Milan Jovanović za Talas: Pravosuđe Srbije danas je postalo saučesnik predsednika opštine Grocka
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Cenzolovka

Juče su nepoznate osobe bacile molotovljev koktel na kuću Milana Jovanovića, novinara portala Žig Info iz Grocke, i pucale na ulazna vrata kuće kako bi sprečili njega i ukućane da izađu.

U požaru je potpuno izgorela Jovanovićeva kuća, automobil i garaža, a on i supruga uspeli su da se izvuku.

Milan Jovanović i ranije je dobijao pretnje zbog svojih tekstova o zloupotrebama predsednika opštine Grocka i o izgradnji kanalizacije u Vrčinu, a tim povodom se pisanim putem obraćao predsedniku Vučića i ministarki pravde Nelu Kuburović. Pretnje je, zajedno sa jednim od urednika portala Žig Info, prijavljivao i tužilaštvu u Beogradu, ali odgovor nije dobio.

Nakon napada, na sajtu donacije.rs u saradnji sa Catalyst Balkans, fondacija „Slavko Ćuruvija“ pokrenula je akciju prikupljanja novca za pomoć Jovanoviću. Inicijalni cilj kampanje bio je prikupljanje 100.000 dinara za najhitniju pomoć, budući da je Jovanović astmatičar, a u požaru je ostao bez lekova, inhalatora i aparata za kiseonik.

 

Građani su pokazali solidarnost i prepoznali da treba da doprinesu

Ivana Stevanović, izvršna direktorka fondacije Slavko Ćuruvija, u izjavi za Talas kaže da su očekivali veliki odziv, ali da nisu mogli da pretpostave da će novac biti ovako brzo prikupljen:

„Izuzetno prijatno smo iznenađeni – tokom noći je skupljeno 100.000 dinara za najbitniju stvar, aparat za kiseonik, to je u ovom trenutku najvažnije, a sada smo već na polovini druge zadate cifre.”

“Veoma smo zadovoljni – pokazalo se da imamo tu zajednicu građana koji prepoznaju kada je potrebno da doprinesu. To nas beskrajno raduje, ta solidarnost.“

Fondacija Slavko Ćuruvija otvorila je i žiro račun na koji je moguće direktno uplatiti novac ukoliko neko nije u prilici da to uradi preko sajta donacije.rs.

„Svako ko je u prilici nekako da pomogne i odnese nešto u Vrčin može to da uradi. Jovanović je izgubio sve – nema čak ni telefon, teško je stupiti u kontkat sa njim pa komuniciramo preko njegovog sina. Svaka pomoć je više nego dobrodošla.“

 

Prikupljen novac za lekove – sledeća faza su ostale urgentne potrebe

Miloš Janković Iz Catalyst Balkans, organizacije koja pruža platformu za prikupljanje pomoći, kaže za Talas da je kontaktirao fondaciju „Slavko Ćuruvija“ čim je čuo za napad na Jovanovića i da su vrlo brzo pokrenuli čitavu kampanju:

„Dogovorili smo se da kampanja ide u 3 faze – prva, prikupljanje 100.000 dinara za zdravstvene potrebe, dostignuta je već u prvih 8 sati.

Sada smo pokrenuli drugu fazu čiji je cilj 500.000 za ostale urgentne potrebe – hranu, garderobu, pravne i administrativne troškove.“

Janković objašnjava da će u narednim danima biti procenjeno da li je moguće rekonstruisati kuću, ili će biti potrebna izgradnja nove, pa će shodno tome organizovati i treću fazu kampanje.

„Jovanovići su trenutno kod komšija u privremenom smeštaju, s tim što današnji dan provode u policiji.

Više o daljoj kampanji znaćemo u narednim danima, u komunikaciji sa fondacijom Slavko Ćuruvija“, poručuje.

Iz Catalyst Balkans kažu da je najvažnije što se na ovaj način brzo reaguje i što se pokazuje moć zajednice okupljene oko jednog cilja.

 

Uplate na sajtu donacije.rs

Žiro račun za pomoć Milanu Jovanoviću:

Primalac: Slavko Ćuruvija fondacija, Kursulina 7, Beograd

Svrha plaćanja: Podrška Milanu Jovanoviću

Šifra plaćanja: 287

Broj računa: 160-491244-65

Poziv na broj: MJ2018

 

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da uplate novac preko sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na žiro račun kako bismo pokazali solidarnost i pomogli Milanu Jovanoviću i njegovoj porodici u ovoj ekstremno teškoj situaciji.