Skoro 100 miliona evra za vatromet – Novi budžet Beograda
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Odbornici u Skupštini grada Beograda danas su raspravljali o predlogu budžeta za 2019. godinu.

Ovo je prvi put da je budžet glavnog grada veći od milijarde evra (oko 123 milijarde dinara), izjavio je gradonačelnik Zoran Radoijičić, dok deficit budžeta iznosi 9,1 milijardu dinara ili – 8,5%.

Odbornička grupa Saveza za Srbiju napustila je sednicu zbog „nasilja i uvreda koje se vrše nad njima“, kazao je Dragan Đilas, a nakon njih izašli su i odbornici Pokreta slobodnih građana.

Šta smo mogli da čujemo tokom rasprave o novom budžetu? Za šta se sledeće godine izdvaja više, a za šta manje novca? Koliko je budžet u skladu sa realnim potrebama građana?

 

Novi budžet Beograda ne odgovara na probleme i potrebe građana

Odbornik Saveza za Srbiju Peđa Mitrović u izjavi za Talas ocenjuje da budžet „nije uravnotežen, nije razvojni i nije realan“, kao i da predviđe povećanje poreza i taksi:

„Budžet Beograda ne odgovara na probleme i potrebe građana. Odlažu se investicije u škole, obdaništa, zdravstvene centre, vodovod, kanalizaciju, a ulaže se u vatromet, fontane, nameštaju se javne nabavke.“

Mitrović posebno ističe prevoz u Beogradu jer se, kako kaže, forsiraju privatni prevoznici, dok se GSP i javni prevoz urušavaju:

„Uvek podržavam privatnu inicijativu, ali ovde se radi o lošem ugovoru zbog kog su rashodi grada skoro udvostručeni za pet godina, a obim prevoza opada i starost vozila raste.“

„Zaključna ocena: biće potrebne godine da se obnovi infrastruktura koju je gradska vlast zapustila.“

Mitrović se osvrnuo i na kratko vreme za analiziranje budžeta, budući da je odbornicima noć pred sednicu dostavljen materijal od preko 400 strana o javno-privatnom partnerstvu za četiri garaže u Beogradu, dok detalje ugovora i računicu o isplativosti nisu dobili.

Šta još piše u budžetu Beograda za 2019. godinu?

 

99,2 miliona dinara za vatromet

 

 

Jarbol na Ušću ipak 80 metara

 

 

Više subvencija za javni prevoz nego kapitalnih investicija