Top 10 lokaciji na Staroj planini, Srđan Cvetković, Slobodni ugao, Talas.rs

Viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju

Vreme čitanja: 7 minuta

Fotografije: Milan Simonović

U  poslednje vreme često se govori o borbi protiv narušavanja egzotične prirode Stare planine. Reč je pre svega o ugroženosti mnogih vodotokova na kojima preti podizanje blizu sto derivacionih minihidroelektrana (MHE).

Šira javnost ne zna da su upravo reke, bezbrojni potoci, vodopadi i netaknuta priroda nešto što je najveća prednost “Srpskog Kolorada”.

Zašto NE za MHE ?

Deset lokacija koje možete videti u daljem tekstu samo su deo prirodnih lepota Parka prirode Stara planina koja po mišljenju mnogih stručnjaka ima najveci neiskorišćeni turistički potencijal u Srbiji.

Vurnja, Stara planina

Nad ove lepote se u poslednje vreme nadvila senka. Umesto razvoja turizma, proizvodnje zdrave hrane i pokretanja zamrlog stočarstva kroz obnovu putne infrastrukture, sve više se priča o gradnji derivacionih  minhidrocentrala. Na malim bistrim potocima i rekama, osim velike štete po čitav ekosistem, biljni i životinjski svet, one bi donele velike koristi po subvencionisane investitore – graditelje MHE.

Zbog procenta ili dva energije na svih nekoliko stotina MHE, oštetili bi neverovatno prirodno blago u parku prirode i proizveli dugoročno ogromnu štetu za sve građane Srbije. Tamo gde uđu bageri i cevi u srce prirode, nikada ne može sve biti isto.

 

S obrzirom na potencijal reka Stare planine, ne može se govoriti o ekonomskoj isplativosti: zarad male količine subvencionisane energije koja je i do deset puta skuplja za građane, dovodi se u pitanje opstanak biljnog i životinjskog sveta.

Samo sloga Staru spasava

Srbi su već vekovima poznati po podelama, međutim prirodne lepote Stare planine navele su mnoge raznorodne organizacije i pojedince na okupljanje.

U poslednjih godinu se oko ideje protivljenja gradnji MHE spontano okupilo preko 60.000 građana na društvenim mrežama u grupu Odbranimo reke Stare planine. U ovoj nadstranačkoj, neformalnoj organizaciji našli su se ljudi raličitih stručnih i ideoloških profila, sa levice i desnice, birači i vlasti i opozicije, zelene organizacije, međunarodna ekološka društva (Rivereatch i European water movement), planinarska i ribolovačka društva i tako dalje.

Inicijativu građana podržale su mnoge javne ličnosti iz zemlje i regiona: Jelisaveta Karađorđevic, Jovan Memedović, Milutin Petrović, Slađana Milošević, trener Vladimir Bošnjak, Darko Rundek i drugi.

Sve ih je spojila jedna ideja: svaka obustava gradnje MHE na Staroj planini  i očuvanje Parka prirode.

Tim povodom je  od strane aktivista organizovana prošlog vikenda akcija vraćanja Rudinjske reke u svoje korito:

U nedelju 2. septembra u 17 časova na Trgu u Pirotu održan je Veliki narodni zbor protiv MHE sa gostima iz cele Srbije i inostranstva. Tom prilikom je upućen zahtev opštinskim i državnim vlastima da se preispita projekat i obustavi gradnja MHE u Parku prirode Stara planina, ali i drugim zaštićenim zonama.

Protest u Pirotu

Top 10 lokacija koje treba da posetite

U nastavku možete pogledati listu 10 odabranih lokacija na Staroj planini, kao i fotografije lepota Parka prirode:

1. Kovani Dol – Piljski – Čunguljski vodopad

Dva velika vodopada nalaze se na 5, odnosno 8,5 kilometara od sela Topli Do na pritokama Javorske reke. Do prvog Piljskog se može i sa manje, dok drugi Čunguljski  zahteva veće napore.

Piljski vodopad


Čunguljski vodopad

Najspremniji mogu u istom danu obići oba za šta će biti nagrađeni neverovatnim egzotičnim pejzažima usput.  Za one sa manjkom kondicije postoji mogućnost da se kolima priđe i bliže tj. na nekih 3 km više od sela Topli Do.

Kovani dol

Odmah u blizini mesta je Kovani dol – jednistveno mesto ogoljenih i toplih crvenih stena. Potok bez ijednog kamenčića koji se sliva u rečni vir. Nešto poput prirodnog tobogana i akvaparka. Moguće je kupanje, kao i spust – kako za malu decu, tako i za onu stariju.

2. Kanjon Temštice – Toplodolske reke

Ova reka je sjajno mesto za kanjoning, uzbudljivu šetnju ribarskim stazama i obalama Toplodolske reke i Temštice. Bistre planinske reke sa slapovima i virovima duboko su se usekle koritom kroz tople crvene stene u obliku “slanine”. Usput postoji mogućnost kupanja u bezbrojnim virovima sa pitkom vodom, kao i pecanja potočne pastrmke.

Toplodolska reka

Na samom ulazu u kanjon Temštice, nalazi se selo Temska sa manastirom Svetog Đorđa (temelji iz 14 veka). Tu je i živopisna protočna hidroelektrana Temac usečena u visoke stene nastala još 1939. godine kao vlasnistvo osnivača Tigra – Dimitrija Mladenovića-Gage.

Temštica

3. Koziji kamen – Zavojsko jezero

Sa ovog mesta pruža se sjajan pogled na 18 km vijugavo i dugačko Zavojsko jezero plavo-zelene boje.

Koziji kamen

Sa Kozijeg kamena mogu se videti vrhovi Midžor, Babin zub u Vrtibog. Lako je dostupan i ljudima sa slabijom kondicijom, kao i porodicama sa manjom decom.

Zavojsko jezero sa kristalno čistom vodom leti nudi osveženje ali i moguć bogat ulov ribe:

4. Slavinjsko grlo

Neverovatno i nestvarno Slavinjsko grlo i Rsomočki vodopadi kao da su bačeni u predeo koji im ne pripada. Lako dostupni na u blizini sela Salvinja, predstavljaju pravi biser tog kraja i pogodni su za laku šetnju ili porodični izlet sa malom decom.

Slavinjsko grlo

Dodatni izazov za avanturiste može biti vodopad do kojeg se nešto teže dolazi.

Rsomočki vodopadi

5. Vladikine ploče i Pećinska crkva

Takođe, u blizini sela Rsovci možete videti Vladikine ploče, kanjon Visočice koja vijuga kroz stenovitu klisuru prošaranu pećinama.

Vladikine ploče

Mnogi ovo mesto zovu „Pirotski Uvac“.

U samom mestu možete posetiti i pećinsku crkvu Svetog Petra i Pavla (13. vek) gde je u pećini naslikan jedinstveni  „Ćelavi Isus“.

Pećinska crkva

Veruje se da je ova crkva oslikana kada je u Srbiju dospeo veliki broj isposnika iz predela  Sinaja.

6. Arbinje – Dojkinačka reka

U dolini Dojkinačke reke nalazi se niz živopisnih vodopada od kojih je po mnogima najlepši Tupavica:

Osim toga, sledeći dolinu reke do Arbinja naići ćete na bezbroj prelepih slapova i manjih vodopada, a u samom srcu Arbinja na oko 15 km od Dojkinaca nailazite na vodopad Tri kladenca (Arbinjski vodopad):

Krećući se uzvodno preko kaskada, strmim koritom dolazite do izvorišta Dojkinačke reke.

Na fotografiji je planinski vrh Tri čuke – svojom egzotikom, četinarskom šumom i impozantnim stenama ostaviće na vas nezaboravan utisak.

7. Midžor – Babin zub – Kaluđerski skok

Za ljubitelje paninarenja, tu su nesvakidašnji lanac stena na vrhu: Babin zub i lako dostupni Midžor (2169m) sa kojeg se pruža prekrasni pogled na Vidinsku niziju u Bugarskoj i celu kotlinu prema Nišu.

Babin zub

Najlakši prilaz je sa planinarskog doma na Babinom zubu odakle čoveku sa prosečnom kondicijom teba nekih 2 i po do 3 sata planinskim vrhovima  do najviše tačke Midžora.

Midžor

Za one koje vole da istražuju i ne idu utabanim stazama, tu je i kaskadni vodopad Kaluđerski skok u podnožju Midžora koji je najbolje videti u proleće ili jesen kada je najbogatiji vodom:

8. Koprenski vodopad – Jelovička reka – Jelovičko vrelo (Veliko vrelo)

 

Koprenski vodopad mnogi smatraju jednim od najlepših na Staroj planini:

Svakako je impresivan po svojoj duzini od 103 metra i najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji (izvire pri samom vrhu) te spada među najegzotičnijе prizorе koji se mogu videti u Srbiji.

Naravno, da bi se uživalo u njemu, mora se preći nešto duži put, a to podrazumeva avanturu I veću fizički spremnost.

Vrelo

Na istoj ruti je lokalitet Vrelo u ambijentu u kom dominiraju Jelovička i Dojkinačka reka. Pored izletišta u blizini reka, tu je i prodajno mesto sveže potočne pastrmke u ribnjaku Vrelo, restoran tradicionalne kuhinje “Konaci Vrelo”.

U periodu od marta do oktobra meseca, ovaj deo Stare planine pruža odlične mogućnosti za sportski ribolov. Ovo mesto je poznato i po jednom nesvakidašnjem događaju – samo jednog dana u toku godine, oko Preobraženja, Vrelo presuši na jedan dan.

9. Vodopadi na Senokoškoj reci

Vodopad Skok je biser Vodeničke reke, ali ako krenete, očekujte da ovim nesvakidašnjim putem možete videti još i Dvojni vodopad, Ivkov vir i vodopad Vodotok, tim redom.

Vodopad Skok

Dvojni vodopad

Pored toga, čeka vas veliki broj slapova i prirodnih lepota od kojih zastaje dah.

Ko voli hladnu vodu, prijaće mu kupanje u Ivkovom viru:

10. Vurnja

Vurnja je makrolokalitet u najvećoj divljini na Staroj planini, a mnogi smatraju da je to mesto i sa najvećim brojem zaštićenih biljnih i životijskih vrsta.

Upravo Vurnja, jedno od poslednjih divljih mesta Srbije u kojem boravak deluje gotovo psihoterapeutski, može biti ugroženo nekim planovima za izgradnju minihidroelektrana.

Pogledajte i video priloge:

Oslobađanje Rudinjske reke

Spust niz prirodni tobogan – Kovani Dol

Neke od javnih ličnosti koje su podržale inicijativu

Jelisavetaa Karađorđević

Darko Rundek

Učlanite se u Fejsbuk grupu Odbranimo reke Stare planine i uključite se u borbu za odbranu Parka prirode Stara planina, jednog od najvećih prirodnih blaga Srbije.