Kopernikus Cable Network je jedan od dva konkurenta za nacionalnu frekvenciju
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Kako je potvrđeno BIRN-u, Telekom Srbija kupio je Kopernikus Technology (KT), drugog najvećeg kablovskog operatera u Srbiji, „za 1.000 evra po korisniku“ ili negde oko 200 miliona evra.

Iako nema ničega pravno spornog u činjenici da jedna kompanija u većinski državnom vlasništvu kupuje drugu privatnu kompaniju, pitanje je da li je Telekom Srbija (TS) preplatio Kopernikus.

Da li je, prilikom formulisanja ponude, evaluacija bila racionalna i da li je, u krajnjoj liniji, novac poreskih obveznika Srbije neodgovorno potrošen?

 

Vrednost Kopernikus Technology je oko 65 miliona evra

Da bismo utvrdili da li je TS preplatio Kopernikus Technology, potrebno je da izračunamo EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) – a ta vrednost dobija se uračunavanjem neto prihoda kompanije, plaćenih poreza, rashoda za kamate i troškova amortizacije.

Ako pogledamo bilans uspeha (dostupan na sajtu APR-a), podaci kažu sledeće:

 

Vrednosti u milionima evra/dinara; Izvor: APR

 

EBITDA kompanije Kopernikus Technology, dakle, iznosi 6,48 miliona evra.

Da bismo dalje izračunali kolika je okvirna cena po kojoj je realno prodati KT, treba ovu vrednost pomnožiti sa određenim koeficijentom.

U slučaju KT, procena je da taj koeficijent iznosi 10 – uobičajeni koeficijent za usluge telekomunikacija iznosi 7,32, za emitovanje 9,19, a za kablovsku televiziju 9,68.

Dakle, koeficijent od 10 je verovatno previsok.

I dalje – ta brojka nije ni blizu:

64,8 miliona evra je više nego duplo manja cena od one koju je Telekom Srbija platio za Kopernikus Technology.

U odgovoru Insajderu, iz TS je saopšteno da je cena zapravo niža od 1.000 evra po korisniku, nakon čega je portal Raskrivanje došao do brojke od 195 miliona evra, što je i dalje značajno više od procenjene vrednosti.