Intervju sa Suzanom Trninić, Kumom Prajda 2018, Talas.rs
Vreme čitanja: 3 minuta

Nedelja ponosa 2018. počela je 10. septembra, kada je za Kumu Prajda izabrana novinarka Suzana Trninić.

Razgovarali smo sa njom o ovom priznanju, kao i o položaju pripadnika LGBT populacije u Srbiji.

 

Kako se zapravo bira kuma Prajda?

“To je bilo i prvo pitanje koje sam ja postavila Goranu Miletiću kada mi je javio da sam “jednoglasno izabrana od strane Organizacionog odbora”, doduše ja sam svoje pitanje malkice drugačije formulisala.

Možda su dobri ljudi iz Organizacije Prajda bolja adresa za davanje odgovora. Meni je objašnjeno da sam ispunila sve kriterijume – da sam žensko, poznato lice, što je sad manje važno je li, ali i da sam “principijelno uvek bila uz LGBT zajednicu i pomagala u okvirima onoga čime se bavim”.

E, to je važno i to doživljavam isključivo kao priznanje svom profesionalnom radu ovih 20 godina.”

 

Šta za vas, lično i profesionalno, predstavlja ovo priznanje?

 

Kuma Prajda 2018, novinarska Suzana Trninić

 

“Lično, ne mnogo, jer ja prosto ne vidim da je bilo šta posebno u činjenici da poštujete ljude sa kojima živite, da poštujete svačije pravo na slobodu, na jednakost.

Ja sam tako vaspitavana, tako živim, te vrednosti deli moja porodica, suprug i mi tako vaspitavamo i svoju decu.

Profesionalno mi je veliki podsticaj da nastavim da radim kao i do sada, verujući da nijedna borba u životu nije uzaludna i da se treba boriti za ono u šta se veruje. Koliko god da su ti koraci možda mali, oni ipak ostavljaju trag. Verujte Kumi na reč 🙂 ”

Koji je društveni značaj Prajda u Srbiji?

“Nisam sigurna da ovo društvo istinski razume Prajd, iako se uspešno poslednjih godina pretvara da razume. Nije dovoljno da vam Prajd bude ok samo zato što je Vučić rekao da može da se šeta. To jeste napredak, ali da je dovoljno – nije.

Slično mišljenje imam i o stavu kako je Srbija “sazrela” u toleranciji na gej zajednicu izborom premijerke Brnabić. Naravno da nije.

Srbija se samo pravi da razume i ćuti, iz istih razloga kao što ćuti na medijske neslobode, na kršenja vladavine prava, diskriminaciju pred institucijama.

Još jedino ne znam do kada može da ćuti.”

Koliki pomak postoji između prvog (istina, neuspešno održanog) Prajda 2001. godine i ovogodišnjeg?

“To vam je pomak od krvavih ulica, pretučenih gradjana, mržnje i besa, preko “volite se, ali u svoja četiri zida”, do ovogodišnjeg na kojem neće biti niko fizički ugrožen, ulice će biti zatvorene kordonima policije, a bes će da se drži u svoja četiri zida.

Za mene je suštinski pomak trenutak u kojem Srbija pokazuje da može da poštuje i sve ono što ne može da razume. To ni ove godine nećemo videti.”

Da li se, i kako, popravio položaj pripadnika LGBT populacije od kada je Ana Brnabić na mestu premijerke Srbije?

“Sama premijerka je nedavnim intervjuom za magazin Prajda priznala da taj položaj suštinski nije daleko odmakao. Da je jedan deo Srbije toleriše, ali da njeni „nadimci“ itekako govore suprotno.

Ono što ja ne razumem, zašto se pitanje položaja LGBT+ osoba u ovoj zemlji svodi samo na to?

Važnija pitanja su gde je u Srbiji i kod koga leži Građanski zakonik? Ko sprečava i zašto donošenje Zakona o ravnopravnosti polova? Ko onemogućava ravnopravnost istopolnih partnerstava pred obrazovnim, pravosudnim, zdravstvenim sistemom ove zemlje?

Kada na ta pitanja dobijemo odgovor, vi ćete imati najprecizniji odgovor na svoje pitanje.”

Da li biste izdvojili nešto iz svoje novinarske karijere što je za vas imalo poseban značaj kada su u pitanju prava LGBT populacije u Srbiji?

“Kao što sam rekla Miletiću, s početka ovog razgovora, tako moram i vama. Ne vidim da sam radila bilo šta više od onoga što je bila moja profesionalna obaveza.

Peđa Azdejković mi je, na kraju sezone „Odgovora“ koji smo posvetili pitanju prava LGBT zajednice u Srbiji, posle emisije rekao da je to prvi put da im neka televizija i neki novinar pruže prostor da govore sat vremena, a da u pitanju nije arena u kojoj se gej gosti rvu sa desničarima.

Mene je to saznanje duboko uznemirilo. Iskreno se nadam da će se i u medijskoj pismenosti odnos prema ovoj temi u budućnosti menjati.”

Koje javne ličnosti biste kandidovali za Kumu Prajda 2019?

“To zadovoljstvo prepuštam Organizacionom odboru i jako se radujem unapred.”