Kosovo uvelo carinu na srpsku robu – a carine nikada nisu dobra ideja
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

O štetnosti kosovskih carina na srpsku i bosansku robu

 

Vlada Kosova uvela je carinu od 100% na proizvode iz Srbije i BiH pošto su prvobitno uveli carine od 10%.

Iako se nesumnjivo radi o čisto političkoj, a ne ekonomskoj meri, ne škodi da se podsetimo zašto uvođenje carina nikada nije dobra ideja i nema dobre ekonomske posledice.

 

Uvođenje carina dovodi do poskupljenja strane robe

Carine su porezi koji se naplaćuju na robu koja se uvozi iz inostranstva. Iako su one u delu javnosti popularne kao instrument ekonomske politike, kao zaštita domaćih proizvođača od konkurencije iz inostranstva, carine nemaju dobre ekonomske posledice.

Uvođenje carina dovodi do poskupljenja inostrane robe.

Tržište zemlje kao što je Srbija je malo i siromašno – sa tek 7 miliona stanovnika i prosečnim dohotkom od malo iznad 5.000 dolara po stanovniku, pa čak i nemački Grad Bremen sa 600.000 stanovnika ima gotovo isti BDP kao Srbija.

Iluzorno je verovati da će neko zbog carine na uvoz mobilnih telefona otvoriti fabriku pametnih telefona u Srbiji.

U slučaju kada postoji neka domaća proizvodnja, ona će postati relativno jeftinija u odnosu na robu iz inostranstva. Sav rast prihoda proizvođača do koga dolazi usled toga što se sada kupuju domaći proizvodi umesto stranih dolazi na uštrb potrošača, kojima ostaje manje sredstava da troše na druge proizvode.

Usled ovoga ne dolazi do pozitivnog ekonomskog efekta.

 

Kako carine mogu da se obiju o glavu

Pored toga, svi domaći proizvodi za koje su neophodni poluproizvodi iz uvoza sada postaju nekonkurentniji u inostranstvu, što im je direktan pucanj u kolena. Carine zanemaruju komparativnu prednost i specijalizaciju u proizvodnji, inače bi se ti proizvodi već pravili u zemlji.

Naravno, postoji i dodatni problem: ako se uvedu carine drugima, ne treba se čuditi ako oni na sličan način odreaguju.

Međutim, ovo nije dobar scenario za zemlju koja pokušava da zaštiti interese svojih preduzeća, jer će tako da našteti svojim uvoznicima i potrošačima.

U slučaju novih carina koje je Kosovo uvelo na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jasno je da je njihov cilj politički a ne ekonomski. Njima se želi postići pritisak na Srbiju kako bi ona učinila određene političke ustupke u vezi sa statusom Kosova.

Ipak, ne šteti da se podsetimo da ekonomska logika iza carina ne stoji.

 

Više o štetnom dejstvu carina pogledajte u video prilogu: