Vreme čitanja: 2 minuta

Politički motivisano nasilje često može da bude posledica medijske atmosfere iz koje se ono rađa i koja ga podstiče.

Medijski prostor Srbije je zatrovan, monopolizovan i korumpiran. Medijski prostor Srbije morao bi da bude kritička brana svakoj netrpeljivosti, jednoumlju i zloupotrebama.

Zahtevamo oslobađanje našeg medijskog prostora. Zahtevamo stvaranje preduslova za prostor koji je utemeljen u ravnopravnosti, odgovornosti i transparentnosti.

Pozivamo sve političke partije, pokrete, medijske kuće, novinarska i strukovna udruženja, udruženja građana i sve pojedince zabrinute za stanje medijskog prostora Srbije da javno stanu iza ovih zahteva upućenih nadležnim institucijama.

 

RAVNOPRAVNOST

Zahtevamo da na javnim servisima u Srbiji predstavnici opozicionih stranaka i pokreta, kao i predstavnici građanskih udruženja i nezavisni analitičari, imaju ravnopravan tretman sa predstavnicima vladajućih političkih stranaka, kao i sa predstavnicima udruženja i komentatora bliskih vlasti.

Zahtevamo da predstavnicima opozicije i kritičke javnosti bude omogućeno da gostuju u emisijama političkog karaktera na javnim servisima u Srbiji kako bi bili ravnopravni sa predstavnicima vladajućih stranaka, a javni servis postao objektivan i uravnotežen u interesu svih građana Srbije.

Zahtevamo da prestane zloupotreba nacionalnog javnog servisa RTS i pokrajinskog javnog servisa RTV monopolizacijom od strane vladajućih stranaka.

 

ODGOVORNOST

Usled očiglednog gubitka nezavisnosti, samostalnosti, objektivnosti, ispunjavanja zakonom predviđenih obaveza i elementarne unutrašnje funkcionalnosti zahtevamo da poseban Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srbije utvrdi odgovornost za propuste u radu postojećeg Saveta REM-a.

Zahtevamo da se predviđenom procedurom odaberu novi članovi Saveta REM-a ukoliko se ustanovi nesavesnost i nepravilnost u radu saveta REM-a.

Zahtevamo odgovorne zakone i odgovornu primenu zakona koji se tiču medija u Srbiji.

 

TRANSPARENTNOST

Zahtevamo da se javnosti omogući uvid u sve ugovore kojima se između državnih preduzeća i republičkih ili lokalnih medija regulišu odnosi u vezi sa reklamiranjima, sponzorstvima i donacijama.

Zahtevamo da nezavisna komisija sastavljena od članova Saveta za borbu protiv korupcije, Državne revizorske institucije i predstavnika novinarskih udruženja utvrdi sve nepravilnosti i neregularnosti na svim dosadašnjim konkursima za programsko finansiranje medija i da se nalazi dostave na uvid javnosti.

Zahtevamo potpunu transparentnost u trošenju sredstava dobijenih putem ovih konkursa.

Ove zahteve upućujemo kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije, predsednici Narodne skupštine Republike Srbije, šefovima svih poslaničkih grupa, rukovodstvu Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine.