Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock


Već smo pisali o razlici između neto i bruto plate tj. koliko država uzima od plate za doprinose i porez. Međutim, porez na zarade i socijalni doprinosi nisu jedini nameti koji opterećuju plate u Srbiji.

 

Ne smemo da zaboravimo i na poreze na potrošnju: PDV i akcize.

Akcize i PDV naplaćuju se prilikom kupovine nekog proizvoda, a pošto u kupovinu ne idemo samo jednom ili par puta mesečno, ni ne obraćamo pažnju na to koliko novca smo potrošili plaćajući ove poreze. Akcize su još manje vidljive od PDV-a jer njihov iznos ni ne piše na fiskalnom isečku.

Koliko su plate opterećene videćemo tek kada na socijalne dorpinose i porez na zaradu dodamo i iznos za PDV i akcizu. Ovo je teško uraditi, pošto svi mi imamo različite obrasce potrošnje: neki ljudi potroše sve svoje prihode, neki uštede manje ili više novca, neko puši cigarete/duvan, a neko drugi ne itd.

Usled toga, možemo da napravimo samo neku grubu računicu koja se bazira na nekoliko preptostavki, pošto bi realno stanje zbog ovakvih razlika u ponašanju bilo drugačije te svako od nas ima neku svoju posebnu ličnu poresku stopu.

Uzmimo, na primer, opet nekoga ko radi za prosečnu neto zaradu od 50.000 dinara. Zamislimo da ta osoba ne pije alkohol, kafu, ne puši i ne vozi auto (pa stoga i ne plaća akcize), ali zato potroši celu svoju platu – \’\’živi od prvog do prvog\’\’ – i to samo kupujući proizvode u legalnom prometu (dakle sa uračunatim PDV-om).

Za potrebe ove kalkulacije uzeli smo prosečnu stopu PDV-a od 18% (prosečna stopa PDV-a dobija se na osnovu podataka o tome koliki udeo u potrošnji čine proizvodi na koji se naplaćuje opšta stopa od 20%, a koliko proizvodi sa umanjenom stopom od 10%).

Izvor: NBS

 

U ovakvom scenariju, zaposlenom ostaje 52% plate, dok porezi i doprinosi čine 48%.

A sve to bez uračunavanja akciza na gorivo, alkohol i cigarete koje korisnike itekako koštaju.

Bruto 2 plata iznosi 81.571 dinar, suma ukupno naplaćenih poreza i doprinosa iznosi 39.198 dinara, a prava neto plata iznosi 42.373 dinara.