Top tri razloga za legalizovanje marihuane, Aleksandar Kokotović, Talas.rs

Consumer Choice Center

Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock


Kriminalizacija kanabisa spada u sam vrh besmislenih i neproduktivnih politika koje duže od 80 godina sputavaju slobodan izbor pojedinca kako u Srbiji, tako i u svetu.

Iako je kanabis biljka koja pokazuje ogroman potencijal za korišćenje u terapeutske svrhe, ona je od sredine 1930ih godina zabranjena za korišćenje i kultivaciju u najvećem broju ili gotovo svim državama sveta.

Rane 2000e donele su promenu paradigme o kanabisu i njegovim efektima, te smo, osim u saveznim državama SAD kao što su Kolorado, Wašington, Kalifornija i druge, videli i prvu suverenu državu koja je zvanično legalizovala tržište kanabisa – Urugvaj. Pokret za legalizaciju kanabisa danas je sve jači na globalnom nivou nakon pozitivnih iskustava zemalja koje su se odlučile na promenu politike kada je ova biljka u pitanju.

Koja su top 3 razloga za legalizaciju kanabisa?

1. Manje štetan od alkohola, a olakšava lečenje

Nakon što je decenijama bila skrajnuta od oka istraživača i prognana iz laboratorija, biljka kanabis i njena dejstva sredinom 90ih ponovo su dobila pažnju u mejnstrim medijima.

Veliki broj studija pokazao je da strahovi šireni propagandom počev od 30ih godina prošlog veka do danas, a koji su se prostirali od onih preuveličanih pa do izmišljenih, u velikoj meri nisu stvarni. Ne samo da je dokazano da kako kratkotrajno, tako i dugotrajno korišćenje izaziva manje tegoba od konzumiranja popularnih opijata poput alkohola, već su utvrđeni i pozitivni efekti korišćenja kanabisa ili njegovih derivata u lečenju i olakšavanju simptoma mnogobrojnih medicinskih stanja.

Među tim stanjima nalaze se epilepsija, multipleskleroza i pojedine vrste kancera, ali i depresija, artritis, reuma i glaukom. Stavljanje kanabisa u legalne tokove bi ne samo olakšalo dalja ispitivanja već bi omogućilo pristup onima kojima je to nekada jedini mogući lek koji im pomaže da vode normalan život. Sklanjanje ovih ljudi sa crnog tržišta bi trebalo da bude jedan od prvih razloga za legalizaciju kanabisa.

2. Suzbijanje organizovanog kriminala

Legalizacija kanabisa bi takođe zaštitila korisnike, koji neretko zbog jednog džointa rizikuju probleme sa zakonom, dok bi sa druge strane oduzela veliki deo profita organizovanim kriminalnim grupama koje crpe moć iz novca koji zarađuju na crnom tržitšu. Troškovi poreskih obveznika ka procesuiranju i zatvaranju nenasilnih prestupnika bi mogli koristiti građanima za prevenciju i edukaciju o štetnosti korišćenja teških opijata, ali i alkohola i cigareta. Još važnije, potrebe za mnogo opasnijim zamenama kao što su sintetički kanabis bi se smanjile ili nestale.

3. Kontrola kvaliteta i bezbednija upotreba

Kako su dosadašnja iskustva u mestima koja su promenila svoje politike prema kanabisu pokazala, sklanjanje ove supstance sa crnog tržišta je imalo i pozitivan efekat na smanjenje broja korisnika drugih ilegalnih supstanci te je pokazala brojne koristi za policiju i tužilaštvo, sklanjajući sa njhovog tanjira veliki broj nenasilnih prestupnika za koje mnogi od njih veruju da ne bi ni trebalo da budu procesuirani zbog korišćenja kanabisa.

Ovo doprinosi i boljem odnosu između građana i sile reda i zakona zbog povećanog poverenja u policiju koja se koncentriše na očuvanje reda i mira a manje na lične izbore pojedinaca. Sa legalnim tržištem dolazi i pojačana kontrola bezbednosti i kvaliteta koja dovodi ne samo do potencijalnog smanjenja korisnika u rizičnim grupama već i sigurnijeg i odgovornijeg konzumiranja onih koji se odluče da to rade.

Legalizacija kanabisa zbog koristi koje je prate postaje sve prihvatljivija i atraktivnija opcija za mnoge, a što se pre Srbija priključi ovom trendu, pre će videti pozitivne efekte osećajnijeg i racionalnijeg odnosa prema biljki korišćenoj hiljadama godina u gotovo svim kulturama.

Pogledajte video: Top 3 razloga za legalizaciju marihuane: