Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: iStock – nedomacki


JP “Javno osvetljenje” raspisalo je tender za popravku novogodišnje rasvete u Beogradu za koju je, prenose mediji, predviđeno
17 miliona dinara. Prošlogodišnja rasveta koštala je građane Srbije 170 miliona dinara, ako zanemarimo troškove struje za rekordnih 4 meseca koliko je Beograd sijao prazničnim svetlima.

Ako saberemo te dve cifre, dobijamo 187 miliona dinara ili 1,58 miliona evra.

Postoji li pametniji način da potrošimo taj novac?

 

Svaki đak prvak u Beogradu mogao bi da dobije tablet

Ove godine će prvi razred osnovne škole u Beogradu upisati između
15 i 16.000 dece.

Ako rasporedimo 1,58 miliona evra na 16.000 dece, svakom đaku prvaku pripalo bi skoro 99 evra. 99 evra je više nego dovoljno za solidan tablet na kojem bi đaci mogli da stiču osnovno informatičko obrazovanje.

To bi svakako bilo u liniji sa opštim trendom digitalizacije u našoj zemlji.

Dakle, umesto raskošne novogodišnje rasvete (sa, u najmanju ruku, zanimljivim rezultatima javnih tendera), učionice bi mogle da budu osvetljene tabletima u rukama mališana koji odrastaju u svetu koji zahteva ranije sticanje računarskih veština.

 

Deca su svakodnevno okružena tehnologijom – zašto da je ne koriste za učenje

Nismo nasumično izabrali baš tablete. Deca su svakako okružena tehnologijom na svakom koraku, nema razloga da ih ne koriste na produktivan način u učionicama.

Mnoge škole uveliko praktikuju upotrebu ztableta za učenje – jedna škola u Finskoj je eksperimentalno potpuno zamenila
štampane knjige.

Ako uzmemo u obzir izuzetno visoke cene udžbenika, kao i sve rasprostranjenije čitanje knjiga u PDF formatu ili na uređajima poput Kindle-a, jasno je da kupovina štampanih knjiga ima sve manje smisla.

Istraživanje koje je sproveo BIRN pokazuje da tržište udžbenika u Srbiji vredi oko
50 miliona evra – i to je, kako kažu, konzervativna procena. Takođe navode da je procena Ministarstva prosvete iz 2014. godine bila da prosečan komplet udžbenika za jedan razred osnovne škole iznosi 110 evra. Skupe udžbenike bismo, barem delimično, mogli da zamenimo upotrebom tehnologije u učionicama.

Naravno, ništa od toga ne bi moglo da zameni neopisivu radost Beograđana kada u sred marta po sunčanom danu mogu da prošetaju gradom prepunim turista koji jedva čekaju da svoj novac potroše u najbolje okićenoj prestonici u Evropi. Sa jelkom od 83.000 evra.