Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock


Danas je objavljen Indeks zaštite prava svojine u svetu za 2018. godinu.

Srbija se nalazi na 101. mestu od ukupno 125 zemalja koje su obuhvaćene analizom.

Sijera Leone, zapadnoafrička zemlja obeležena konfliktima, nalazi se 2 mesta iznad nas.

Indeks se izračunava na osnovu tri oblasti: pravno i političko okruženje, pravo svojine i pravo intelektualne svojine, a u Srbiji je zabeležen pad kada je reč o pravno-političkoj komponenti. To se pre svega odnosi na vladavinu prava, nezavisnost sudstva, kontrolu korupcije i političku stabilnost.

 

Ko je rušio u Savamali, a ko nije na Kopaoniku?

Kada govorimo o zaštiti prava svojine i vladavini prava, nezaobilazne teme su očigledna kršenja čiji epilog još uvek nemamo.

Prošlog meseca smo na Talasu pisali o rušenju u Hercegovačkoj povodom 700. tvita Ane Novaković, novinarke BIRN-a:

 

Pored slučaja Savamale, jedna od najaktuelnijih tema ovih dana jeste objekat na Pančićevom vrhu na Kopaoniku čije rušenje je bilo najavljeno, ali se od njega odustalo.

Slobodan Georgiev iz BIRN-a kaže za Talas da nam o stanju u oblasti zaštite privatne svojine najbolje govori poslednji Izveštaj o napredovanju Srbije ka EU u delu o vladavini prava.

„Srbija nije država u kojoj vlada zakon, nego zakon jačeg.”

“Primer sa Kopaonika, o kome je BIRN opširno izveštavao najbolje govori o tome, ali postoji i bezbroj drugih primera uzurpacije državne i privatne svojine, prekoračenja ovlašćenja različitih investitora.”

 

 

“Pored toga, dodatno, problem je i u činjenici da ljudi koji su otkupili stanove ili docnije kupili stanove na tržištu, ne doživljavaju objekte kao svoje nego se očekuje da država plaća njihovo održavanje i osiguranje. Idealno bi bilo da država obezbedi zaštitu svojine, pred zakonom, a da vlasnici svojine shvate da imaju obaveze koje često prelaze granice njihovog objekta“, zaključuje Georgiev.

 

Hrvatska i Crna Gora bolje ocenjene, Albanija i BiH ispod Srbije

U poređenju sa ostalim zemljama regiona, Srbija očekivano ima prosečne ocene.

Najniže ocenjena država regiona jeste Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 103. mestu sa nešto nižom ocenom od Srbije.

Najbolje kotirana je susedna Hrvatska sa ocenom 5,17 od 10 i 73. mestom na listi.


Indeks zaštite prava svojine ( International Property Rights Index) je međunarodni indeks koji od 2007. na godišnjem nivou poredi zaštitu svojinskih prava među zemljama sveta, čiji je izdavač organizacija Property Rights Alliance iz SAD, sa međunarodnom mrežom partnera, od kojih je u Srbiji predstavnik Libertarijanski klub Libek. Sam indeks prate i studije slučaja koje analiziraju neke od važnih tema za zaštitu imovinskih prava.