Zbog naših plata Srbija među rekorderima po ceni goriva
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Ako vozite auto, onda kupujete gorivo, i po svom džepu osećate koliko je skupo. Kao što smo ranije pisali – ako vam je mnogo da gorivo ovoliko plaćate, obratite se državi koja uzima više od pola cene – kroz akcizu i PDV.

Na prvi pogled se čini da Srbija ne odskače puno od zemalja Evrope – svuda je gorivo skupo usled visokih akciza.

Ali kada se malo udubimo, vidimo da to nije tačno jer u obzir moramo uzeti ne samo cenu, nego i kupovnu moć stanovnika.

Kada uporedimo cenu goriva na pumpama sa BDP-om po stanovniku, vidimo da je Srbija među neslavnim rekorderima. Tačno je da postoje zemlje u kojima je gorivo skuplje, kao što su Irska, Finska ili Nemačka, ali se mi po dohotku ne možemo ni iz daleka meriti sa tim zemljama.

Kada Srbiju (crvena tačka) uporedimo sa zemljama sličnog nivoa dohotka, na grafikonu vidimo da je gorivo kod nas znatno skuplje nego u tim zemljama – sa izuzetkom Albanije, koja je po ceni goriva i gora od nas. Nivo dohotka u Srbiji predviđa značajno jefitnije gorivo.

Zapravo, naša trenutna cena više odgovara zemljama sa znatno višim dohotkom, čak 3 do 5 puta, poput Letonije, Češke ili Slovenije.

 

Odnos akciza i dohotka; Izvor: www.globalpetroprices.com i MMF

 

Nemamo austrijske plate, ali zato plaćamo poreze kao Austrijanci

Kao što se vidi na grafiku, cena goriva u Austriji je niža nego u Srbiji. Ovo je najviše posledica visine akcize, pošto je PDV od 20% u obe zemlje isti.

Ali kome je lakše da plati ovu cenu, Austrijancima sa prosečnom mesečnom neto zaradom od 2.000 evra, ili nama sa prosečnom neto zaradom od jedva preko 400 evra?

Kao što smo već pisali, postoji zakonska mogućnost da država smanji akcizu i do 20% kada je cena goriva visoka, ali ona odbija da to uradi. Mogu se smanjiti i promenom zakona koji bi propisao niži nivo akciza.

Plate ljudi u javnom sektoru i penzije moraju odnegde da se plate, to je jasno svima.

Međutim, visina državne potrošnje u nekim drugim oblastima teško da je opravdana – posebno kada je reč o subvencijama stranim investitorima, ili na primer ogromnim kaznama po rešenjima sudova koje se isplaćuju iz državnog budžeta zbog lošeg rada državne administracije. Da ne pominjemo kićenje Beograda novogodišnjom rasvetom.

Kada bi se na ovim rashodima uštedelo, bilo bi para i za plate i penzije, ali i za smanjivanje akcijza – to bi značilo i jeftinijie gorivo. Sve dok je državi lakše da uzima novac poreskih obveznika nego da ga troši odgovorno, gorivo u Srbiji ostaće veoma skupo.