Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: iStock, fotografije sagovornika: Medija centar Beograd / privatne arhive


U raspravama oko pitanja poput abortusa ili nataliteta, često se otvara pitanje opšte informisanosti građana o reproduktivnom zdravlju. Jedno od rešenja koje može da se čuje jeste uvođenje obaveznog seksualnog obrazovanja u osnovne i/ili srednje škole.

Pitali smo sagovornike da li je to dobra odluka. U nastavku su njihovi odgovori.

 

Olja Bećković, novinarka:

„Da.

Statistike o broju abortusa među devojčicama svedoče da je ta tema u porodicama jednako zabranjena kao i pre sto godina. Naravno da je od presudnog značaja ko bi bili predavači. Bilo bi važno da predavači obrazuju, umesto da se zapanjuju “Zar tako rano!?”

 

Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN:

„Da. Bilo bi nenormalno da i u 21. veku seksualno obrazovanje bude tabu tema. Potrebu da seksualno obrazovanje bude sastavni deo obrazovnog programa pojačavaju i sve prisutniji problemi i izazovi sa kojima se mlade generacije suočavaju.“

 

Radmilo Marković, novinar nedeljnika Vreme:

Foto: Raša Nedeljkov

„Treba. Vidim problem, doduše, na više nivoa – ko će to da predaje, iz kojih udžbenika, ko će te udžbenike da piše… Potom – a možda najpre – ne deluje mi realno da društvo Srbije, a time i država Srbija, prihvati seksualno obrazovanje u školi.

Možda bi trebalo da kroz seksualno obrazovanje prvo prođu odrasli, jer mislim da bi veliki broj roditelja bio apriori protiv da njihovo dete ima seksualno obrazovanje.“

 

Milovan Šuvakov, fizičar i bivši pomoćnik ministra prosvete:

„Da. Po mom mišljenju škola je u obavezi da se bavi zdravstvenim temama unutar kojih je posebno važno seksualno obrazovanje koje je tabuizirano u našem društvu. Posledično učenici stiču iskrivljenu sliku koju kreiraju na osnovu nefiltriranih informacija koje nalaze na internetu, vide u rijaliti emisijama, čuju od drugara ili od sveštenika (veroučitelja).”

 

Iva Parađanin, novinarka, VICE:

„Da, čak mislim da više nije pitanje da li treba ili ne, već je postalo nužno i uvođenje ovakvog predmeta bi u srži uticalo na rešavanje brojnih problema u ovoj zemlji. Seksualno obrazovanje je važno isto koliko i svi regularni predmeti koji se već dugo uče u školama, možda čak i važnije jer je u pitanju briga o samom sebi, sopstvenom telu i sopstvenim odlukama.

Ovakvom edukacijom deca bi naučila sve što treba i na pravi način, o svom telu, kontracepciji, ali i seksualnom uznemiravanju, a ta saznanja su mnogo važna, ponekad krucijalna.”

 

Peđa Mitrović, odbornik u Skupštini Beograda:

„Da, nema razloga da to bude tabu tema, a rizici zbog neinformisanosti su veliki. Treba ostaviti školama pravo da same odluče kako bi takve programe sprovele, kao i pravo roditeljima da mogu da povuku decu iz takve edukacije.”

 

Vladimir Jović, psiholog:

“I da i ne. Ne – jer je seksualnost komplikovana tema i najbolje se razume iz ugla predmeta koji se već predaju (biologija, psihologija, sociologija), da – jer može pomoći mladima da se pravilno informišu.”

 

Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke:

“Smatram da učenici treba da imaju seksualno obrazovanje u školi i da je bolje da se o tome informišu na sistematičan i odgovoran način, nego kroz pornografske materijale kojima je naše društvo preplavljeno.”