Šta je problematično u Trampovom odnosu prema ženama?

Autorka

Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Stormi Danijels; Flickr, WeHoCity

Donald Tramp, predsednik SAD, neće otići u istoriju kao jedan od predsednika koji su uvek bili odmereni u svojim izjavama. Prošle nedelje rekao je za Stormi Danijels, porno glumicu sa kojom je imao aferu pre 12 godina, da ima „konjastu facu“, što je izazvalo niz kritika.

 

 

Trenutno u SAD-u samo 30% žena podržava predsednika Trampa, a u pokušaju pronalaženja razloga za tako nisku podršku bitno je i razumeti istorijat njegovog ponašanja i komentara koji se odnose na žene.

 

Optužbe za seksualno uznemiravanje

U toku predsedničke kampanje preko 20 žena optužilo je Trampa za neku vrstu seksualnog uznemiravanja. Optužbe su raznolike, od neprikladnih poljubaca i dodirivanja do nenajavljenih ulazaka u prostor za presvlačenje devojaka koje učestvuju na takmičenju za Mis Amerike.

Tramp je sve optužbe odbacio uz obrazloženje da su politički ili novčano motivisane. Za Džesiku Lids, ženu koja ga je optužila da ju je neprikladno dodirivao tokom jednog leta avionom, Tramp je dodao: „Verujte da mi ona ne bi bila prvi izbor“.

Iako je nekoliko republikanskih senatora i konzervativnih komentatora izjavilo da zbog ovih optužbi Tramp ne bi trebalo da bude predsednički kandidat na izborima, veći deo Republikanske partije se nije izjašnjavao.

 

Problematične izjave o ženama

Tramp zasigurno nije jedini muškarac u američkom javnom životu optužen za seksualno uznemiravanje. Ono po čemu se Tramp ipak razlikuje jesu mnogobrojne izjave koje se s pravom mogu obeležiti kao seksističke i u najmanju ruku neukusne.

Jedan od velikih skandala tokom predsedničke kampanje 2016. godine bio je audio snimak na kom Tramp kaže da automatski krene da ljubi lepe žene i da „kada si zvezda one ti to i dopuštaju, možeš da radiš šta god želiš“. On je kasnije branio svoje komentare ističući da je u pitanju „razgovor iz svlačionice“ koji nije trebao da bude javan. Zanimljivo je da je Bili Buš, novinar čiji se smeh čuje na snimku, otpušten sa televizije na kojoj je radio, dok isti incident nije sprečio Donalda Trampa da postane predsednik SAD.

Nakon nekoliko oštrih razmena tokom jedne debate sa Megan Keli, novinarkom televizije Foks, Tramp je izjavio da je „krv izlazila iz njenih očiju, krv je iz nje izlazila svuda“.

Tokom izbora za predsedničkog kandidata Republikanske stranke Tramp je za Karli Fiorinu, jednu od kandidatkinja, rekao: „Pogledajte ovo lice. Zar bi iko glasao za to?“.

Za Omarosu Njuman, bivšu savetnicu u Beloj Kući, Tramp je izjavio da je „pas“, a za Hajdi Klum, poznatu manekenku, rekao je da ona nažalost više nije „desetka“.

„Odvratna“ i „Mis Pigi“ su izrazi koje je Tramp iskoristio za Alisu Mačado, pobednicu na takmičenju Mis Univerzuma.

 

 

 

„Verujte mi, kad je prošetala ispred mene nisam bio impresioniran“, izjavio je Tramp komentarišući predsedničku debatu sa Hilari Klinton i njen komentar da je Tramp tokom debate ulazio u njen prostor na podijumu.

Mika Brežinski, novinarka televizije MSNBC, rekla je u svojoj emisiji da Tramp poseduje lažne naslovnice časopis Tajms sa svojim likom kako bi se osećao dobro. On je odgovorio tvitom gde optužuje Brežinski da je nedavno želela da mu se pridruži tokom slavljenja novogodišnje noći, ali da je on odbio jer je „jako krvarila nakon operacije liftinga lica“.

 

Izgled i seksualnost u prvom planu i kod pohvala

Drugačija vrsta problema javlja se kada Tramp daje komentare na račun žena koje su mu bliske ili kada daje uopštene sudove o ženama.

U emisiji „Pogled“ Tramp je za svoju ćerku Ivanku rekao da bi izlazio sa njom da mu nije ćerka, a za Niki Hejli, ambasadorku SAD u UN, izjavio je da je učinila poziciju ambasadora „glamuroznom“.

Devedesetih je za časopis „Eskvajer“ rekao da loši natpisi u novinama nisu bitni sve „dok pored sebe imate mlado i lepo parče zadnjice“.

U svojoj knjizi „Kako se obogatiti“ Tramp je napisao da su sve učesnice rijaliti programa Šegrt (Apprentice) „svesno ili nesvesno“ flertovale sa njim.

Sve gore navedene izjave govore u prilog tome da Tramp uvek vidi žene prvobitno kroz njihov izgled i seksualnost čak i kada pokušava da im udeli kompliment.

 

Šta radimo kad političar koga podržavamo bude optužen za seksualno uznemiravanje?

Nije javna tajna da predsednik Tramp ima turbulentan odnos sa ženama. Tri braka, veliki broj optužbi za seksualno uznemiravanja i pregršt inovativnih uvreda na račun žena koje posmatra kao političke neprijatelje.

Međutim, čak i kada govori i o ženama sa kojima nije u sukobu Tramp gotovo uvek polazi sa pozicije u kojoj ih objektifikuje i esencijalizuje.

Problemi seksualnog uznemiravanja i seksizma u vrhu američke politike su ipak širi od Trampa, ali je izvesno da za sada ne postoji istinska želja da se oni reše.

Optužbe za seksualno uznemiravanje se koriste kao pijuni u političkoj igri, a to nigde nije bilo očiglednije nego u jednoj od predsedničkih debata tokom izbora za predsednika 2016. godine. Tramp je tada kao deo publike doveo nekoliko žena koje su optužile Bila Klintona za seksualno uznemiravanje što je Hilari Klinton oštro osudila iako postoje uverljive optužbe da je ona svojevremeno uputila pretnje nekima od njih kako ne bi izašle u javnost sa svojim optužbama.

Sve dok se političar bori za politike koje podržavamo, nebitno da li je to legalnost abortusa ili nominovanje konzervativnog sudije Vrhovnog suda, okretaćemo glavu i podsećati na grehe druge strane.

Borba za smanjenje sveprisutnosti seksualnog uznemiravanja i ostrakizaciju odgovornih nikada ne treba da bude pitanje partije ili ideologije, ali očigledno je to lekcija za koju #Metoo neće biti dovoljan.