Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Medija centar Beograd – privatne arhive

U Kanadi je ove nedelje doneta odluka o legalizaciji rekreativne upotrebe marihuane, što je bilo jedno od predizbornih obećanja aktuelnog premijera Džastina Trudoa. Nedavno se u Hrvatskoj raspravljalo o referendumu za legalizaciju, dok kod nas to još uvek nije na dnevnom redu.

Pitali smo naše sagovornike da li se zalažu za legalizaciju marihuane:

 

Matija Bećković, akademik

“Kad budem mlađi, sigurno ću se zalagati za legalizaciju. Sada sam suviše izvan cele priče.”

 

David Albahari, pisac

“Da, zalažem se za legalizaciju marihuane jer verujem da bismo od toga imali više koristi nego štete.”

 

Dejan Tiago Stanković, pisac

“Da, iz više razloga, ali pre svega zato što je za mog života u Portugalu droga dekriminalizovana i mnogo toga se promenilo na bolje. Sada ima manje narkomanije, manje dece po zatvorima, više turista, a manje posla za policiju i sudove koji se mogu baviti važnijim stvarima nego jurenjem dece sa džointom. Koliko ja znam, nije primećena nijedna negativna nuspojava.”

 

Tatjana Macura, Pokret centra

“Da. Neophodno je dekriminalizovati upotrebu pre svega derivata koji se koriste u medicinske svrhe kako bi olakšali tegobe osobama koje boluju od najtežih oboljenja, a od kojih posebno izdvajam ulje kanabisa.”

 

Zoran Živković, Nova stranka

“Ne. Mislim da to nije tema o kojoj treba da odlučuju političari. To je pitanje za lekare, psihologe, psihijatre, sociologe.”

 

Maja Videnović, Demokratska stranka

“Za upotrebu u medicinske svrhe – bez ikakve dileme.

Ako je pitanje za šta se generalno zalažem, zalažem se da o tome razgovaramo, a ne da zakucavamo stavove zasnovane na neznanju ili ličnim, skučenim pogledima. Nemam dovoljno argumenata ni za ni protiv.”

 

Bane Grković, Njuz.net

“Ne znam za podatak da je legalizacija marihuane u zemljama gde je to učinjeno imala neke ozbiljne negativne posledice kao što su porast kriminala ili porast zavisnika od takozvanih teških droga. Takođe, veoma važan segment ovog pitanja je i medicinska upotreba marihuane. Uvođenjem marihuane u legalne tokove suzio bi se prosto za zloupotrebe, kako prema uživaocima, tako i prema onima kojima je neophodna za lečenje. Uostalom, ako nekome nije problem što je legalizovano posedovanje oružja, ne vidim što bi bio problem legalizacija marihuane. Niko nikoga nije džointom povredio.”

 

Antonela Riha, novinarka

“Da, mislim da bi legalizacija marihuane doprinela da se reguliše tržište koje ionako već postoji. Sada “stradaju” korisnici a zaštićeni su dileri: ljudi ne znaju šta kupuju, veći je rizik po zdravlje nego kada bi to bilo u otvorenoj prodaji i njih hapse i kažnjavaju dok se prodavci samo bogate.”

 

Nikola Jovanović, preduzetnik

“Odgovor je “da”, i to i šire od korišćenja samo u medicinske svrhe. Mislim da legalizacija marihuane može da donese samo dobre stvari i nijednu lošu. Legalizacijom država uvodi marihuanu u sistem i time kontroliše kvalitet, korišćenje i sve ono što utiče na sigurnost korisnika. Takođe, ekonomski uticaj nije zanemarljiv, što zbog poreza što zbog novih radnih mesta.”

 

Aleksandar Kokotović, pokret Legalizuj

“Apsolutno, mislim da je trenutna politika prema kanabisu van bilo kakvog racionalnog razmišljanja, stavlja na stotine korisnika u ulogu kriminalaca jer koriste biljku nemerljivo manje štetnu od duvana ili alkohola a u isto vreme daje mah organizovanom kriminalu u nedostatku legalnog tržišta. Legalizacija kanabisa je talas koji neće biti zaustavljen, a države koje se prve priključe će videti ogromne benefite, kako ekonomske, tako i zbog činjenice da neće zatvarati svoju decu u zatvore gde će se susretati sa mnogo gorim stvarima i posledicama nego što bi kanabis sam ikada mogao da im nanese.”