Vreme čitanja: 2 minuta

Juče smo objavili Zahteve za slobodnim medijima u Srbiji koji su upućeni predsednici Vlade Republike Srbije, predsednici Narodne skupštine Republike Srbiji, javnim servisima, kao i šefovima poslaničkih grupa.

Jedan od zahteva odnosi se na odgovornost i glasi:

Usled očiglednog gubitka nezavisnosti, samostalnosti, objektivnosti, ispunjavanja zakonom predviđenih obaveza i elementarne unutrašnje funkcionalnosti zahtevamo da poseban Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srbije utvrdi odgovornost za propuste u radu postojećeg Saveta REM-a.

Do sada je troje narodnih poslanika, od toga dve predsednice poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, javno podržalo ovaj zahtev.

 

Sanda Rašković Ivić

Sanda Rašković Ivić, predsednica parlamentarne grupe „Nova Srbija – Pokret za spas Srbije“, podržala je zahtev za slobodnim medijima:

„U petak ćemo održati sastanak opozicije u Skupštini i dogovoriti se kako da nastupimo u vezi s anketnim odborom“, navela je Rašković Ivić u izjavi za Talas.

 

Tatjana Macura

Tatjana Macura, predsednica poslaničke grupe „Slobodni poslanici“, javno je podržala zahteve i najavila da je u toku pisanje predloga za formiranje anketnog odbora. Za Talas kaže:

„Nakon što napišemo predlog za formiranje anketnog odbora, prosledićemo ga svim šefovima poslaničkih grupa kako bismo zajednički nastupili.“

 

Zoran Živković

Narodni poslanik Nove stranke i član poslaničke grupe „Klub samostalnih poslanika“ podržao je zahtev za formiranje anketnog odbora i u izjavi za Talas najavio sledeći korak:

„Na prvoj sledećoj sednici Narodne skupštine tražićemo formiranje anketnog odbora.

Stanje pritiska na medije je neodrživo, neprimereno ni Evropi, ni 21. veku, ni bilo čemu što je normalno i pristojno za jednu državu.“

Predlog je zvanično podržala Nova stranka, kao i neke nevladine organizacije, mediji i javne ličnosti.