Šta Vučić poručuje tekstom u Srpskom telegrafu?
Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock

Na društvenim mrežama je osvanuo video na kojem predsednik Republike Aleksandar Vučić izjavljuje da je Srbija danas jedna od tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi:

 

Najbrže rastuća kada – ove godine, u poslednjih 5 godina?

Budući da iz izjave nije jasno na koji period je predsednik mislio (kao ni kome se obraća, ali to je druga tema), ispitali smo tri moguće opcije:

 

1. 2018: u drugom kvartalu, Srbija je 7. najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Ako Aleksandar Vučić govori o poslednjim zvaničnim podacima, dakle o drugom kvartalu 2018. godine, onda ga zvanični podaci demantuju.

Prema podacima Eurostata, Srbija u poslednjem kvartalu beleži rast od 4,8%, dok veći rast imaju sledeće evropske zemlje:

Irska (9%), Island (7,2%), Malta (5,9%), Turska (5,2%), Letonija (5,3%) i Poljska (5%).

Trenutno smo, dakle, 7. najbrže rastuća ekonomija Evrope.

 

U prvom polugodištu 2018 – i dalje nismo u top 3

Čak i kada izračunamo rast u prva dva kvartala 2018, ispred Srbije (4,9) su i dalje Irska (9,2), Island, Malta i Poljska (5,1). Ako ne računamo Tursku koja takođe beleži viši rast od Srbije u prvom polugodištu, i dalje nismo jedna od tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Naravno, važniji od polugodišnjeg jeste rast na kraju godine, a procene Narodne banke Srbije su da će ukupan rast u 2018. biti 4% – što je revidirana procena u odnosu na prethodnih 3,5 koliko MMF i dalje predviđa.

 

2. U 2017 – ni blizu trećeg mesta

Ako posmatramo rast BDP-a u protekloj 2017. godini, podaci MMF-a pokazuju sledeće:

Rast BDP-a Srbije bio je 1,8%, što nije ni blizu treće najbrže rastuće ekonomije.

Najveći rast u Evropi ostvarila je Irska sa 7,8%, a ispred nas su, između ostalih, Slovenija sa rastom od 5%, Poljska 4,5%, Crna Gora 4,2, Albanija 3,9, Bugarska 3,6% i tako dalje.

 

3. Od 2012. na ovamo? Takođe.

Ako posmatramo period od 2012. kada je SNS došao na vlast u Srbiji do danas, situacija je još besmislenija.

BDP Srbije, izražen u međunarodnim dolarima (paritetu kupovne moći – PPP), 2017. bio je 14,5% veći nego 2012.

Gotovo sve evropske ekonomije rasle su brže od Srbije u ovom periodu (izvor: MMF).

Primera radi, tu je Hrvatska sa 16,1%, Albanija sa 21,7%, Makedonija sa 22,9%, Crna Gora 26%, Rumunija 34,1%, sve do impresivnog rasta Irske – 68,7%.

 

Ili predsednik zna nešto što mi ne znamo, ili ima neki poseban model predviđanja

Budući da treći kvartal 2018. još uvek traje te je nemoguće imati precizne procene, a imajući u vidu prethodna tri navedena scenarija, nismo sigurni na osnovu čega predsednik Vučić tvrdi da je Srbija jedna od 3 najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Naravno, uvek postoji opcija da njegov tim zna nešto što mi ne znamo, pa ga ovim putem pozivamo da objavi podatke na osnovu kojih to tvrdi.

Rast BDP-a je previše važna tema da bismo paušalno nagađali cifre: od ekonomskog rasta zavise plate naših zaposlenih, kao i odluka ljudi da se odsele iz zemlje, odnosno vrate da žive u Srbiji.