Zašto da ćutimo na prostakluk? Rekacije na komentar predsednika Vučića o ženama
Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Vikimedija, pres služba saveta Skupštine RF

Juče smo na društvenim mrežama mogli da vidimo najnoviji komentar predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića o – ženama.

 

 

Da razjasnimo kontekst – predsednik Vučič je, zajedno sa ministrom Rasimom Ljaljićem i predsednikom UO „Taj Grupe“ Mesutom Toprakom, obišao radove na izgradnji fabrike tekstila kod Kraljeva.

„Pa ti si, Toprak, sve žene uzeo da rade… Zato si ti srećan, misliš da će…eeeee“ – upućeno je Topraku, investitoru iz Turske, a to nije jedini komentar predsednika u pogledu žena.

Istom prilikom, prenosi N1, pozvao je investitore da budu fini i ljubazni prema ženama iz Srbije i izjavio:

“Vi Turci što ste dovedeni, da vodite računa o našim ženama, da budete fini i ljubazni prema njima! Jeste li me čuli Turci? Da vodite računa! To su divne, dobre žene, porodične, koje žele da vredno rade kako bi napravile budućnost za sebe i svoje porodice.”

Pitali smo naše sagovornice kako vide najnoviji komentar predsednika Vučića.

 

Biljana Stepanović, glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije:

„Način na koji je Predsednik Republike Srbije ponovo pokušao da bude duhovit kada se obratio turskom investitoru u Kraljevu, po ko zna koji put mi je izazvao težak transfer neprijatnosti. Prvo, predsednik svih građana i građanki države Srbije morao bi da se ponaša u skladu sa funkcijom koju obavlja, da čuva dostojanstvo institucije na čijem se čelu nalazi i da tome prilagodi svoj rečnik.

Aleksandar Vučić to, nažalost, nije u stanju da učini gotovo ni u jednoj prilici. Iz rečnika izbija navijač, a ne intelektualac, obraća se ljudima na ti, kad god može trudi se da ih ponizi, a pokušaji da bude duhovit obavezno izazivaju mučninu.”

 

Biljana Stepanović, sagovornica na portalu Talas.rs

 

“Najnoviji ispad je upravo u tom duhu i nije iznenađenje. Treba da imamo u vidu ovaj detalj – to je čovek koji je na televiziji sopstvenu majku ispravljao i sa njom se raspravljao koliko je kilograma imao na rođenju.

“Da li je ova najnovija izjava mizogina – jeste naravno.”

“Ništa manje nego njegova ranija opservacija da se žena ne bije na ulici nego “u svoja četiri zida”. Da li je svestan da vređa žene – ne verujem, predsednik vređa žene na isti način kao i sve ostale o kojima govori ili im se obraća. Direktno ili preko posrednika, svojih ministara i svojih medija, svejedno.

Dakle, da li sam ovim mizoginim vicevima predsednika države uvređena i ponižena kao žena i kao ljudsko biće? Nisam uopšte. Niko ne može ni da me uvredi ni da me ponizi, ako mu ja sama to ne dozvolim. Mene su učili – šta god čovek govori, on o sebi govori.“

 

Vesna Radojević, novinarka KRIK-a:

„Ova izjava se nažalost ne razlikuje mnogo od postupka sadašnjeg direktora BIA Bratislava Gašića prema novinarki Zlatiji Labović, ali naravno, predsednik države neće snositi bilo kakvu odgovornost za ovakvo omalovažavanje žena. Može da se desi jedino da se izvini, pa da ga mediji pod njegovom kontrolom opet proglase „šmekerom“.

Ovo inače nije jedini slučaj kada je Vučić vređao žene ili o njima pričao na neprimeren način. Setimo se da je na predstavljanju mera za povećanje nataliteta između ostalog rekao da su „nekim ženama važnije torbice“ te da Bugari mogu da „žene naše devojke ako završe autoput“.

 

Vesna Radojević, sagovornica na portalu Talas.rs

Foto: N1

 

“Naravno, problem je mnogo dublji jer o položaju žena u našem društvu ne razgovaraju niti na njega utiču čak ni žene na pozicijama.”

“Opšte je znanje da su u mnogim oblastima žene diskriminisane, dok praktično ne postoji politike koje bi to stanje popravile. Razloga za to svakako ima više, a možda je samo jedan taj što je mnogim građanima i građankama od ljudskih prava, političkih i slobode govora kao i vladavine prava važnija lojalnost partiji.“

 

Gordana Čomić, narodna poslanica Demokratske stranke:

„Samovolja umesto vladavine prava čini da se ljudi smatraju igračkama za milost vladara, pa se o ljudima (i ženama i muškarcima) govori s omalovažavanjem uz ruganje njihovim slobodama i pravima, smatra ih se pogodnim samo za ilustraciju izliva nekontrolisane vlasti i moći u centru za govor koji oblikuje reči o ženama poput one “kako se voli da novinarke lako kleknu”.

 

Foto: Medija centar Beograd

 

Predsednik Srbije je rekao, u stvari “znam ja Turci, šta vi hoćete s radnicama, ali ja da vam kažem – ne treba da ih volite kad lako kleknu”.

Valjda se onda svi kikoću i niko i ne misli da spomene da radnice imaju zakonom garantovane slobode i prava. I još ćemo svi da komentarišemo neprimerene izjave, uz nevericu da nam je to predsednik. Rutinska propaganda umesto svega.“

 

Iva Parađanin, novinarka Vajsa:

 

 

„Uvredljivo, degradirajuće za radnice i sve žene, nedopustivo za izgovoriti bilo kome, kamoli nekom ko vodi državu. Nažalost, posle toliko glupih i užasnih izjava zvaničnika Vlade, nimalo iznenađujuće.“

 

Ne treba da ćutimo na prostakluk samog vrha vlasti

Reakcije naših sagovornica su precizne i jasne.

Ovaj komentar predsednika nije izolovan incident – reč je o narativu koji smo više puta imali priliku da čujemo od različitih funkcionera aktuelne vlasti.

Ovakav odnos prema ženama je neprihvatljiv za društvo koje teži da bude demokratsko i da poštuje elementarna ljudska prava – ovaj pokušaj humora je degradirajući i gazi dostojanstvo svih žena u Srbiji.

Na slične komentare treba i moramo da reagujemo svaki put, bez obzira na to od koga dolaze, a posebno kada je reč o predsedniku svih građana i građanki Srbije.