Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock


 

Danas je Evropski dan sećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima dvadesetog veka – prvenstveno staljinizma, fašizma i nacizma. Evropski parlament izabrao je baš ovaj datum zbog čuvenog sporazuma o nenapadanju (pakt Molotov-Ribentrop) sklopljenog između Staljinovog Sovjetskog saveza i Hitlerove Nemačke 23. avgusta 1939. godine.

 

Ovim povodom pokrećemo peticiju “Žrtve državnog terora u Srbiji” za uspostavljanje spomen obeležja posvećenog žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima XX veka – možete je potpisati ovde ili na kraju teksta.

 

XX vek – vek državnog terora u Srbiji

Autoritarni obrasci vladanja, progon političkih neistomišljenika koje su različite vlasti pretvarale u državne neprijatelje, zatvaranja, zlostavljanja i razni nedemokratski načini obračuna sa neistomišljenicima glavno su obeležje prethodnog veka u Srbiji.

Selektivno suočavanje sa istorijskim činjenicama kao i ideološki obojeni pristup ovim procesima za posledicu i dalje imaju nejasan i nedosledan odnos našeg društva prema zajedničkom političkom nasleđu.

Želimo da na nedvosmislen način odamo poštovanje svim ubijenim, proganjanim i zlostavljanim građanima koji su bili žrtve državnog terora u Srbiji.

 

EU: Rezolucija o Evropskoj savesti i totalitarizmu

 

Evropski parlament usvojio je 9. aprila 2002. godine Rezoluciju o evropskoj savesti i totalitarizmu u kojoj se navodi da EP:

“Izražava žaljenje što je, 20 godina nakon sloma komunističkih diktatura u Centralnoj i Istočnoj Evropi, pristup dokumentima od ličnog značaja ili potrebnih za naučna istraživanja i dalje zabranjen u nekim državama članicama;

Poziva države članice EU da uože iskrene napore ka otvaranju svih arhiva, uključujući one koje su pripadale nekadašnjim službama bezbednosti, tajnim policijama i obaveštajnim službama, uz naglašavanje da je potrebno osigurati da ovi procesi neće biti zloupotrebljeni u političke svrhe;

“Snažno i nedvosmisleno osuđuje sve zločine protiv čovečnosti i masovno kršenje ljudskih prava sprovedeno od strane svih totalitarnih i autoritarnih režima; izražava saučešće žrtvama ovih zločina i njihovim porodicama, uz razumevanje i prepoznavanje njihove patnje.”

Na kraju, Evropski parlament poziva na uspostavljanje 23. avgusta kao Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Izvan EU, ovaj datum obeležavaju i SAD i Kanada ( Black Ribbon Day), kao i Gruzija.

 

Srbija nije u EU, ali to nije razlog da ne odamo počast žrtvama režima

Iako Srbija nije država članica EU te nije formalno učestvovala u usvajanju Rezolucije, to ne treba da nas spreči da na primeren i odgovoran način odamo počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima na našoj teritoriji.

Smatramo da sve žrtve državnog terora u Srbiji od početka XX veka zaslužuju spomen obeležje. Srbija se u XX veku suočavala sa različitim oblicima autoritarnih političkih sistema od kojih su neki bili inspirisani totalitarnim ideologijama.

Imajući to u vidu, predlažemo uspostavljanje spomen obeležja u Beogradu koji bi bio posvećen žrtvama ovih režima i pozivamo građane da ovaj predlog podrže potpisivanem peticije: