Šta smo naučili u Lučanima?
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Savez za Srbiju

U nedelju 16. decembra održani su lokalni izbori u 4 opštine: Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli.

Izbori u Lučanima protekli su, kako piše CRTA koja ih je posmatrala, u uslovima nepravilnosti i pritisaka, a kulminirali su privođenjem pet aktivista Saveza za Srbiju, među njima i Lazara Đurovića, potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je vanrednu konferenciju za štampu na kojoj je saopštio rezultate lokalnih izbora, dok se ministar unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića oglasio povodom situacije u Lučanima rekavši da osuđuje „upad lidera pokreta Dveri Boška Obradovića“ u stanicu policije u Guči, kao „kulminaciju bаhаtog, divljаčkog i nаsilničkog ponаšаnjа.“

Dijana Hrkalović, državna sekretarka u MUP-u Srbije, bila je prisutna u policijskoj stanici u Guči.

Šta smo sve videli u Lučanima i kakve lekcije možemo da izvučemo iz toga?

Zašto je državna sekretarka MUP-a bila u Lučanima? Kako opozicija treba dalje da nastupa?

Razgovarali smo sa Boškom Obradovićem, liderom Dveri, i Rašom Nedeljkovim, programskim direktorom Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

 

„Dijana Hrkalović je verovatno glavna organizatorka kriminalnih bandi koje su juče krstarile Dragačevom“

Boško Obradović, lider Dveri, kaže za Talas da je Dijana Hrkalović, državna sekretarka MUP-a Srbije, očito poslata iz vrha Napredne stranke da kontroliše policiju:

„Dijana Hrkalović je verovatno glavna organizatorka kriminalnih bandi koje su juče krstarile Dragačevom.

Ona je bila kontrolor da policija ne stane na stranu zaštite zakona, već u funkciju režimske izborne kampanje. Očigledno je morala da bude prisutna dva dana kako bi organizovala sve to.

Prosto je neverovatno da nijedan od desetine džipova bez saobraćajnih oznaka ne bude zaustavljen, da nijedan od batinaša ne bude priveden i legitimisan, dok su više desetina opozicionih aktivista legitimisani, zaustavljani, na kraju privođeni i držani u stanicama – a time praktično onemogućeni da učestvuju u izborima. Dvojica glavnih aktivista Saveza za Srbiju su proveli dan u policiji, umesto da su učestvovali u izbornom danu.“

Kada je reč o lekcijama koje opozicija može da izvuče iz izbornog dana u Lučanima, Obradović ističe da je Savez za Srbiju svesno izašao na lokalne izbore, znajući da „u Srbiji više nema normalnih i regularnih izbora“:

„Želeli smo da ih sprovedemo kao pokaznu vežbu – da vidimo do kog besmisla su stigli izbori. Da iza svega ostane bela knjiga izbornih neregularnosti.”

“Ovo je definitivno dokaz da se Srbija pretvorila u diktaturu Aleksandra Vučića i da izbora više nema.“

Obradović ocenjuje da glavna tema postaje zajednička lista izbornih uslova koju su predstavnici opozicionih stranaka i pokreta potpisali, te da bez njihovih ispunjenja nema smisla govoriti o demokratiji i poštenim izborima u Srbiji.

„U ovom trenutku imamo tri liste zahteva oko kojih verujem da može da postoji saglasnost svih slobodomislećih ljudi, bez obzira na politički pripadnost:

Prvo – svi smo protiv nasilja, i to je najvažnije nasleđe aktuelnih protesta u Srbiji. To ne sme da se zaboravi, vlast sprovodi fizičko, verbalno, parlamentarno i izborno nasilje.

Drugo – sloboda medija. To je tema broj jedan kada je reč o onome što naši zahtevi treba da budu. Jednostavno, ništa nema smisla bez slobodnog pristupa medijima, a na prvom mestu oslobođenja RTS-a.

Konačno, moje lično mišljenje je da zahtevi oko kojih smo se u opoziciji usaglasili treba da u budućnosti budu deo jednog kompletnog zahteva građanskog, narodnog, studentskog protesta. To, naravno, mora da bude rezultat dogovora – najpre unutar opozicije, a zatim u komunikaciji sa svima koji protestuju.“

Za kraj, Obradović poručuje da je Savez za Srbiju iznova podržao najavljeni protest u Beogradu 22. decembra, i da veruje da borba za demokratiju u Srbiji treba da se nastavi – kako u parlamentu, tako i vanparlamentarno, na ulicama.

 

Savet svim akterima u izbornom procesu: koristite institucije sistema

Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE kaže za Talas da je najveća lekcija koju možemo da izvučemo iz dešavanja u Lučanima ta da izborni proces, procedure i zakoni moraju da dobiju mnogo veću pažnju u periodu između dva izborna ciklusa:

„Stvari ozbiljno ne funkcionišu. Institucije koje bi trebalo da se bave obezbeđivanjem izbornih procedura su značajno omanule. Pojave koje smo videli nisu novost, samo je u pitanju veći intenzitet i veći broj različitih nepravilnosti na istim biračkim mestima.

Kada neko propusti da uradi svoj posao u jednom izbornom ciklusu, nema konsekvenci za one koji krše zakon ili generalno izborne procedure, a u sledećem ciklusu stvari su samo gore.

Iz ciklusa u ciklus imamo sve lošiju i lošiju atmosferu, sprovođenje i kontrolu izbornog procesa.“

Kada je reč o poukama koje mogu da se izvuku iz izbornog dana u Lučanima, Nedeljkov ističe da su i opozicija i vlast akteri u izbornom ciklusu, a da savet svim akterima glasi: „koristite institucije sistema.“

„Videćemo koliko je prigovora podneto na lokalnim izborima – procesi uglavnom pokazuju da to nije veliki broj. Mnoge nepravilnosti nisu unete u zapisnik, a to znači da ne postoji proceduralna mogućnost da se bilo šta procesuira.“

„Mi kao posmatrači nemamo pravo prigovora u zapisnik.“

„Može svako od nas da podnese prigovor kao birač – ali onda izborna komisija kaže da on nije u ovoj opštini ili nešto slično, u zapisniku nema ničega, prema tome se i prigovor odbija.“

Nedeljkov dodaje da nije naivan, te da ne misli da će svi prigovori biti pedantno procesuirani od strane policije, tužilaštava ili REM-a, ali naglašava da bez prvog koraka nema promene na drugom ili trećem koraku.

„Naš glavni zadatak, kao posmatrača, jeste da sistematizujemo i iskomuniciramo probleme. Mi, međutim, nemamo adekvatnu komunikaciju sa institucijama jer su njih preuzele političke partije.

Jedini način da preuzmemo proces jeste da vršimo pritisak na institucije – a to moraju da rade svi akteri.“

Zaključuje da sve druge metode prelaze u vaninstitucionalnu borbu, a da to treba da bude poslednji korak u borbi za vladavinu prava.

„Kvalitet izbornog procesa u Lučanima je bio veoma loš, dok atmosfera izbornog dana nije bila u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore jer su zabeleženi pritisci na birače, posmatrače, i članove biračkih odbora“, navodi se u izveštaju posmatračke misije CRTE..