Vreme čitanja: 3 minuta

Foto: privatna arhiva


Da li je bezbedno baviti se istraživačkim novinarstvom? To je pitanje koje smo ove nedelje imali priliku da postavimo po ko zna koji put nakon što je krenula medijska hajka na Dina Jahića, urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Najpre je na nekoliko portala, uključujući Radio Televiziju Republike Srpske (RTRS), objavljen tekst pod nazivom „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ u kojem se Jahić optužuje za, između ostalog, rušenje Orbanovog režima kroz rad sa mađarskim studentima, a sve zato što je Orban protivnik Soroša, Jahićevog navodnog „naredbodavca.“

Nije ostalo na tome – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je tokom konferencije za štampu direktno prozvao pitanjem „Je l’ vam poznato ime Dino Jahić“, nakon čega nije razjasnio zbog čega ga pominje. Dodikova izjava ispraćena je pretnjama uredniku CINS-a na društvenim mrežama.

Kako se navodi u CINS-ovom saopštenju, ovim je direktno ugrožena bezbednost Jahića, čitave redakcije CINS-a i njihovih porodica.

 

Razgovarali smo sa Dinom i pitali ga šta je bio povod, a šta uzrok ovih dešavanja:

„Nezgodno je nagađati šta je tačno bio uzrok, pošto je tu dosta stvari izmiješano – i ono što sam ja radio kao novinar, i ono što radi sarajevski CIN, i ono što radi moj CINS. A to možda i jeste bila ideja, da se zamaskira uzrok.

Ali takvim napadima i ne treba neki poseban uzrok. Pošto nagomilane probleme ne znaju ili ne žele da rješavaju, vlastima su stalno potrebni domaći ili strani neprijatelji koji im onda koriste za skretanje pažnje sa tih problema i za dodatno izluđivanje ionako raspamećenog naroda. Danas sam to ja, juče je bio neko drugi, a sutra će da bude neko treći.

Što se tiče Dodika, on me je direktno prozvao i optužio za mnogo ozbiljne stvari. Bez ijednog dokaza. Tako da su to besmislice. Ali mi je na taj način stavio metu na čelo.

I sad moram da čitam najstrašnije komentare, da čitam šta bi mi neko uradio, pošto je jedan od najuticajnijih političara na Balkanu rekao da sam loš i da sam neprijatelj.

Ako se slučajno nešto dogodi meni ili nekome iz CINS-a, ili članu moje porodice, odgovoran će biti on, ali i kukavice od novinara i urednika iz tih nekoliko medija koji su praktično objavili potjernicu za mnom, a nisu se usudili ni da se potpišu ispod tih gluposti.“

 

Dino dodaje da ova situacija nije izuzetak i da je on samo jedan u nizu novinara koji prolaze kroz slične stvari:

„Čak mi je malo neugodno zbog sve ove frke kad, na primjer, usporedim kroz šta su prošli Brankica Stanković ili Dragan Bursać. Kolege iz CINS-a, BIRN-a, KRIK-a i drugih organizacija u Srbiji i u BiH su već doživljavale ovakve situacije i to se ne odnosi samo na istraživačke novinare.

Tako da pritisci itekako jesu prisutni, što ovakvi, što kroz nedostavljanje informacija, uticaja na sagovornike da ne pričaju sa nama i slično. Političari to obično rade suptilnije, uopštenije – pa je ovaj Dodikov postupak specifičan i po tome – ali najprljaviji posao za njih obično rade „njihovi“ tabloidi i mediji.“

 

Ističe da je veliki deo pritisaka zapravo namera da se skrene pažnja sa aktuelnih problema u zemlji, što otežava posao novinara:

„Mogu da govorim kroz svoj primjer. Od utorka ja se bavim ovim a ne svojim poslom. Ne zato što želim, nego zato što sam prinuđen. Društvene mreže mi gore, što od podrške, što od budala koje vrijeđaju i prijete.

U kontaktu sam sa advokatima, vjerovatno ćemo sudske postupke pokrenuti u Bosni i Hercegovini.

A nijedna vlast ne voli istraživačke novinare – nijedan političar ne želi da neko kontroliše odluke koje donosi, novac kojim raspolaže, poslove koje dogovara. I sve je to veoma slično u BiH i u Srbiji.“

 

Na pitanje da li je ovakav tretman novinara specifičan za Balkan, odgovara da ne postoji nijedno mesto na svetu gde istraživački novinari ne doživljavaju neku vrstu problema, ali da je na Balkanu specifično to što ne postoji sistem:

„Ne postoje uređena društva, ne postoji odgovornost za javne postupke i izgovorene riječi, pa stvari koje bi na nekom drugom mjestu bile široko kritikovane i označene neprikladnim, neprihvatljivim, opasnim – ovdje prolaze, obično bez sankcija.“

 

Podrška istraživačkom novinarstvu

Verujemo da je istraživačko novinarstvo jedna od glavnih brana samovolji vlasti i ovim putem izražavamo podršku Dinu Jahiću i čitavoj redakciji CINS-a.


Tokom snimanja video priloga o istraživačkim novinarima u Srbiji imali smo priliku da zavirimo u prostorije CINS-a. Pogledajte kako izgleda rad iza vrata njihove redakcije: