Dalje jačanje saradnje Srbije i NATO-a

Glavni urednik

Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Flickr – NATO

U organizaciji Evro-atlantskog koordinacionog centra za odgovor na prirodne nepogode (EADRCC) i našeg MUP-a, danas je počela terenska vežba „Srbija 2018“ za upravljanje posledicama vanrednih situacija.

Ova vežba trajaće do 11. oktobra u Mladenovcu i Aranđelovcu.

 

Zajednička borba protiv prirodnih katastrofa

Studija slučaja podrazumeva upravljanje hipotetičkim negativnim posledicama zemljotresa jačine 6,7 stepeni Rihterove skale koji pogađa područje Mladenovca i Aranđelovca.

Po ovom radnom scenariju, veliki broj građevina se urušava, broj žrtava je nepoznat, a mnogi građani odbijaju da se vrate svojim kućama. Dolazi do izliva hemijskog materijala iz fabrike, a Rabrovačko i Markovačko jezero se izlivaju pošto se urušavaju nasipi.

Srbija odlučuje da zatraži međunarodnu pomoć kako bi se lakše suzbile posledice ovakve prirodne katastrofe.

Kako navodi NATO kancelarija za vezu sa Srbijom, scenario ovogodišnje vežbe koji se bavi posledicama opisanog zemljotresa podrazumeva uvežbavanje međunarodne saradnje i jačanje kapaciteta za suočavanje sa različitim izazovima spašavanja – pretraga i spašavanje u gradskim sredinama, upotreba medicinskih timova, hemijsko-biološko-radiološko-nuklerna zaštita kao i upotreba timova za dekontaminaciju i spašavanje iz vode.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas na konferenciji za štampu u Mladenovcu da je organizovanje „najveće NATO civilne misije ikada“ potvrda sve snažnijih odnosa Srbije i ovog saveza.

 

Sledeća misija: vojna vežba REGEX 18 sa NATO-om

Ubrzo posle ove civilne vežbe za koju je sa strane Srbije pre svega bio zadužen MUP, naša vojska će takođe imati priliku da vežba sa partnerima iz NATO-a.

Po navodima NATO komande iz Napulja, do 19. oktobra bi trebalo da se održi poslednje od sedam do sada održanih predavanja i radionica koje su priprema za završnu vojnu vežbu.

Ovaj program namenjen je partnerima NATO saveza koji, zavisno od svojih potreba i posebnosti, na svoj zahtev dobijaju prilagođen program obuke.

 

Šira područja saradnje – nauka, obrazovanje, razmena iskustva

Srbija i NATO sarađuju i na polju razvoja komercijalne proizvodnje biogoriva iz algi. U ovaj projekat uključeno je osmoro naučnih istraživača sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu.

Procenjuje se da bi uspešno izvođenje ovog projekta moglo da dovede do pojeftinjenja cene goriva za 20% u narednih pet godina.

 

Obuka u Nišu za vojnike iz Iraka kao podrška borbi protiv terorizma

Ilustrativan primer produktivne saradnje od koje više strana ima koristi jeste i obuka vojno-medicinskog osoblja Iraka koja se pod podrškom NATO tokom tri nedelje odvijala u Nišu u decembru 2017.

Cilj programa bio je unapređenje znanja i veština iračkih odbrambenih snaga usmerenih na medicinski tretman i evakuaciju ranjenika u teškim okolnostima.