Vreme čitanja: < 1 minut

Foto: iStock


Smatramo da sve žrtve državnog terora u Srbiji od početka XX veka zaslužuju spomen obeležje. Srbija se u XX veku suočavala sa različitim oblicima autoritarnih političkih sistema od kojih su neki bili inspirisani totalitarnim ideologijama.

Autoritarni obrasci vladanja, progon političkih neistomišljenika koje su različite vlasti pretvarale u državne neprijatelje, zatvaranja, zlostavljanja i razni nedemokratski načini obračuna sa neistomišljenicima glavno su obeležje prethodnog veka u Srbiji.

Selektivno suočavanje sa istorijskim činjenicama kao i ideološki obojeni pristup ovim procesima za posledicu i dalje imaju nejasan i nedosledan odnos našeg društva prema zajedničkom političkom nasleđu.

Želimo da na nedvosmislen način odamo poštovanje svim ubijenim, proganjanim i zlostavljanim građanima koji su bili žrtve državnog terora u Srbiji.

Tim povodom pokrenuli smo peticiju “Žrtve državnog terora u Srbiji” i pozivamo vas da potpisivanjem peticije podržite uspostavljanje spomen obeležja u Beogradu posvećenog žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima u XX veku: