Vreme čitanja: 2 minuta

Prošle nedelje su u
medijima osvanuli navodni predlozi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za reformu paušalnog oporezivanja.

Kako piše N1, jedan od tih predloga odnosi se na automatizovano odlučivanje o tome ko može da bude paušalac – planirana je izrada veb aplikacije pomoću koje bi se automatski proveravalo da li je neka delatnost paušalno oporeziva, te bi ljudi unapred znali koji režim oporezivanja bi se odnosio na njih.

Pored toga, predlaže se da se svi porezi i doprinosi uplaćuju na jedan račun i zatim raspoređuju između Poreske uprave, RFZO i PIO fonda, kao i da frilenseri koji mesečno prihoduju do 200 evra budu u potpunosti oslobođeni plaćanja popreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja ili dok ne pređu tu cifru.

Međutim, nije bilo jasno koji su tačno predlozi došli iz NALED-a a o kojima su mediji spekulisali, te je ubrzo organizovan sastanak sa nekima od zainteresovanih preduzetnika i advokata koji podležu paušalnom oporezivanju:

Izgleda, dakle, da kontroverzan predlog o ograničenju da paušalac ne može da ostvaruje više od 80% prihoda od jednog klijenta – nije zaista došao iz NALED-a.

 

Kako predlozi utiču na IT industriju u Srbiji?

Vukašin Stojkov iz StartIt-a kaže za Talas da su trenutno predložene izmene previše okvirne i ostavljaju puno prostora za razradu, ali da se kroz redove može pročitati da se ostavlja mogućnost za potpunu promenu načina na koji paušalno oporezivanje funkcioniše.

„Taj deo nas brine, budući da je taj sistem oporezivanja nešto na šta je srpski IT u dobroj meri naslonjen i da bi nagla i velika promena mogla da rezultuje usporavanjem rasta domaće IT industrije, koja je retka, ako ne i jedina, perspektivna grana privrede u ovom trenutku.“

StartIt je pokrenuo inicijativu za uključivanje zainteresovanih predstavnika IT zajednice u Srbiji u diskusije i projekte koji će uslediti (formular za prijave je na linku).

Vukašin dodaje da je inicijativa usmerena na proaktivno pristupanje problemu rešavanja paušalnog oporezivanja.

„Čini nam se da kao zajednica imamo previše pasivan stav i čekamo poslednji trenutak da neke bitne stvari za nas i za društvo rešimo. Planiramo da u narednom periodu pokrenemo konsultacije u okviru zajednice i probamo doći do nekog zajedničkog stava, i za sada je to najkonkretnije što možemo da podelimo“, zaključuje.

 

Šta kažu paušalci i NALED?

Kako bismo bolje razumeli kako ovi predlozi utiču na paušalce i šta su namere i ciljeve NALED-a, razgovarali smo sa poreskim savetnikom
Milanom Trbojevićem, advokatom Urošen Nedeljkovićem i direktorkom tima za regulatornu reformu NALED-a Jelenom Bojović:

 

 

Septembar – mesec paušala

U NALED-u smo dobili informaciju da je za septembar planirano organizovanje „meseca paušala“ tokom kojeg će fokus biti na preduzetnicima i drugim delatnostima koje podležu paušalnom oporezivanju.

Koordinaciono telo Vlade za suzbijanje sive ekonomije tek treba da razmatra NALED-ove predloge. U međuvremenu možemo da očekujemo i zajedničke predloge predstavnika IT zajednice u Srbiji, tako da je sasvim izvesno da će reforma paušalnog oporezivanja uskoro biti na dnevnom redu.