Vreme čitanja: 3 minuta

Sutra u 20 časova reprezentacija Srbije igra treću utakmicu na Svetskom prvenstvu u Rusiji protiv Brazila.

Dok čekamo meč, odigrali smo jednu drugačiju utakmicu između ove dve reprezentacije – ne fudbalsku, već političko-ekonomsku, poput onih pred utakmice sa Kostarikom i Švajcarskom.

Ko ima jaču vojsku, ko moćniju ekonomiju a gde ima više korupcije?

 

1. BDP po glavi stanovnika


Prema podacima MMF-a, BDP po glavi stanovnika u Srbiji iznosi 6,900 američkih dolara.

Brazil, prema ovim parametrima, Brazil ima BDP per capita od 10,220 dolara.

MMF svake godine objavljuje izveštaj WorldEconomic Outlook u kojem je jedan od indikatora upravo BDP po glavi stanovnika – izražen u američkim dolarima, ali bez uzimanja u obzir pariteta kupovne moći.

1:0 za Brazil.

 

2. Korupcija

Organizacija Transparency International svake godine računa indeks percepcije korupcije.

Na osnovu procenjene korupcije javnog sektora, 180 zemalja dobija ocene od 1 do 100, gde je 1 najveća, a 100 najmanja percepcija korupcije, tj. najbolja ocena.

U izveštaju za 2017. godinu, Srbija je dobila ocenu 41, što je blagi pad u odnosu na 2016. kada je to bilo 42.

Brazil se prošle godine našao na 96. mestu – 19 mesta ispod Srbije, sa ocenom 37.

Percepcija korupcije je u Brazilu veća nego u našoj zemlji što ne bi trebalo da čudi imajući u vidu generalni trend sveprisutne korupcije u latinoameričkim zemljama.

1:1.

 

3. Ekonomske slobode

Na osnovu indeksa ekonomskih sloboda fondacije Heritage, Srbija je ocenjena kao umereno slobodna zemlja sa ukupnom ocenom 79,9/100, što nas stavlja na 80. poziciju na listi (od ukupno 180 zemalja).

I u ovoj kategoriji smo bolji od Brazila koji se nalazi na 153. mestu sa ocenom 51,4.

Ovaj indeks ocenjuje kvalitet vladavine prava, državnu potrošnju i fiskalne namete, poslovne regulacije i slobodu tržišta.

 

4. Sloboda medija


Reporters without borders (novinari bez granica) kreiraju svetski indeks slobode medija koji računaju kombinovanjem upitnika koje popunjavaju stručnjaci i podataka o ugroženosti novinara (aktima nasilja) u datom periodu.

Od 180 zemalja, Srbija se nalazi na 76. mestu sa ocenom 29.58 od 100 (gde je 100 najlošija ocena), dok je Brazil na 102. mestu sa ocenom 31.20.

Izgleda da su mediji u Brazilu u još lošijoj poziciji nego u Srbiji.

 

5. Vojna snaga

Najpoznatiji globalni pokazatelj vojne snage je Global Firepower Index koji obuhvata parametre poput brojnosti i opremljenosti oružanih snaga 136 zemalja sveta.

Na osnovu njihove metodologije, Srbija se nalazi na 78. mestu (poređenja radi, u regionu su lošije od nas ocenjene Albanija, Makedonija, BiH, Crna Gora i Slovenija, dok su Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Bugarska rangirane iznad Srbije).

Brazil se nalazi pri vrhu liste, na 14. mestu, sa procenjeno najsnažnijom armijom u Latinskoj Americi.

 

Konačan rezultat je 3:2 za Srbiju. Samo hrabro sutra!