Opozicija prvi put zajedničkim jezikom - najnoviji zajednički zahtevi opozicije
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: Savez za Srbiju

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta potpisali su danas u Medija centru Zajedničke uslove opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

 

 

Opozicija zahteva ravnopravnost na javnim servisima

Važan deo dokumenta odnosi se na medije i prisustvo opozicionih stranaka i pokreta na javnim servisima.

Kako piše u zajedničkom dokumentu, opozicija traži da im bude omogućeno prisustvo u svim debatnim emisijama na RTS-u i RTV-u, kao i redovno učešće u informativnom programu javnih servisa sa najmanje 60 minuta nedeljno pre izborne kampanje.

Pored toga, zahteva se i promena sastava REM-a, kao i ukidanje svih komercijalnih televizijskih i radijskih emisija učesnika izbora tokom trajanja kampanje.

Ostale tačke odnose se na kontrolu biračkih spiskova, sprečavanje zloupotreba izbornih propisa, kao i efektivnu kontrolu izbornih procesa na Kosovu i Metohiji.

 

„Ovo je Dan D za opoziciju, ali i za Srbiju“

Predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović u izjavi za Talas kaže da je sada svima u opoziciji jasno da bez konkretnih zahteva i ujedinjenog nastupa ne može da se deluje:

„Ne može ovako dalje sa aktuelnim režimom. Njihov cilj je bio da slome opoziciju i rade šta hoće.

Ovo je za neki način za opoziciju „dan D“, a rekao bih i za Srbiju. Ovaj dokument bi od danas trebalo da bude sveto pismo za sve koji sebe smatraju opozicijom – praktično cela opozicija je stala iza dokumenta, čak 19 političkih organizacija.“

Kada je reč o daljem toku, Veselinović kaže da na kraju dokumenta stoji da će se sve buduće mere dogovarati zajednički, saradnjom u okviru opozicije.

„To uključuje implementaciju postojećih zakona u praksu.“

„Nećemo više dozvoljavati da slikaju glasačke listiće, nećemo dozvoliti bugarske vozove, da RTS daje 90% vremena Aleksandru Vučiću.“

Zaključuje da je njegov utisak da su i građani shvatili važnost situacije što se, kako kaže, pokazalo na protestu prošle subote, te da će opozicija zajedno sa građanima tražiti odgovore na pitanje:

„Šta ako Aleksandar Vučić odluči da stane naspram 5 miliona?“

 

Opozicija prvi put govori zajedničkim jezikom

Aris Movsesijan, predsednik Saveta Nove stranke i jedan od potpisnika zajedničkog dokumenta, kaže za Talas da nije reč ni o kakvim specijalnim zahtevima:

„Ovo je najnormalnija stvar za jednu demokratsku zemlju, strašno je da uopšte moramo da vršimo pritisak  – uslovi koje tražimo su propisani zakonima, Ustavom, ali se u ovakvom društvu to ne sprovodi.“

Movsesijan naglašava da opozicija konačno govori zajedničkim jezikom:

„Ovo je prvi put posle dužeg vremena da je opozicija uspela da dogovori određene uslove koji moraju da se ispune za izlazak na izbore kako bi oni bili demokratski.

Ukoliko međunarodna zajednica i ostali akteri ne shvate da nećemo imati demokratski izbaranu vlast bez ovih uslova, uslediće konsekvence. Sledeći koraci će takođe biti dogovoreni unutar opozicije, važno je da prvi put imamo zajednički jezik“, zaključuje.

 

Opozicija treba da ostane pri ovom dokumentu

Politikolog Boban Stojanović kaže za Talas da je opozicija postavila dobru osnovu pri kojoj treba da ostane:

„Ovi uslovi sigurno neće biti ispoštovani. Svi znamo da aktuelni režim neće ustupiti milimetar medijskog prostora, niti mogućnosti da se nešto kaže.

U takvoj situaciji, jedino rešenje je – bojkot.“

 

Zahtevi primereni demokratskom društvu

Zahtevi koje je postavila opozicija su na liniji Zahteva za medijskim slobodama koje smo objavili na Talasu i uputili nadležnim institucijama, kao i šefovima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Podržavamo zajedničke zahteve opozicije u očekivanju da će se stvoriti uslovi da naredni parlamentarni izbori, kao i svaki budući, budu održani u skladu sa načelima slobodnih, poštenih demokratskih izbora.