Gde je Srbija na mapi sveta u pogledu slobode medija, korupcije i vladavine prava?
Vreme čitanja: 3 minuta

Postoji veliki broj indeksa koji mere najrazličitije parametre u zemaljama širom sveta.

O nekima od njih smo već pisali kada smo upoređivali Srbiju i Hrvatsku. Budući da smo se u više navrata bavili ekonomskim slobodama, ovoga puta smo se osvrnuli na indekse koji ocenjuju slobodu medija, percepciju korupcije i generalno stanje vladavine prava.

 

1. Sloboda medija

Stanje medija, tačne slobode medija, ispituje i meri međunarodna organizacija „Novinari bez granica“ ili Reporters without borders. Njihovo istraživanje obuhvata 180 zemalja i teritorija, a Srbija se nalazi na 69. mestu najnovije liste.

Iznad nas su sledeće države: Mongolija, Mauritanija, Mađarska, Grčka i Albanija.

Kako su u svoju analizu uključili i Kosovo, ono se nalazi na 71. mestu, odmah ispod Severnog Kipra, a iznad, redom, Sijera Leone, Jermenije i Moldavije.

 

Sloboda medija i vuk Vučić

Pored ove organizacije, slobodu medija ispituje i Freedom House u svom godišnjem istraživanju pod nazivom Freedom of the Press.

Ovaj izveštaj objedinjuje tri oblasti: pravno, političko i ekonomsko okruženje. Srbija je, prema njihovim podacima, na skali od 1 do 100, 2016. godine pala za 4 boda, a najveći pad zabeležen je u oblasti pravnog sistema.

Kako se navodi u izveštaju, tadašnji „premijer Aleksandar Vučić i njegovi saveznici među medijima, posebno tabloid Informer, nastavljaju kampanju u kojoj predstavljaju istraživačke i kritičke medije kao strane plaćenike.“

Posebno je zanimljiva naslovna strana Izveštaja za 2017. na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić jedan od „vukova“ koji su opkolili slobodne medije. U društvu su mu, između ostalih, Redžep Erdogan, Vladimir Putin i Nikolas Maduro:

 

2. Korupcija

Transparency International je organizacija koja prikuplja podatke i izračunava indeks percepcije korupcije. Prema njihovim podacima, lista zemalja oko Srbije izgleda ovako:

  • Burkina Faso
  • Lesoto
  • Tunis
  • Kina
  • Srbija
  • Surinam
  • Trinidad i Tobago
  • Gana
  • Indija

Srbija se nalazi na 77. od ukupno 180 mesta.

Na interaktivnoj mapi možete pogledati celu listu:

 

3. Vladavina prava

Jedan od najsveobuhvatnijih indeksa jeste Indeks vladavine prava koji objavljuje World Justice Project a koji obuhvata 113 zemalja.

Prilikom izračunavanja indeksa vladavine prava, u obzir se uzimaju sledeće oblasti: ograničenja izvršne vlasti, korupcija, otvorenost vlade, osnovna ljudska prava, red i bezbednost, sprovođenje zakona, građanska prava i krivična pravda.

U kakvom je Srbija društvu kada je reč o vladavini prava?

Ukupna ocena koju dobijamo na ovom indeksu je 0,5 na skali od 0 do 1, što nas stavlja na 76. mesto.

Četiri mesta iznad nas zauzimaju Kolumbija, Gvajana, Vijetnam i Kina, dok su ispod nas Ukrajina, Moldavija, Salvador i Iran.

 

Ekonomske slobode

Na Indeksu ekonomskih sloboda Instituta Frejzer, Srbiju okružuju sledeće zemlje: Meksiko, Belize, Tajland i Turska.

 

Pogledajte Talas video o značaju ekonomskih sloboda za Srbiju:

 

 

Još jedan zanimljiv indeks bavi se pravom svojine – već smo pisali o najnovijim rezultatima prema kojima je Srbija na 101. mestu – od ukupno 125 zemalja.

 

Šta sve ovo znači za srpsku privredu i politiku?

Sva tri obrađena indeksa ukazuju na širu sliku naše političke i ekonomske situacije.

Na primer, ukoliko je stanje vladavine prava loše kao što jeste, dolazimo u situaciju u kojoj događaji poput rušenja u Savamali mogu da prođu nekažnjeno.

Ako nemamo slobodne medije, kao što ih nemamo, ne možemo da očekujemo transparentnost u radu državnih organa.

Aktuelna rasprava oko Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja ukazuje na važnost dostupnosti podataka na osnovu kojih mediji, pre svega istraživački novinari, ukazuju na zloupotrebe i malverzacije kojima je naš politički sistem nažalost sklon.

Ocene na indeksima treba da razumemo kao dijagnozu stanja u kojem se nalazimo – a da bismo napredovali, neophodno je da unapredimo odnosno reformišemo svaku od pojedinačnih oblasti koje utiču na kumulativne ocene.