Ukupan BDP svih ovih zemalja je manji od BDP-a Srbije
Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: iStock; zastava Unije Komora

Unija Komora je deseta zemlja koja je povukla priznanje Kosova, piše RTS.

Pre nje, na ovu listu su, piše dalje RTS, dospele Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto, a najskorije – Grenada.

Gde su ove zemlje na svetskoj mapi?

 

Polovina – ostrvske zemlje

Reč je o uglavnom malim zemljama od kojih su 5 ostrvske – Grenada, Sao Tome i Principe, Komonvelt Dominika, Unija Komora i Papua Nova Gvineja.

Njih 6 pripada afričkom kontinentu – sve izuzev Grenade i Dominike (Severna Amerika), Surinama (Južna Amerika) i Papua Nove Gvineje koja se smatra delom Okeanije i Australije.

Svih 10 zemalja su članice Ujedinjenih nacija.

 

Ukupan BDP svih ovih zemalja je manji od BDP-a Srbije

Ako pogledamo BDP ovih zemalja, videćemo da sve one zajedno, u apsolutnom iznosu, imaju manji zbirni BDP od Srbije.

Kao što se vidi na grafiku, BDP Srbije izražen u američkim dolarima iznosi 41 milijardu, dok ostale zemlje zajedno imaju nešto ispod 37 milijardi dolara.

 

 

Kada je reč o BDP-u po glavi stanovnika (paritetu kupovne moći, izraženom u međunarodnim dolarima iz 2011), vidimo da je Srbija i ovde na prvom mestu – ali ne uz velike razlike, budući da su Surinam i Grenada prilično blizu.

 

;

 

Populacija: Burundi i Papua Nova Gvineja naseljeniji od Srbije, Dominika duplo manja od Kragujevca

Kada je reč o populaciji, Burundi i Papua Nova Gvineja imaju brojnije stanovništvo od Srbije, dok se na začelju liste nalazi Komonvelt Dominika sa nešto manje od 74.000 stanovnika – što je duplo manje od Kragujevca koji prema poslednjem popisu broji oko 150.000 stanovnika.

 

 

Uvoz i izvoz – koliko trgujemo sa ovim zemljama

Koliko je značajna ekonomska saradnja sa ovim zemljama?

Prema podacima Parlamentarne budžetske kancelarije za 2017. godinu, ukupna razmena sa afričkim zemljama, bez Severne Afrike, pokazuje deficit od 30 miliona evra ili 76 miliona uvoza iz ostalih afričkih zemalja u Srbiju i 46 miliona izvoza.

Poređenja radi – samo sa Bosnom i Hercegovinom imamo suficit od oko 700 miliona evra (1,2 milijarde evra izvoz i 500 miliona uvoz).

Ukupna trgovina sa 6 afričkih zemalja koje su povukle priznanje Kosova je, dakle, neuporedivo manja od trgovine sa BiH.

Trgovina sa čitavom Afrikom je izuzetno mala – ne predstavlja ni 1% uvoza ili izvoza ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije.

 

 

Kada je reč o Americi, udeo u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije je prilično mali: u 2017. godini udeo ovih zemalja bio je 2% u ukupnom izvozu i ispod 3% u izvozu – s tim što su SAD najveći pojedinačni trgovinski partner Srbije.

U pogledu Azije – kada izuzmemo Kinu kao najznačajnijeg partnera, kao i zemlje Bliskog i Srednjeg istoka, trgovinska razmena sa ostalim azijskim zemljama pokazuje deficit od oko 700 miliona evra.

Izvoz Srbije u ove zemlje je nešto preko 200 miliona evra, što je, poređenja radi, duplo manje od izvoza u Mađarsku.

 

103 zemlje priznale nezavisnost, 57 nije, 4 bez jasnog stava

Ovih 10 zemalja povuklo je priznanje Kosova. Sa druge strane je 106 zemalja koje jesu priznale nezavisnost Kosova, od kojih 103 članice UN i 3 nepriznata entiteta (Republika Kina, Kukova ostrva i Njue).

Na listi oni koje nisu priznale nezavisnost, ili su povukle priznanje, nalazi se ukupno 57 zemalja, dok 4 države nemaju određen stav o ovom pitanju.