterogenog bloka koji u sebi sarži čitav spektar – od političke levice do desnice – Đilas je postao lider najveće opozicione grupacije, dok je izlaskom na beogradske izbore njegova lista osvojila čak 26 odborničkih mesta.

 

 

10. Željko Mitrović

Mada je Željko Mitrović uvek u centru pažnje zbog različitih razloga, ovu godinu je obeležila njegova javna rasprava sa Vladanom Vukosavljevićem, ministrom kulture, o rijaliti programu „Zadruga“.

Program je počeo još 2017. godine, ali je pravu polemiku je izazvao tek ove godine brojnim kontroverznim situacijama, dužinom trajanja i veličinom produkcije koja je bila uključena. Mitrović je „Zadrugom“ pokrenuo večnu raspravu o tome šta treba prikazivati na nacionalnoj frekvenciji i da li je kritika rijalitija odraz kulturnog elitizma ili iskrene zabrinutosti.