Prema Zakonu o akcizama, Vlada Srbije može privremeno da smanji akcize na gorivo – za 20%
Vreme čitanja: 2 minuta

Kako smo imali priliku da pročitamo na društvenim mrežama, u vestima ili i sami vidimo na pumpama: gorivo u Srbiji je ponovo poskupelo.

Ne postoje zvanični sveobuhvatni podaci o rasponu cena, ali je i bez njih jasno da do poskupljenja jeste došlo, posebno kada uporedimo cene u oktobru i junu ove godine:

Cena bezolovnog benzina na NIS-ovoj pumpi u trenutku pisanja ovog teksta iznosi 157,20 dinara po litru.

U junu ove godine litar bezolovnog benzina koštao je 152 dinara. Cena benzina porasla je za 5,2 dinara po litru.

 

Kako se formira cena goriva?

Cena goriva ili naftnih derivata zavisi od dva glavna faktora: cene sirove nafte tj. barela nafte na svetskom tržištu i visine akciza i poreza na promet u Srbiji – državnih poreza.

Na prvu varijablu ne možemo da utičemo – cena barela u svetu u nekim periodima raste a u drugima opada, a na državama je da odluče kako će reagovati na ta kretanja.

Deo na koji možemo da utičemo jesu državni porezi.

 

Država se ugrađuje u cenu goriva čak 51,6%

Akciza na bezolovno gorivo trenutno iznosi 54,94 dinara po litru.

Kada uračunamo i PDV od 20%, vidimo da su ukupni porezi na litar bezolovnog benzina 81,14 dinara ili 51,6% maloprodajne cene od 157,2 dinara.

 

Prema Zakonu o akcizama, Vlada Srbije može privremeno da smanji akcize na gorivo – za 20%

Ova odredba Zakona o akcizama postoji kako bi Vlada mogla da reaguje na kretanja cena na svetskom nivou. Ako cena barela nafte u svetu poraste, Vlada može da smanji akcize kako bi uravnotežila cenu i prilagodila je životnom standardu u Srbiji.

To se, međutim, nije desilo još od 2012. godine.

Budžet za 2018. godinu predviđa da ukupni prihodi od akciza budu 153,2 milijarde dinara i Vlada ne želi da smanji ovaj iznos iako bi objektivno mogla.

 

Vlada ne smanjuje akcize čak ni kada cena nafte raste

Vlada Srbije godinama unazad ne koristi svoju zakonsku mogućnost smanjivanja akciza na gorivo. To nije radila dok je cena barela u svetu rasla, a ne radi ni u periodima kada opada.

Prema podacima Biznis insajdera, cena barela je od juna ove godine do danas u više navrata opadala – u momentu pisanja teksta iznosi 74,6 dolara, dok je sredinom avgusta bila čak ispod 66 dolara.

U našim novčanicima to smanjenje, međutim, nije bilo primetno.

 

Nema razloga da akcize budu ovoliko visoke

Prethodno poskupljenje goriva u junu ove godine bilo je ispraćeno protestom vozača. Trenutno nema naznaka da će ishod biti isti, ali su neki korisnici društvenih mreža izrazili svoje nezadovoljstvo:

 

Razlog za niže cene goriva u drugim država, kao na primer BiH, jesu upravo niži porezi – poput PDV-a koji iznosi 17% naspram naših 20%.

Budući da ne možemo da utičemo na cenu nafte na svetskom tržištu, ostaje nam nivo državnih poreza.

Ako hoćemo jetinije gorivo, jedini način za to jeste da Vlada Srbije smanji akcizu, ali i da, u skladu sa tim, smanji svoje rashode.